Amerikan Uluslararası Ticaret Komisyonu, Eastman Kodak şirketine, önemli sayıdaki patent ihlali konusundaki anlaşmazlık ile ilgili olarak iPhone ve Blackberry üreticileri ile beraber toplu hüküm verdi. Karara göre Kodak haklı, diğer telefoncular haksız çıktı.
Hükümet yetkilileri ise belirli sayıda patent ihlali olduğu sonucuna varırken bazı hususları tekrar incelenmek üzere hakime geri yönlendirdi. Bu dönemde Kodak’ın hisselerinde yüzde 16 oranında düşüş yaşanırken Cross Research şirketindeki bir yetkili, davanın, Kodak’ın aleyhine olduğunu belirtti.
Kodak geri kalan konularda hala daha kazanma şansını sürdürürken, Kodak CEO’su Antonio Perez, şirketin rakiplerinin cebinden 1 milyar dolar kazanacağı konusunda umutlu olduğunu kaydetti. Kodak’ın fikri mülkiyet haklarından sorumlu yetkilisi Laura Quatela ise komisyonun, hakimin kararının, şirketin çıkarları doğrultusundaki değişiklik önerisiyle memnun olduklarını belirtti. Quatela, başından beri davanın Kodak’ın çıkarlarına yönelik sonuçlanacağından emin olduklarını sözlerine ekledi. Apple ve RIM şirketlerinin yorum talep edilen telefon ve e-postalara cevap vermekten kaçındığı gözlemlendi.
Kodak, 2001 yılında aldığı görüntü önizleme teknolojisinin patentinin iPhone üreticisi Apple ve Blackberry üreticisi RIM tarafından ihlal edildiğini savunuyor. Komisyon hukuk danışmanlarının desteğiyle Ocak ayında verdiği bir kararla, herhangi bir patent ihlalinin söz konusu olmadığını açıkladı. Komisyon aynı zamanda “hareket işlemcisi” ve “görüntü işlemcisi” tanımlarını gözden geçirdi ve hakimden Kodak’ın patentinin bu farklılıklar doğrultusunda ihlal edilip edilmediğine karar vermesini talep etti.
Komisyon, Apple ve RIM’in hareket görüntüsünün önizlemesi yapılırken fotoğraf görüntüsünün kullanılmasına ilişkin patenti ihlal ettiklerini belirtti. Ancak komisyon hakimden Kodak’ın flaşlı çekimlerdeki haklarından vazgeçtiğini, flaşsız çekimlerdeki haklarından da vazgeçme hususunda karar vermesini istedi. Komisyon, tartışmaya açık olan ürünlere yönelik ithalatı gümrükte durdurmaya yönelik yetkiye sahip. Anlaşmalar ise genellikle bu tip ithalat yasaklamalarından uzak durma yönünde seyrediyor.
Tartışma Kodak’ın teknolojisi olan, kameraların LCD ekranlarında çıkan fotoğraf görüntüsünün kullanımına dayanıyor. 2009 yılında ticaret komisyonu, Güney Koreli cep telefonu üreticisi Samsung ve LG şirketlerinin aynı patenti ihlal ederek 964 milyon dolar ödemeler ile sonuçlanan bir konuya da tanıklık etmişti.
Kamera, film ve fotoğraf kioskları ile birlikte yazıcı üreticileri de aynı sorunla karşı karşıyalar. 1970’den bu yana binden fazla dijital görüntüleme patenti alınmış ve cep telefonu üreticileri Motorola ve Nokia gibi 30’u aşkın şirket de dijital teknoloji konusunda lisans almış durumda.
Kodak yetkilileri, 2004’ten bu yana yalnızca 2007 yılında tüm yıl bazında artıya geçtiklerini açıklarken, 2012’de kar etmeye başlamadan önce bu yıl için de yine belli bir oranda kayıp beklediklerini açıkladı. 2002 yılında çalışan sayısını 70 binden yaklaşık 19 bine düşüren şirketin, yeni iş kollarına yeşil ışık yaktığı belirtiliyor. Ancak bunun için diğer kaynaklardan gelecek gelirlerin artması gerekiyor.
Şirket 2013 yılında, tüm satışlarının yüzde 25’i değerinde, 2 milyar dolara yakın bir gelir sağlamayı planlarken, tüketici yazıcısı, yüksek hızda ticari yazıcı, iş akışı yazılımları ve paketleme olarak açıklanan dört iş kolunda başarıyı yakalamayı hedefliyor.