Telefon ve tabletlerin ekran ve işlemcileri büyüyor ama pil kapasiteleri aynı hızla gelişmiyor. Bu yüzden de artık taşınabilir enerji kaynakları, Powerbank üniteleri çantamızın ayrılmaz birer parçası haline geldi.
Ben de bu yüzden TP-LINK’ten en çok sorulan soruların cevaplarını istedim. Bu soruların cevaplarını bilmek bize daha iyi cihazı daha iyi kullanma şansı verebilir:
Powerbank için ideal kapasite diye bir şey var mıdır?
Powerbank için ideal tek bir kapasiteden söz etmek doğru olmaz. Kullanıcıların ihtiyacına göre kapasite değişkenlik gösterir. O nedenle kullanıcılar önce ihtiyacını ve isteklerini belirleyip ona göre Powerbank seçmeliler. Örneğin çoklu cihaz şarjı (tablet ya da birden fazla akıllı telefon) ihtiyacı olan bir kullanıcı, 15000-20000 MaH veya üzeri Powerbank’leri tercih etmeliler. Ama sadece gün içerisinde 1 ya da 2 kez şarj için 3000-6000 MaH kapasiteye sahip bir cihaz yeterli olacaktır. Ayrıca taşıma koşulları da kapasite seçiminde belirleyeci unsurlar arasındadır. Yüksek kapasiteli Powerbank’ler hem daha büyük hem de daha ağırdır. Eğer kullanıcı sürekli bu büyüklükte bir cihazı taşımak istemiyorsa, doğal olarak daha küçük kapasiteli ürün kullanmaları gerekir.
Satın aldığımız ürünün üstünde yazan kapasiteye sahip olduğunu nasıl anlarız?
Ne yazık ki markasız ürünlerde bu tür tüketiciyi yanıltıcı durumlar olabiliyor. O nedenle öncelikle tüketiciler markalı, güvenilir ürünlere yönelmeliler. Ürünü aldıktan sonar ise şarj kapasitesini ölçerek bunu test edebilirler. Örneğin 3000mAh pile sahip bir akıllı telefonun 10000 mAh kapasiteye sahip bir powerbank ile 2 – 3 kez şarj ediliyor olması gerekir.
Cihazın daha uzun süre yaşaması için nasıl kullanmalı, korumalı ve saklamalıyız?
Powerbank’in pilinin tamamen bittikten sonra şarj edilmesi ürün ömrünü artırmak için yapılabileceklerin başında gelir. Ve eğer varsa Powerbank’in kılıf içinde saklanması önerilir. Powerbank’lerin içinde piller olduğundan hava koşullarından da etkilenirler. Özellikle soğuk havadan mümkün olduğunca cihazların korunması önerilir. Kılıf bu açıdan önemlidir. Ayrıca cihazların güneş altında uzun süre bekletilmesi de tehlikelidir.
Hangi teknolojilere sahip powerbankleri kullanmalıyız?
Powerbank’ın içindeki pillerin güvenilir olması ve cihazların uluslararası testlerden geçmiş, sertifikalı ürünler olması önemlidir. Farklı, özel bir teknoloji powerbank’larda söz konusu değildir. Ama kısa devreye, aşırı voltaja, aşırı akıma, aşırı şarja, aşırı deşarja ve aşırı ısınmaya karşı korumak için en yeni güvenlik özelliklerini kapsaması gerekir. Bu testlerden geçmiş, sertifikalı, güvenli ürünler tercih edilmelidir.
Bu cihazlar kendi kendilerine şarjlarından kaybederler mi? Onları kullanmadığımız süre boyunca güçlerini kaybederler mi?
Bütün şarj edilebilir bataryalar sınırlı ömüre sahiptir ve mevcut kapasiteleri soğuk havalarda azalır. Bu nedenle Powerbank’ler de kullanılmadığı sürece pillerin ömürleri kısalır.
Bu cihazların elektronik cihazları bozacak manyetik alanları var mıdır?
Belirli güvenlik standartlarını sağlayan ve ayrıca güvenilir devre elemanları barındıran cihazlar manyetik alan oluşturarak cihazları bozmazlar.
Mah ve volt gibi büyüklüklerden ne anlamalıyız? Cihazlarımız için nasıl büyüklükleri tercih etmeliyiz?
‘Mah’ Powerbank’in kapasitesini gösteren değerdir. Bu değer ne kadar büyükse o kadar uzun süre şarj edilebilir. Volt değerinden ziyade şarj eden USB çıkışlarının A (Amper) değeri belirleyicidir. Örneğin 1 A çıkış değerine sahip Powerbank’tense 2.4 A çıkış değerine sahip Powerbank daha hızlı şarj eder. Cihaz büyüklükleri ise kullanım tercihine göre değişir. Daha büyük ve taşıması nispeten daha zor olan cihazları tercih eden, gün içinde çok sayıda farklı cihazı şarj etmesi gereken kullanıcılar olabileceği gibi küçük, gün içerisinde tek seferlik şarj desteği sağlayacak cihazlarla ihtiyacını karşılayabilen kullanıcılar da mevcuttur. Powerbank kapasitesi ve büyüklüğü, tamamen kullanıcı gereksinimlerine göre belirlenmelidir. Bu açıdan tek bir doğru yoktur…