Turkcell, şimdiye kadar güvenlik için attığı adımların tamamını iOS ve Android işletim sistemine sahip cihazlar için bir araya getirdi. Nedir güvenlikten kastımız? Kendi şahsi güvenliğimiz… Zor durumda kaldığımızda bize yardım edecek bir elin varlığı. En değerli varlığımız çocukların telefondaki güvenliği… Günün her saatinde yanımızda olan telefonların güvenliği…
Ne yapmış Turkcell? Aslında kimse bilmez. BTK, telefonla ilgili bilgilerin kimseye verilmesini onaylamıyor. Diyelim ki telefonu yanında olan yaşlı biri ya da çocuğunuz, ya da deprem veya sel gibi bir felakette birisi kayboldu. Araya başbakanı da koysanız GSM şirketleri size onların yerini söyleyemez. Kişisel bilgilerin güvenliğini ihlal sayılır bu. O insanın hayatını kurtarmak için atılan her adım milyar dolarlık şirketlerin kapatılması için yeterli bir sebeptir.
Bunun için zamanında insanların kendi isteğiyle yerinin bulunmasına izin vermesi formülü uyduruldu. Düşünün çocuğu kaybolmuş birinin savcılıktan bulunması için izin kağıdı çıkarma macerasını… Allah kimsenin başına böyle bir şey vermesin.
Çocuğum Güvende servisi sayesinde, 7-14 yaş arasındaki çocuğunuzun cep telefonuyla sadece uygun gördüğünüz kişileri aramasını sağlayabiliyor, kimlerden çağrı ya da SMS alabileceğini belirleyebiliyorsunuz. Servis, merak ettiğinizde ya da acil durumlarda çocuğunuzun nerede olduğunu SMS ile öğrenmenizi ve deprem durumunda en son konum bilgisinin otomatik olarak size SMS olarak iletilmesini de sağlıyor. Güvenli internet özelliği sayesinde istediğiniz profili seçip, çocuğunuzu zararlı içeriklere ulaşmasını da engelleyebiliyorsunuz.
Çocuğun kiminle konuştuğuna karışmak ya da engellemek doğru değil lafını çocuğu olayan ya da 5 yaşının altında olan ukala biri söyleyebilir ancak. Bunun değerini çocuğu o yaşları yaşamış olan her insan anlar.
Turkcell Güvenlik kapsamında yer alan Kişisel Güvenlik servisleri içinde, kritik durumlarda hayat kurtarıcı olabilecek ACİL uygulaması da yer alıyor. Ücretsiz sunulan Acil uygulaması ile telefonun GPS ve WiFi özellikleri Turkcell baz istasyon verisi ile birleştirilerek daha hassas bir konum tespiti yapılabiliyor. Ardından tek bir tuşa basarak acil durum mesajınızı SMS/e-posta olarak yakınlarınızla, 112/155 gibi acil yardım numaraları üzerinden yetkililerle ya da Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar üzerinden tüm listenizdekilerle paylaşabiliyorsunuz. Paylaşım esnasında konum da otomatik olarak iletildiği için, yardım isterken nerede olduğunuzu tarif etmenize gerek kalmıyor ve vakitten kazanıyorsunuz.
Acil durumunu Facebook üstünden paylaşmak bana çok acayip ve saçma gelse de (trafik kazası geçirdim yardım edin başlığının altına Ahmet, Hüseyin ve 137 other user like it gibi bir yorumun geldiğini düşünün) birilerine hemen ve hızlıca haber gönderebilmenin diğer yolları iş görür. Hele bu uygulamanın içinde sizin geçirdiğiniz hastalıklar ve almanız gereken ilaçlar yazıyorsa daha ne olsun?
Android ve iPhone telefonlarda çalışan Turkcell Güvenlik uygulamasını ücretsiz olarak indirebilmek için GUVEN yazıp 2222’ye göndermek yeterli. Turkcell Güvenlik içinde yer alan farklı servisler ise sorgu başı ya da aylık abonelik olarak ücretlendiriliyor. Genellikle temel hizmetler aylık 1 TL gibi ücretlerden başlıyor.
Android telefonlar için telefona uzaktan müdahale edip kilitlemek ve hatta alarm çaldırmak da söz konusu. iOS cihazlar bu çeşit bir uzaktan müdahaleye ne yaparsanız yapın izin vermiyor. İyi mi yapıyor kötü mü yapıyor bunun net bir cevabını vermeden önce 40 kez düşünmek lazım.
Bir tek küçük yorum yapmak gerekirse… Bu hizmeti, çoğu bir süre birlikte çalıştığım insanlar geliştirmiş. Acaba ilk geliştirme maliyetleri sineye çekilip aylık 1 TL gibi ücretlere hiç girilmese, Turkcell müşterisi olmanın ayrıcalığı olarak bunların kullanılması sağlansa şirket çok büyük kayıp yaşar mıydı? Bu hizmetlerden alınan küçük ücretler mi yoksa bu hizmetlerin mutlu ettiği kullanıcılar mı yükseltir EBİTDA’yı?
Tabii bu soruyu, oradan gelmesi muhtemel ücretleri hiç bir arada görecek kadar para kazanmamış, bunun maliyetini bilmeyen, genel stratjilere hakim olmayan bir ukala insan soruyor.
Bundan yaklaşık 20 yıl önce duayenimiz Şeref Oğuz bir konuşmasında nelere güvenebileceğimizi tartışmaya açmıştı bir haber toplantısında… Sonra kendi sorusunu yanıtladı: “İnsanlar ağızlarına yaklaştırdıkları her şeye güvenirler. Güvendiklerini öperler mesela… Güvendiklerini yerler. Bunun için telefona her şeyden fazla güvenirler…” Bu anlamda güvenliği cep telefonuna yüklemek iyi fikir…