13 Mart günü Hürriyet’te yayımlanan bir habere göre TİB, tüm Twitter mesajlarının biriktirilebilmesi için bir ortam yaratma amacındaymış. Bunun için bir şirketle anlaşmış ama sonrasında bu anlaşma bozulmuş. Şimdi farklı birilerine bakıyormuş bu işi yürütebilmek için…
Şimdi bunun ne kadar mümkün olduğunu beraberce TKNLJ stilinde inceleyelim:
- Twitter ortamının içinde zaten bir arama motoru var. Ve istediğiniz anda kimin ne dediğini zaten bu arama motoru vasıtasıyla öğrenebilirsiniz.
- Sonuçta Twitter sizin 6 ay – 2 yıl saklama zorunluluğunuzu yemez. Eğer böyle bir şey yapıyorsanız amacınız silinmiş ve arama motoruna girmeyen mesajları sonrasında da bulabilmek amacıyla olmalı.
- Twitter mesajların toplu olarak kaydedilmesi için zaten enteresan araçlar yaratıp herkesin kullanımına sunuyor. Ama bahsi geçen tüm Türkiye olduğunda ona bu şirketin de gücü yetmez, zaten buna izin vermeyebilir.
- O zaman TİB ne yapacak? Farklı hesapları ismen takip etmeye başlayacak. Yani kötü niyete sahip olma ihtimali olan insanlar listesi hazırlayacak. Bu da bir nevi fişleme olasılığı barındırıyor içinde.
- Türkiye içinde yazanları yazmayanları bir anda belirlemek bile bir iş. 13 milyon kullanıcıyı 100’lerce milyon kullanıcı içinden nasıl ayıklayacaksınız?
- Hadi ayıkladınız diyelim bunları nasıl ve nerede saklayacaksınız? Nereye kadar?
Özetle benim düşüncem, TİB çıkıp “ne alakası var canım yok öyle bir planımız” diyecektir. Demezse de hep güleriz bütün milletçe…