Reha TARTICI
Teknoloji hayatımıza o kadar çok şey kattı ki; saymaya kalksam sayfalar tutar.
Ancak sağlık alanında teknolojinin hayatımıza eklediği değerlerin başında ortalama insan ömrüne yaptığı katkıyı saymalıyız.
Teknolojinin sağlık alanındaki hızlı gelişimi sonrasında erken teşhis imkanlarına yaptığı büyük katkı ve tanı aşamasındaki etkin kullanımının bugün insan ömrünü en az birkaç yıl daha uzattığını söylersem yanlış olmayacağını biliyorum.
Türkiye’de bugün bu gelişim sürecinden en fazla nasiplenen ülkeler arasında en ön sıralarda yer alıyor.
Bunu büyük bir gurur ile hepimiz söyleyebiliriz.
Hatırlarsınız çok eskilerde değil; 1980’li yıllarda pek çok vatandaşımız anjiyo ve by-pass ameliyatı olmak için kilometrelerce yol kat edip ABD’ye giderdi. O yıllarda Türkiye’de yılda sadece birkaç by-pass ameliyatı büyük hazırlıklar sonrasında yapılırdı.
Oysa günümüz Türkiye’sinde orta ölçekli bir hastanede bile günde ortalama 2 by-pass ameliyatı ve sayısı onun üzerinde anjiyonun büyük bir itina ve güvenle yapılabildiğini gururla izliyoruz.
Bu gurur tablosunun Türkiye’nin 81 ilindeki eğitim araştırma hastaneleri ve üniversite hastanelerinde sayıları 5 ya da 10 ile çarparak zenginleştirmemizin doğru olacağını da vurgulamak istiyorum.
Bu rakamlar sadece kardiyoloji ve kardiyo vasküler cerrahi ile ilgili olanlar…
Bu tablonun organ nakli, beyin cerrahisi, onkolojik tedavi, radyoloji, laboratuar hizmetleri gibi farklı branşlar ile daha da çarpıcı hale geldiğini belirtmemiz gerekiyor.
Hatırlarsanız özellikle kanser tedavisi ve organ nakli konusunda 2000’li yılların başında bile bugün olduğumuz noktanın çok gerisindeydik. Pek çok hastanın Türkiye dışında tedavi olmak için imkan aradığını, tedavileri için yardım kampanyaları düzenlendiğini bugün gibi hatırlıyorum.
Bugün geldiğimiz noktada tüm bu tedaviler artık Türkiye’de büyük bir başarı ile yapılıyor. İşin daha da gurur veren yönü ise yurt dışından pek çok hastanın sağlanan bu büyük başarılar sonrası artık ülkemize tedavi için geliyor olması.
Tüm dünyada teknolojinin tıbbi tedavi üzerindeki etkisi her geçen gün biraz daha artıyor. Özellikle erken teşhis ve tanılarda teknoloji doktorlara büyük imkanlar yaratıyor.
Tedavi sürecinin erken teşhis sonrasında hemen başlamasının tedavinin başarıya ulaşması üzerindeki büyük etkisini hepimiz biliyoruz.
Bu sürecin uzman doktorların özverisi ve teknolojinin sağladığı tüm bu imkanların birleşimi ile başladığını ve TKNLJ’nin ortalama insan ömrü üzerindeki pozitif katkısının günler ya da aylarla değil yıllarla ifade edildiğini söylememiz yanlış olmayacaktır.