Türkiye’nin sanayide dijitalleşme alanındaki ilk Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirmiş olan teknoloji şirketi Doruk, 20 ülkede tescilli Türkiye orijinli uluslararası akıllı üretim yönetimi sistemi ProManage ile sanayi işletmelerini akıllı ve dijital fabrikalara dönüştürüyor. Dijital dönüşüm alanında 21 yıldır geliştirdiği inovatif teknolojilerle dikkat çeken Doruk, Türkiye’deki sektör liderliğini global pazarlara taşıyarak bir dünya markası olma yolunda hızla ilerliyor.
Obama’nın Amerika’da sanayiyi güçlendirmek için kurdurduğu DMDII’ın Ar-Ge partneri
Türkiye’de Teknopark İstanbul’da yer alan merkez ofis, Antalya Teknokent ve İzmir Depark Teknokent ofisleri ile yoğun Ar-Ge odaklı faaliyet gösterdiklerini belirten Doruk Uluslararası Genişlemeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, Doruk’un aynı zamanda Amerika’nın Chicago kentinde de şirketi olduğunu bildirdi. Amerika’da üretim endüstrisini kuvvetlendirmek için ABD Eski Başkanı Barack Obama’nın isteği ile kurulan Dijital Üretim Tasarım ve İnovasyon Enstitüsü DMDII’ın (The Digital Manufacturing and Design Innovation Institute) Ar-Ge partneri olduklarını ifade eden Aylin Özden, 2017 yılında ABD’de kurdukları şirketlerini Doruk’un global Ar-Ge ve genişleme operasyonlarının merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini vurguladı.
2019’da yüzde 250 büyüme hedefi

Almanya ve Japonya ofisleriyle Avrupa’ya yayılmayı ve Asya pazarına girmeyi amaçlıyor
Gelecek hedeflerini “dünya markası olmak” şeklinde belirlediklerinin altını çizen Özden, dünyanın en iyi Üretim Yönetim Sistemi olma hedefiyle yol aldıklarını belirtti. Türkiye’nin yanı sıra ABD, Rusya, Belçika, Romanya, Bulgaristan, Cezayir, Sırbistan ve Tataristan’da fabrikaların dijital dönüşümünü gerçekleştirdiklerini ifade eden Özden, 2020 sonuna kadar Almanya ve Japonya’da ofis açmayı planladıklarını açıkladı. Dijital dönüşümün öncelikli olduğu merkez ülkeleri hedef alarak global genişlemelerini sürdürmeyi amaçladıklarını söyleyen Özden, orta ve uzun vadede tüm Avrupa ülkelerine yayılmayı ve Asya pazarına giriş yapmayı amaçladıklarını bildirdi.
Akıllı üretim yönetim sistemi ProManage dünyada 300’den fazla fabrikada kullanılıyor
Doruk’un “Türkiye’de üretim yönetiminde dijitalleşme” pazarını inşa eden firma olduğunu vurgulayan Özden, “Sanayide dijitalleşmenin henüz hiç konuşulmadığı yıllarda Doruk’lu Türk mühendisler tarafından geliştirilen dijital üretim yönetim sistemi ProManage, bugün dünya genelinde 300’den fazla öncü sanayi kuruluşunda kullanılıyor. Bu konsept artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojileri ile tam entegre olan dünyadaki tek üretim yönetim sistemi olma özelliğini taşıyor” diye konuştu.
Sanayicilerin dijital dönüşüm mentoru
Dijital üretim yönetimi alanında uzmanlaşmış bir yüksek teknoloji firması olan Doruk’un Endüstri 4.0 ve dijitalleşmenin temelini oluşturan artırılmış gerçeklik, makine öğrenmesi, yapay zeka, büyük veri ve analitik konularında yetkin kadrosu ile sanayiye yüksek katma değer sunduğunu belirten Özden, “Dünya çapında sanayicilere dijital dönüşümdeki aktüel durumlarının dijital yöntemlerle ölçüldüğü ve gelişim yol haritalarının hazırlanıp dönüşüm yolculuklarının planlandığı bir dijital dönüşüm mentorluğu hizmeti sunuyoruz” dedi.
Fabrikalar 4 ila 8 haftada dijitalleşiyor, 2 ayda yatırım maliyeti geri kazanılıyor
Doruk’un dijital ve akıllı üretim yönetimi sistemi ProManage ile işletmelerin dijital dönüşüme geçirilmesinin sadece 4 ila 8 hafta sürdüğünü ifade eden Özden; “Sanayiciler dijital ve akıllı üretim yönetimi sistemi ProManage’ı kullanmaya başladıktan yaklaşık 2 ay sonra bu sistem için yaptıkları yatırımı geri alabiliyor. 2 ay sonunda minimum yüzde 10 olmakla birlikte genellikle yüzde 20 verimlilik artışı sağlanıyor. Yıl olarak düşünüldüğünde ise örneğin ayda 1 milyon Euro’luk girdi maliyeti olan bir işletme için 10 ayda yapılan 10 milyon Euro’luk yatırım 8 milyon Euro’ya düşüyor ve işletme yılda 2 milyon Euro tasarruf etmiş oluyor. Özetle, Doruk’un üretim yönetimi sistemi ProManage’ı kullanan firmalar üretimlerini daha verimli ve çevik hale getiriyor, kayıplarını tespit edip azaltarak maliyetlerini ve rekabetçiliklerini yönetebiliyor. ProManage ile Türk sanayiciler Endüstri 4.0 evresinde dünya firmaları ile rekabet edebiliyor ve kendi sektörlerine yön vererek liderlik yapabiliyor” diyerek sözlerini tamamladı.