
Bülent Yılmaz
İngiliz O2 mobil operatörü, diğer operatörlerin kullanıcılarına da açık olan ilk video mesajlaşma uygulamasını deneme kullanımına açtığını duyurdu.
İngiltere’de ve belki de dünyada ilk olan bir yaklaşımla diğer mobil operatörlerin müşterileri O2’nun bu deneme kullanımından faydalanabilecek. Operatör, deneme çalışmalarının sonrasında uygulamayı daha geniş kapsamda kullanıma açıp açmayacağına karar vereceğini açıkladı.
Clip It adı verilen uygulama sayesinde kullanıcılar 63 saniye uzunluğundaki video klipleri İngiltere’deki başka bir mobil numaraya, e-posta adresine veya Facebook hesabına gönderebilecek. Alıcı tarafta ise mutlaka akıllı telefon veya uygulamanın yüklü olması gerekmiyor. Kullanıcı kendisine gelen mesajı mobil-optimize edilmiş web sitesinden de görebiliyor.
İşin başka ilginç tarafı ise uygulamanın Wayra Akademi’den mezun olmuş Six3 isimli bir startup tarafından geliştirilmiş olması. Bilindiği gibi Wayra, O2’yu 2005’de satın alan İspanyol Telefonica’nın Kuluçka Merkezi olarak Mart 2012’den bu yana çalışıyor.
Telefonica Dijital Direktörü David Plumb ”araştırmalar tüketicilerin video mesajlaşmayı olan yüksek ilgisini gösteriyor ama her 2 tarafta da aynı uygulamanın yüklü olması gerekliliği veya mutlaka akıllı telefon kullanılması gibi kısıtlamalara takılmak istemiyor” açıklamasında bulundu.
Bu haberin ilginç bulduğum kısımlarına gelince ;
1. OTT (Over-the-Top) oyuncularının telekom operatörlerin oyun alanına daha fazlaya girmesi ile operatörlerin mevcut iş modelleri, wallet-garden yaklaşımları giderek zorlanmaya başlayacak.
2. Telefonica ve O2 gibi telekom operatörlerinin Internet ve Startup dünyasındaki çalışmalarının meyve vermesi güzel bir şey. Biz de Turkcell’in Girişim Fabrikası ile benzer bir yakınlığı oldu ancak istenen sonuçları verdiği pek söylenemez. Türk Telekom’un PiloTT projesinin de bir rüzgar mı yoksa kalıcı bir yaklaşım mı olduğunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Wayra’nın başarısı için darısı bizim operatörlerin başına diyelim.
3. Turkcell’in kısa bir süre önce çıkardığı anlık mesajlaşma uygulması BiP, Rusya’daki Vimpelcom operatörünün WhatsApp ile işbirliği yapma kararı, Telefonica’nın TuGo ve Orange Fransa’nın Libon uygulaması gibi örnekler operatörlerin artık OTT oyuncularına, onların oyun alanlarına mesafe koymadığını gösteriyor. Fransa’nın BTK’sı olan ARCEP’in raporuna göre Fransa’da atılan SMS sayısının bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 1,7milyar azalması da bunun rasyonellerinden birisi bence. Düşen SMS, mesajlaşma gelirlerinin bir şekilde kompanze edilmesi lazım değil mi ?
Telekom ve Internet oyuncularının birbirlerine daha da sokulması giderek artacak fakat işin sonunda ortaya nasıl bir kompozisyon çıkacağı asıl merak konusu olacak sanırım.