Türk Telekom’un çeyrek açıklamalarını gönderdikleri bülten ya da infografiklerden değil yatırımcı ilişkileri sayfasına yazdıklarından okuyalım anlayalım. Dosyanın adı 2018-1C-Ozet Finansal ve Operasyonel Veriler-FINAL.xls
Dosya bize Türk Telekom’un abone kazanımlarının hiç de fena olmadığını söylüyor. Türk Telekom gerçekten de son aylarda şimdiye kadar hiç olmadığı kadar fazla sabit ses abonesi kazanıyor. 20 milyonlardan başlayan düşünün 10 milyonun altına kadar geldi ama 9,4 milyonda tutunup tekrar 2017 yılının birinci çeyreği olan 9,7 milyon seviyesine geldi. Ama hep 23 TL seviyesinin üstünde olan ARPU ilk kez 22 TL seviyesinin altına indi.
Genişbant abone sayısı ilk kez 10 milyonun üstüne çıktı. Fiber abone sayısı 2 milyon 960 bin oldu diyor ama o konu halen muallak. Çünkü Türk Telekom ısrarla saha dolabına kadar gelen fiberi fiber olarak sayıyor. BTK gibi kurumlar ısrarla bunu fiberden saymıyor. Ama niyeyse orada bir takıntı var yani ve tutturuyorlar bu fiber diye. Evet kadar giden fiber sayısı 1,1 milyon. Az artan taraf da herkesin gerçekten fiber dediği şey. Yıllık bazda baktığımızda 200 binin üstünde artmış yani. Genişbantın ARPU’su 44 lirada sabitlendi epeydir. Orada duruyor olduğu gibi.
Mobil abone sayısı 20 milyona geldi dayandı. Bir senede bir milyondan fazla abone kazanımı var. Son çeyrekte kazanç neredeyse 300 bin. ARPU ise 28,4 ki bu tüm zamanların en iyi ortalama gelirlerinden biri. Bu konuda oldukça iyiler. Bir diğer ilginç nokta aylık ortalama konuşma dakika. Bunda ciddi bir düşüşü var ki BTK’nın en çok diline doladığı şeylerden biriydi bu ne güzel uzun uzun konuşuyoruz diye. 50 dakikaya İki çeyrek önce 481 dakikaları bulan ortalama konuşma şu anda 449 dakika seviyesinde. Ki bu bence şirket için iyi bir şey. Deli gibi dakika vermeden de güzel para kazanılabiliyor, hatta kazanılmalı.
Satış gelirlerinde 114 milyonluk bir düşüş yaşandı çeyrek bazında baktığımızda. Ama geçen yılın aynı dönemine baktığımızda da ciddi bir yükseliş var. 1,9 milyarı aşkın gelir bir yıl öncesine göre yaklaşık 450 milyonluk bir artışa tekabül ediyor. Ama en belirgin gelişme FAVÖK marj: Yüzde 42! Muhtemelen gelmiş geçmiş en iyi marj bu. Faaliyet karı 1,1 milyar. Ama kar 51 milyon TL. Geçen çeyrek 113 milyon zarar yazmaktan iyi olsa da bu kadar abone artışına gelir düzelmesine yansıması gereken bir kar değil.
Şirketin kurdan kaybı 879 milyon TL. Bunun da herkes tarafından dikkate alınması lazım artık. Hep bir faiz lobisi, hep aman canım biz zaten TL kullanıyoruz şakasıyla idare edilecek durumu geçtik. Neredeyse toplam geliri kadar kur kaybı var koca şirketin.
Giderler demişken… En önemli giderlerin başında ara bağlantıya verdiği paralar geliyor. Sonrasında ise elbette vergi giderleri. 2,7 milyon gideri olan şirketin her şeyini anlıyorum da sırf 2018 yılında harcanan 124 milyonluk inşaat giderini anlayamıyorum. O paraya nasıl bir inşaat yapılıyor içinden çıkamıyorum.
Genelde iki tarz gazeteci vardır: Şirketlerin çeyrek açıklamalarını hemen yazanlar ve bir süre geçtikten sonra yazanlar. Bültenden yazanlar tam anlamıyla gazeteci değildir.