Türkler “bize bir şey olmaz” diyor

anti-censorshipBundan yıllar önce bir haber programda bir muhabir hayat kadını kılığına girip sokağa çıkıp müteri aradı. Kendisine yaklaşanlara AIDS olduğunu söyleyerek tepkilerini ölçmekti amaç. Gelenlerin tamamına yakını “olsun ya bize bir şey olmaz” şeklinde yanaştı olaya. Gaz tüpünde kaçak olup olmadığını çakmak yakarak kontrol eden, yarısı çatlamış evde gönül rahatlığıyla oturan insanların ülkesi bizimki…

Bunun bir örneği de karşımıza siber tehditlerde çıktı. Kaspersky bülten göndermiş ve bunun tıpkı kopyasının yaşandığını anlatıyor: Türkiye’den ankete katılanların yalnızca %28’si siber suçlular tarafından hedef olabileceklerine inanıyor.

Türkiye’de kullanıcılarının neredeyse üçte biri, yüzde 39’lukt bir kesim, çevrimiçi hesaplarının tehlikede olabileceğinden endişe etmiyor hatta bu riskten haberleri dahi yok. En önemlisi de bu durumun yalnızca sosyal ağ sitelerindeki kişisel sayfalar için değil, aynı zamanda bir kullanıcının finansal bilgilerini bir siber suçlunun eline geçmesine neden olabilecek çevrimiçi banka hesapları için de geçerli olması. Birçok kişi siber saldırılardan kaynaklanan finansal kayıpların son derece olasılık dışı olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 41’i bu kayıpların olasılığından habersiz ya da bu konuda endişe bile duymuyor.

Anket sonuçlarına göre Türkiye’den ankete katılanların yüzde 18’i, ortak Wi-Fi ağları üzerinden gönderilen veriler siber suçlular tarafından ele geçirilebilir olduğundan bu tür ağları kullanmanın riskli olduğunun farkında değil. Kullanıcıların yüzde 27’si ise bu tehdidin farkında ancak bu konuda endişelenmelerine gerek olmadığına inanıyor. Aynı zamanda, katılımcıların yüzde 59’u ortak ağları kullanıyor ve yüzde 14’ü ortak bir ağa bağlı iken web sitelerine kimlik bilgilerini girmekten çekinmiyor.