Türk Telekom’un yeni yönetim kurulu üyeleri kim?

Türk Telekom’dan gelen bülteni okuyalım ve sonrasında tartışalım:

Türk Telekom’un 31 Mart 2022’de yapılan Olağan Genel Kurulu tamamlandı. Yapılan oylama sonucunda yeni yönetim kurulu üyeleri seçildi. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: ‘’Türkiye’nin değeri ve lider telekomünikasyon şirketi Türk Telekom olarak, yeni yönetim kurulumuz ile Türkiye’nin dijital dönüşümünü tamamlayarak, milletimiz için çalışmalarımıza ve yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Bir teknoloji şirketi olmanın ötesinde teknolojiyi toplumun iyilik ve faydasına hizmet edecek şekilde kullanmayı sürdüreceğiz. Bu vizyonumuza güç katacak yönetim kurulu üyelerimizin, yeni görevlerinin hayırlı olmasını diliyoruz.”

Türk Telekom hissedarlarına temettü dağıtımına ilişkin olarak da açıklamalarda bulunan Sayan, ‘’Şirketimizin 31.03.2022 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda görüşülerek onaylandığı üzere toplam brüt 4 milyar 954 milyon 565 bin TL nakit temettü ödenmesine karar verilmiştir’’ dedi. 

Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyeleri: 

A Grubu Hissedar Tarafından Aday Gösterilen Yönetim Kurulu Üyeleri:

1.    Mahmut GÜRCAN, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

2.    Cengiz YAVİLOĞLU, Yönetim Kurulu Üyesi

3.    Ümit ÖNAL, Yönetim Kurulu Üyesi

4.    Salim Arda ERMUT, Yönetim Kurulu Üyesi

5.    Metin İLHAN, Yönetim Kurulu Üyesi

B Grubu Hissedar Tarafından Aday Gösterilen Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeleri:

1.    Yiğit BULUT, Yönetim Kurulu Üyesi

2.    Selim DURSUN, Yönetim Kurulu Üyesi

3.    Enver İSKURT, Yönetim Kurulu Üyesi

C Grubu İmtiyazlı Hisseyi Temsil Eden Yönetim Kurulu Üyesi:

Dr. Ömer Fatih SAYAN, Yönetim Kurulu Başkanı

Şirketin elde ettiği karı yatırımcılarına dağıtması mükemmel bir şey. Son yıllarda kardan elde edilenlerin dağıtımı, bu şirketin eski sahiplerine verilen anlamsız krediler altında boğulmuş bankalara bir can suyu olur belki. Vatandaşa kredi verirken bin takla atan bankaların bu kredileri nasıl ve hangi mantıkla verdiğini konuşmak bile istemiyorum ama “oh olsun beter olsunlar” lafını da söylemeyeceğim.

Bu arada yönetim kurulu üyeleri kimdir konusunda minik bir araştırma yaptım onları internetten bulduğum kadarıyla paylaşayım:

Mahmut Gürcan 09.10.1966 tarihinde dünyaya geldi. Zeytinburnu İmam Hatip Ortaokulu, Şehremini lisesi, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler (iktisat bölümü) mezunudur. Refah Partisi geleneğinden gelen Mahmut Gürcan, 2001 yılından itibaren AK Parti İlçe yöneticiliği ve 2006/2014 3 dönem AK Parti Bakırköy ilçe başkanlığı yapmıştı. Aynı zamanda bir iş adamı olan, bir çok STK’da (Sivil Toplum) yöneticiliği ve üyeliği bulunan Mahmut Gürcan, evli ve 3 çocuk babasıdır. 2021 yılı sonunda Cumhurbaşkanlığı atama kararıyla Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığı’na atandı. 

Cengiz Yavilioğlu, 20 Ağustos 1970’te Erzurum’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası Finans Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimini, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İktisat Anabilim Dalında doktora çalışmasını tamamladı. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünde Araştırma Görevlisi, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesinde Misafir Öğretim Üyesi ve Rauf Denktaş Üniversitesinde Mütevelli Başkan Vekili olarak görev yaptı.

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığında Finansman ve Fon Yönetimi Daire Başkanı olarak çalıştı. Ayrıca Karadeniz Bakır İşletmeleri AŞ, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ, TEDAŞ Meram Elektrik Dağıtım AŞ, TEDAŞ Çamlıbel Dağıtım AŞ, Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ, TÜPRAŞ ve Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’de Yönetim Kurulu Üyeliği ve/veya  Başkanlığı görevlerinde bulundu.

24. Dönem AK Parti Erzurum Milletvekili seçildi.

Yabancı sermaye yatırımları, özelleştirme uygulamaları, kalkınma iktisadı gibi konularda yazdığı makaleleri ve 2010 yılında yayımlanan “Türkiye’de Özelleştirilen Bazı Şirketlerin Verimlilik ve Performans Analizleri” ile “Dünyada ve Türkiye’de Özelleştirme Uygulamaları” adlı kitapları bulunmaktadır.

AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcılığı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyeliği, Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Üyeliği görevlerini yürüttü. 64. ve 65. Hükümetlerde Maliye Bakan Yardımcısı olarak görev aldı. 30 Ocak 2021 tarihinde Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığı görevine atandı.

Ümit Önal 1973 doğumlu. 2007 yılında Turkuvaz Medya Grubu’na katıldı ve 2015 yılında ATV Genel Müdürlüğü, ardından Reklam Grup Başkanlığı ve İcra Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 2015’te Digiturk Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürlük görevini yürüten Ümit Önal, Digiturk’ün BeIN gruba satış sürecini yönetti. 2016-2018 yılları arasında Türk Telekom Satış ve Müşteri Hizmetleri’nden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevine paralel olarak, 2018 Aralık’dan itibaren Pazarlama’dan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini de yürütmekte. 31 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla da CEO pozisyonuna getirildi.

