Türk Telekom dinlemekle mi görevlendirildi?

tt sartnameBugün Taraf gazetesi bir haber yazdı. Haber oldukça korkutucu öğeler taşıyordu: Türk Telekom, devletin internet ortamına müdahale edebilmesi amacıyla internet trafiğini kontrol edecek cihazlar satın almıştı. Bu alımların yapılmasına yönelik şartnameyi gazeteden paylaşan Taraf gazetesi; Türk Telekom’un HTTPS trafiği, Whatsapp mesajları, Skype görüşmeleri, ziyaret edilen internet sayfalan ve VPN hizmetleri de dâhil pek çok işlemi analiz edecek, yavaşlatacak, gerekirse sansürleyeceğini ileri sürdü.

Sabah saatlerinde Türk Telekom yetkililerine ulaşarak haberin doğruluğunu teyidetmek istedim. Türk Telekom bu konuda bir açıklama yapacağını duyurunca habere onların açıklaması gelinceye kadar ara verdim.

Saat 16:00 gibi Türk Telekom’un açıklaması geldi. Gelen açıklama oldukça basitti:

Taraf Gazetesi’nde 3 Temmuz 2014 tarihinde Tunca Öğreten imzasıyla yayınlanan ‘Özel Hayat Bitti’ başlıklı haberdeki kurumumuz hakkındaki iddialar tamamen gerçek dışıdır.

Türk Telekom tarafından sağlanan altyapı ve erişim sağlama hizmetleri, Türkiye’deki tüm erişim sağlayıcıların tabi olduğu yasal düzenlemeler çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Bu konuda ilgili kurumlar, BTK ve TİB üzerinden gelen yasal uygulamalar ve düzenlemeler dışında farklı bir uygulama yapılması söz konusu değildir. Borsa İstanbul’a kote olan şirketimiz, çalışmalarını halka açıklık, hukuka uygunluk, kurumsal yönetişim ve şeffaflık ilkeleriyle sürdürmektedir.

Bu açıklamanın basitliği ne yazık ki kafalarda oluşan soru işaretlerini silmeye yetmiyor. Türk Telekom şu sorulara cevap vermeli:

  1. MA-0051-03-2014 numaralı bir teknik şartname var mı?
  2. Bu teknik şartnamenin 28.1.57-28.1.60 nolu maddeleri gazeteye yansıdığı gibi adı geçen haberleşme ortamlarını analiz etme, erişebilme ve yönetme yetkisi istiyor mu?
  3. Bu satın alımın yapılıp bitirildiği iddiası doğru mu?
  4. Bu satın alım Türk Telekom’un inisiyatifinde mi yapıldı yoksa devletin ilgili kurumları bunu onlardan istediği için mi?
  5. Şartnamenin şartları hangi istek ve ihtiyaçlara yönelik hazırlandı?

Bu soruların cevapları bütün ülke için çok kritik. Bu sorulara verilecek cevaplar internet geleceğimizi belirleyecek. Bu noktada maaş almanın ve devlet korkusunun ötesinde, vatan ve ülke aşkının devreye girerek cevaplanması gerekiyor. Zira eğer bu sistem alındı ve kurulduysa şu anda hepimizin her şeyi ortada ve birilerinin kontrolünde demektir.

Bu sistemin kurulması durumunda başbakan da dinlenecektir, Ekmeleddin İhsanoğlu da, Devlet Bahçeli de, Haşim Kılıç da… Devletimizin elindeki bu imkanları paralel ya da teğet yapılara kaptırmayacağının garantisi yok hatta kaptırma ihtimalinin yüksek olduğunu yaşadığımız olaylar sırasında net bir biçimde gördük. Bu sistemler alınırsa biz size demiştik demek istemiyorum. Baştan bu tehlikenin görülerek adımlar atılmasını devletten ve Türk Telekom’dan talep ediyorum.

Devletin şuna kesin bir cevap vermesi, devlete ulaşabilen gazetecilerin(o ben değilim) şunu sorması lazım: Skype’tan Google’a kadar her şeyin dinlenmesi, analiz edilmesi, VPN’lere erişilmesi yavaşlatılması, DNS’lere müdahale edilmesi meşru ya da kanuni midir?

Buna verilecek “hayır” cevabı Türk Telekom’un açıklamasını kadük hale getirecektir.