Üniversite imtihanlarına girenler Türkiye’yi rehin alıyor

1 milyon 692 bin 345 aday katılacak YGS, Türkiye’de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da, 160 sınav merkezindeki 5 bin 727 sınav binasında, 89 bin 283 sınav salonunda gerçekleştirilecek.
Sınava, 1 milyon 692 bin 345 aday katılacak.

ÖSYM, geçen yıla damgasını vuran kopya skandallarının benzerinin yaşanmaması için dahiyane bir çözüm üretti: Hürriyet gazetesinin haberine göre ÖSYM’nin yetkilileri telefonla kopya çekmenin engellenmesi için baz istasyonlarının susturulması önerisini getirdi.

İsteklerini “makul” ölçülerle sınırlayan ÖSYM, sadece 5.727 sınav merkezinin çevresindeki baz istasyonlarının kapatılmasını önerdi. Bunu önermekle de kalmayıp Turkcell, Avea ve Vodafone’a konuyla ilgili resmi bir istek belgesi gönderdi. Operatörler bu konunun iletişime ciddi zarar vereceğini söyleyerek reddetti. Konu şimdilik rafa kalktı.

Editörün Notu: Bu haber gençleri üniversiteye sokmayı planlayan yöneticilerin aslında ne kadar cahil olduğunu gösteriyor. Çünkü baz istasyonlarını kapatma konusu operatörler ve ÖSYM yetkililerinin kendi aralarında konuşarak bir karara bağlayabileceği ve çözebileceği bir konu değildir. Bu ülkede operatörler de kendi istekleriyle baz istasyonlarını kapatamazlar. Zira operatörlerin devlete karşı imzaladığı imtiyaz belgesi adında bir taahhüt vardır. Bu belge iletişimin sürekliliğini öngörür. Örneğin Vodafone ani bir kararla böyle bir şey yapmaya karar verse ona ait 54X numara bloğu geri getirilmemek üzere iptal edilir. Ayrıca baz istasyonlarını 4 saat iptal edince o sırada yapılamayan zaruri iletişimin hesabını ÖSYM nasıl verir bilmiyoruz. Nasıl imtihanda kağıda kopya yazılabileceği zannıyla kağıt üretimi kısıtlanmıyorsa baz istasyonları da kapatılamaz. Hatırlanacağı üzere gençlerimiz üniversite imtihanına girdiği için Türkiye saatleri bir gün geç yaz saati uygulamasına geçecek.