Türk Telekom Şampiyonlar Ligi’nde ne yapar?

Hakan Dursun - Rami Aslan - Şenol Göke - Erkan Akdemir
Hakan Dursun - Rami Aslan - Şenol Göke - Erkan Akdemir
Hakan Dursun – Rami Aslan – Şenol Göke – Erkan Akdemir

Türk Telekom Şampiyonlar Ligi gösterimini aldı. Açıkçası haberini hemen yazmadım çünkü araştırdığım, peşinden koştuğum bir takım bilgiler vardı… Tamamını toplayamadım ama topladıklarımla da mevcut yazılanlardan farklı bir içerik çıktı ortaya. Bunları TKNLJ formatında inceleyelim, farklı haberler ve fikirler okuyalım:

  1. Türk Telekom Şampiyonlar Ligi’ni paketleri içinde gösterecek. İnternete ulaşamayan kullanıcılar uydu kanalı üstünden de maçları izleme olanağına kavuşacak.
  2. Salı günkü maçlar TRT üstünden açık olarak gösterilecek, isteyen Tivibu üstünden de bunu tabii ki seyredecek. Çarşamba günü maçları sadece Tivibu aboneleri tarafından seyredilebilecek.
  3. Şu anda Tivibu’nun full paketi bir yıllık kullanım garantisi verirseniz 31 TL… İçinde Şampiyonlar Ligi olan paketin daha pahalı olacağını düşünmüyorum. Ama Şampiyonlar Ligi’nin Türk takımları için 1 yıl sürmediğini, hatta 6 ay bile sürmediğini hatırlatmak isterim. 6 aylık paketler için 41 TL isteniyor. 24 ay gitmeme garanti verirseniz 28 TL veriyorsunuz.
  4. Şu anda D-Smart spor paketi 40 TL
  5. Tivibu’nun alışılagelmiş özellikleri, geri al, tekrar izle, dört ekrandan izle gibi özellikler devam edecek hatta 4K için çalışmalar yapılıyor.
  6. En önemli konu şu: Şu anda TTnet’in son BTK raporuna göre 6,7 milyon ADSL abonesinin yüzde 77,5’i yani 5,2 milyon ADSL abonesi var. Oo süper pazar demeyin. Bunların yüzde 6’nın üstündeki kısmı 4 megabitin altında. Yani ne yaparsanız yapın Tivibu seyredemeyecekler. Kaldı mı size 4,88 milyon… Bunların yüzde 53’ü “8 megabite kadar” internet hızına sahip. Bu da ya seyreder ya seyredemez ama HD yayını yer gök bir araya gelse seyredemez anlamına geliyor. Yani 10-30 megabit arası internet kullandığı için HD seyredebilecek olanlar toplamın yüzde 35,4’ü yani 2,37 milyon… 1 milyon da fiber var onu es geçmeyelim…
  7. Ben ne yaparsam yapayım bir türlü Türk Telekom ile TRT arasında nasıl bir anlaşma olduğunu bulamadım. Oysa TRT benim vergilerimle yaşayan bir devlet kurumu. Yani yaptığı her şeyi bana bir şekilde söylemek zorunda. Türk Telekom yetkililerine nedir bu anlaşma diye sorduğumda UEFA kuralları dahilinde bunu söyleyemeyiz dediler. Yanılıyorlar. Çünkü UEFA ona verilen parayı söyleyemeyeceklerini dile getiriyor. Çünkü Türkiye ile İngiltere veya tersi örnek Romanya’nın yayına aynı parayı verdiğin düşünmek saflık olur. O yüzden bunun söylenmemesi normal. Ama Türk Telekom bize TRT ile verilen parayı yüzde 50-50 paylaştık diyebilir. Yüzde 10 biz verdik yüzde 90 onlar verdi diyebilir. Bu söylenebilir. Hatta söylenmeli de. Çünkü bu kurumlar hesap verebilirlik ve şeffaflık kapsamında bunu söylemekle yükümlüdürler. Ya TRT yayın giderinin yüzde 99,9’unu verdiyse? Ne korkunç soru değil mi? Dedikodusu bile güzide iki kurumu şaibe altında bırakır.
  8. TRT bunun için bir ihale açtı mı? Bildiğim ve sektöre sorup öğrendiğim kadarıyla hayır. Peki Türk Telekom ile neden iş yaptı bir devlet kurumu olarak? Mesela TRT “ben Serhat ile anlaştım bundan sonra reklam alımlarımı onun üstünden yapacağım” diyebilir mi? Daha neler dersiniz değil mi? Bu konuda benim bilmediğim bir şey varsa lütfen beni uyarın. Ama düz mantıkla gidince devlet kuruunun her özel kuruma aynı uzaklıkta olması gerek gibi geliyor bana…
  9. Gelelim sorup öğrendiklerime: Şimdiye kadar sorduğum herkes, ki aralarında federasyonun ve TV dünyasının önde gelen isimleri var, UEFA’ya verilen ücretin 40 milyon Euro civarında olduğunu dile getiriyor. TL’ye çevirdiğimizde 100 milyon TL’nin üstünde bir rakam çıkarıyor karşımıza. Bunun TRT ile yüzde 50-50 paylaşıldığını öngörsek 50 milyon yapar. 30 TL ortalama aylık abonelikle 1,7 milyon abonelik çıkar. Bunu 12 aya yaydığımızda ayda 100 binin üstünde abonenin ödeme yapması anlamına geliyor. Aslında gayet yapılabilir, para kazanabilir bir sistem. Ama bunun pazarlaması var, o paketin içindeki diğer filmlerin bedeli var, işletme bedeli var… Bu da bize aylık bazda 200 binin üstünde müşteri portföyüne sahip olunması gerekliliğini anlatıyor.
  10. Türk Telekom’un 12,7 milyon abonesi var. Türk Telekom sadece abone kaybını engellemek için bile bu işe girebilir… Ki bu da kimseyi şaşırtmasın, Türkiye’nin en çok kazanan şirketlerinden birinden bahsediyoruz.

Özetle Türk Telekom, mevcut durumda kendi içinde çok önemli bir iş yapmış. Rakiplerine karşı önemli bir adım atmış durumda. 3 yıl önce 1 milyon abonesi olduğunu söyleyen Tivibu, bu işin altından kalkabilir gibi duruyor.

Ama esas vurucu uygulama lig maçları… Bu tartışmaya açık değil. Bir sene sonra yapılacak olan açık artırma, Türkiye’deki televizyonculuğun gidişatını belirleyecek…