Şirketler çocuk işçi mi çalıştıracak?

Güvenli internet profilleri bağıra çağıra gündemimize girdi. Gazeteler neyin ne için kullanılabileceğini çok bilemedikleri için sırf  güvenli interneti öveceğiz yaranacağız diye acayip haberler yapmaya başladılar.

Son bomba haberimiz Sabah’tan geldi. Tayfun Acarer yaptığı açıklamada geçen ay 5 milyon aboneye denk gelen 1.5 milyon abonenin başvurduğunu belirtmişti. Bir Türk dünyaya bedeldir kapsamında 5 milyona denk 1.5 milyon aboneye yeni katılımlar şirketlerden gelmeye başlamış. Şirketler çocuk profilini seçmeye başlamışlar.

Şirketlerin çocuk profilini almaya başlamasının sebebi olarak internet korsanlarının bu profile dokunamaması gösterilmiş.Biz bu açıklamadan anlıyoruz ki bu demeci şirketlerin IT yöneticileri değil muhtemelen ulaştırma departmanı şef yardımcısı seviyesindeki çalışanları vermiş. Virüs yayabilecek, bilgi güvenliğine zarar verme potansiyeli olan internet sitelerinin çocuk profilinde yer almadığını aktarmış yetkililer. O yetkililer şunu göz önünde bulunduramamışlar: Eğer siz şirketinizin bütünlüğüne zarar verecek bir sistem yaratırsanız  şirket çalışanları hangi profile girerse girsin bunu dışarı akarmanın bir yolunu bulur.

Örneğin çocuk profilinde sosyal medya yok. Şirket çalışanı Facebook üstünde yeni tanıştığı kızla chat yaparken o anda üstünde ne olduğunu söylerken yanında internet şifrelerini de mi verecek? Hangi sosyal medya sitesinde böylesi zararlı yazılımlar dağıtan bir ortam var baktım göremedim. Kaldı ki genel olarak zararlı yazılımlar her tür siteden gelebiliyor. Ki bizim devlet yetkililerinin çok hazetmediği arama motorları bu tür uygulamaları kendiliğinden tespit ediyor, site sahiplerini belki haberleri yoktur diye uyarıyor, kullanıcılar oraya girmesin diye arama motoru sonuçlarından çıkarıyor.

Şirketler doğal olarak şunun ayırdında değiller: Şu anda çalışanlarına çocuk muamelesi yapıyorlar. Kendi evlerinde girmedikleri internete çalışanlarını sokuyorlar. Çalışanlarının girmeyeceği değil gireceği siteler seçiliyor. Çünkü bu siteler beyaz liste mantığıyla çalışıyor. Şirketler çalışanlarını pedagogların seçim ve tercihlerine emanet etmiş durumdalar.

Bu dahiyane buluş ve haberlerin ardından şöyle bir dünya oluşacak:

  1. Çocuk profili seçen şirketlere Twitter gibi sosyal medya üstünden ulaşmaya çalışırsanız hayal kırıklığı yaşayacaksınız. Çünkü Twittera girmeleri yasak
  2. Eğer bir yerden mal almak isterlerse alamayacaklar çünkü bu profille bir siteye girmeleri için pedagogların o siteyi onaylaması gerekiyor
  3. Eğer iletişim giderlerini azaltmak için MSN ve Skype gibi sistemler denemek isterlerse patlayacaklar çünkü bu profilde bunları kullanmak yasak
  4. İçeriği değişken olan siteler bu sisteme kaydolamıyor. “Ee yani” demeyin. Haberde böyle geçiyor. Öyle nal gibi sabit bir siteden bilgi alacaksanız alın. Yoksa her allahın günü yeni içerik filan yaratan bir sitenin bu profilde işi yok.

Filtresiz internetle aile interneti arasındaki tek farkın Warez siteler olduğunu, çocuk profilinin sadece seçilmiş sitelere erişim sağladığını bilmeyen şirketler bu tarz yanlışlara düşmüş olabilir.

BTK bu işin üstünde çok çalıştığı için elbette profillerin yayılmasını, bir kişinin 3.33333 kişi olduğunu söyleyebilir.

Ama basın mensubu arkadaşlar lütfen önünüze arkanıza dikkat edin. Bu tuzaklara siz düşmeyin. Sadece Suriye başkanı kötüdür diyerek de yandaşlık yapmak mümkün.