Türk Telekom Avea hisselerinin tamamını alınca…

58Bir Aria vardı… İş bankası tarafından kurulmuştu. GSM 1800 ihalesinde doğmuştu. O zaman hepimizin öngörüsü Türkiye’de en az 5 operatör kurulmasıydı. Ama devlet çakallık yaptı, İş Bankası bu çakallığı göğsünde yumuşatıp gole dönüştürdü. Olayı somutlaştırmak gerekirse: Devlet dedi ki ilk önce kapalı zarf usulü fiyatlar açıklansın. Oradaki en yüksek teklif ilk ihaleyi alsın. Sonrasında gelen şirketler ilk teklifin kaldığı yerden açık artırma yapacaklardı.

İş Bankası o noktada bir vizyonsuzluk yaparak kendince iyi bir strateji geliştirdi ve arkasından gelen şirketlerin önünü kesmek adına fahiş bir fiyatla, 2 milyar 525 milyona ihaleyi aldı. Elbette altında gelen şirketler ihaleyi alamadı. İş Bankası bu yolla hem Türkiye’nin 5 operatörlü olmasını engellemiş oldu hem de devletin bu ihaleden 3-3,5 mlyar dolar kazanmasının önünü tıkadı. Çünkü ihalenin ilk tarafı 1,5 milyar dolara bitmiş olsaydı arkadan gelenlerin artırmalarıyla bir o kadar daha kazanılacaktı.

Sonra bu paranın altından kalkamadı Aria ve onun İtalyan ortağı. Devletin kendilerine diğer şirketlerin kafasına vurarak baz istasyonu kullandırma sözü verdiğini ima ettiler. Devlet “hadi canım daha neler” dedi. Sonra devletin akıl almaz bir biçimde kendi kendine yapmaya çalıştığı Aycell isimli tuhaf operatörle Aria A ve A ismi altında birleştirildi. Böylece Aria ismiyle kurulan şirket hem 55X hem de 50X numara bloklarına ve iki kat 1.800 MHZ frekansına sahip oldu.

Sonra Türk Telekom, enteresan bir operasyonla, sessiz sedasız bu şirketin sahibi oldu.

Ardından geçtiğimiz hafta Türk Telekom, Avea hisselerinin tamamını satın almak üzere İş Bankası ve ilgili İş Bankası iştirakleri ile pay devir sözleşmesi imzaladı.

Türk Telekom açıklamasında, Türk Telekomünikasyon AŞ’nin, Türkiye İş Bankası AŞ, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları AŞ, Trakya Yatırım Holding AŞ, Anadolu Hayat Emeklilik AŞ, Efes Holding AŞ ve Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi ile ellerinde bulundurdukları, Avea İletişim Hizmetleri AŞ’nin çıkarılmış sermayesinin yüzde 10,0035’lik kısmını temsil eden payları, 875 milyon TL’ye satın almak üzere pay devir sözleşmesi imzaladığı bildirildi.

Anlaşmayla ilgili ödemelerin Türk Lirası üzerinden, toplam ödemenin yüzde 6,3’ünün Ocak 2017’ye kadar iki eşit taksitle, kalan yüzde 93,7’lik kısmının ise 2017 yılında başlayıp 2020 yılında bitecek şekilde, yılda bir kez olmak üzere dört eşit taksitte gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde gerçekleştirilecek olan başvuru onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından Türk Telekom’un Avea’nın hisselerinin tamamına sahip olacağı kaydedildi.

Niye aldınız? Niye sattınız? Niye bu kadar zamana yayılan bir ödeme planı çıkardınız? Yüzde 10’u 875 milyon TL yapan şirketin toplam değeri gerçekten 8,75 milyar TL midir?

İş Bankasının 2000 yılında aldığı yanlış kararlar silsilesi ile başlayan GSM macerasının toplam maliyeti nedir bu şirkete?