Salim Arda Ermut 1980 yılında doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. Kariyerine 2005’te Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri olarak başlamıştır. Daha sonra Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nda çeşitli görevler alan Ermut, 2015’te Kurum Başkanlığına atanmıştır.

2015-2019 yılları arasında Viyana Ekonomik Forumu ve SunExpress Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur. 2019-2021 yılları arasında ise Türkiye Basketbol Federasyonu Asbaşkanlığı yapmıştır. Ardından Dünya Yatırım Ajansları Birliği’nde (WAIPA) Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmıştır. 2019-2021 seneleri arasında Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Üyesi olmuştur ve Türk Hava Yolları İcra Kurulu’nda görev almıştır. Ayrıca 2018-2020 yılları arasında TVF Yönetim Kurulu Üyesi olan Ermut, Mart 2021’den itibaren Türkiye Varlık Fonu Genel Müdür ve Yönetim Kurulu üyesidir.

Metin İlhan, 1981 yılında Mardin’de doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Bremen Üniversitesi Hukuk Fakültesi Avrupa Birliği Hukuku ve Uluslararası Hukuk alanında yüksek lisans yaptı. 2006 yılında İstanbul’da avukat olarak çalışmaya başladı. 2007-2008 yıllarında ATV-Sabah medya grubunda avukat olarak çalıştı. 2008 yılından sonra Almanya’da bulundu ve bu süreçte ATV-Sabah medya grubuna danışmanlık ve avukatlık yapmaya devam etti. Ayrıca Frankfurt Goethe Üniversitesi’nde Türk Hukuku dersleri verdi. 2013-2016 yıllarında genel merkezi Almanya’nın Köln şehrinde bulunan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) Genel Sekreterliğini yaptı. 2016 yılında Zaman Gazetesi ve bağlı şirketlerine kayyum olarak atandı ve yönetim kurulu başkanlığı yaptı. 2016 yılından beri Jurist Hukuk Bürosunda kurucu ortak olarak avukatlık yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babası olan Metin İlhan Almanca ve İngilizce bilmektedir. (Önemli Not: İsim benzerliği tuzağına düşmemek lazım. Bir Metin İlhan daha var, 1972 doğumlu ve 27. dönem CHP milletvekili. Dikkatlice araştırma yapmakta fayda var)

Selim Dursun 1957 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1980 yılında İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. 1980-2002 yılları arasında Makine Mühendisi olarak özel sektörde çalışmış ve yöneticilik yapmıştır. 2003-2005 yılları arasında Ulaştırma Bakanlığı Bakan Danışmanlığı, 2005-2011 yılları arasında Ulaştırma Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü, 2011-2012 yılları arasında TÜDEMSAŞ Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, 2012-2015 yılları arasında Ulaştırma Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevlerini yürütmüştür. Türkiye Büyük Millet Meclisi 25. ve 26. Dönem Sivas Milletvekilli olarak seçilmiştir. Aynı dönemlerde TBMM Peru Dostluk Grubu Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Sivil Toplum Kuruluşlarında Başkan, Yönetici ve Üye olarak çeşitli sosyal görevlerde bulunmuştur. 2004-2007 yılları arasında Taekwondo Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006-2015 yılları arasında Ulaştırma Spor Kulübü Dernek Başkanlığı ile 2011-2012 yılları arasında Sivas Demirspor Kulübü Başkanlığı yapmıştır. Temmuz 2018 tarihinden itibaren T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Evli ve 4 çocuk babasıdır.

Enver İskurt 1966 yılında Trabzon’da doğdu. İskurt, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, İnşaat Bölümü’nden ve Anadolu Üniversitesi İşletme-Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olmuştur. 1989 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü Van 11. Bölge Müdürlüğü’nde Etüt Ekip Mühendisi olarak göreve başlayan İskurt, bölgelerde sırasıyla kontrol mühendisi, kontrol şefi ve başmühendis olarak görev yaptı. Enver İskurt, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde Otoyollar Köprüler Şubesi Müdürü ve Otoyollar Daire Başkanı (İşletmeler Daire Başkanı) görevlerini başarı ile yürüttükten sonra Teftiş Kurulu Daire Başkanı görevini üstlendi. 2018 yılından bu yana T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcılığı görevini yürütmektedir. Görevi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün büyük onarım projelerini ve yapımlarını gerçekleştirmiş, YİD projeleri kapsamında yapılan Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü projelendirme ve yapımlarında yer almış, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün proje geliştirme ve onayı ile birlikte yapım ihalesini sonuçlandırmıştır. Enver İskurt evli ve 2 çocuk babasıdır.

Yiğit Bulut eskiden daha zayıf, sonrasında oldukça kilo alan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı, ekonomist, finans analisti, bankacı, gazeteci, köşe yazarı.

Hepsini bizzat tanıma imkanım olmasa da CV’lere bakıldığında oldukça değerli insanlar olduğu görülüyor. Keşke büyük bir çoğunluğu partili, hatta milletvekilliği yapmış siyasi figürler olmasaymış.

Ama daha da kötüsü, keşke tüm operatörlere eşit uzaklıkta olması gereken ilgili bakanlıklarımızın bakan yardımcıları bizzat burada huzur hakkı aldıkları görev almasaymış. Ben eminim ki Türkiye’de telekomünikasyon alanında yine çok değerli isimler bulunurdu. Aktif görevdeki tarafsız olması gereken insanlar, huzur hakkı aldıkları Türk Telekom aleyhine nasıl karar verecekler? Elbette karar vermenin bir yolunu bulacaklardır ama değer mi?