Uygulamacılar işsiz kalacak, iPhone oyun konsolu olacak

ios sdkApple’ın WWDC konferansından notları mümkün olduğunca kaynağından vermeye çalıştım. OS X Yosemite ve iOS 8 yazıları bu bakış açısıyla kaynağından gelen bilgiye dokunmadan yazıldı. Fakat geliştiricilerin dünyasını anlatan SDK yazısına dokunmak zorunda hissettim kendimi. Zira konuyla alakalı Türkiye’nin en iyi beyinlerinden biri Ozan Uysal‘ı tanıyordum. Gelen bülteni kendisiyle paylaşınca harika notlarını gönderdi. Bana anlatır gibi anlatınca herkes için çok net bir yazı oldu. Noktasına dokunmadan sizlerle paylaşıyorum:

Geçen seneki WWDC ve iOS7 son kullanıcıya yönelikti, developer’lara yönelik çok ciddi bir özellik gelmemişti. Bu seneki ise son kullanıcıya pek ilginç gelmeyebilir ancak developer’lar için devrim niteliğinde.

Benim ilgimi çeken noktalar;

1. Apple akıllı ev olayına çok sert bir giriş yaptı. Yabana atılır bir şey değil orada yaptıkları. Özellikle emlak manyağı ülkemizde buna ilgi yüksek olacaktır.
2. Widget. Sonunda iOS kullanıcıları da Widget görebilecekler, uygulamalar notificaiton center’a widget ekleyebiliyor. Türk uygulamalar buna çok hızlı adapte olur, cihazlar widget’dan geçilmeyecektir.
3. Uygulama arası servis sunma. Örn. Instagram’ın filtrelerini kendi yazdığım uygulamada kullanabileceğim ya da iGO’nun navigasyon fonksiyonlarını çağırabileceğim. Tabii Instagram ve iGO’nun bunu bana sunması gerekli
4. Bütün bankacılık uygulamaları Touch ID’ye geçecektir bu sene.
5. Oyun geliştiriclere geçen seneden beri yatırım yapması (SpriteKit ve 64 bit A7) ve bu sene bu yatırımı 3 boyutlu teknolojilerle maximum seviyeye çıkarması (Metal, SceneKit) konsol pazarına göz diktiğini gösterir. Bu sene muhtemelen duyuracağı çok çekirdekli 64 bit A8 işlemcili bir iPad; Apple TV ve Game Controller SDK ile joystick’e çevrilmiş bir iPhone ile harika bir konsol olur. Özellikle 3D oyunların performanslarıyla ilgili demo yapmaları bunun bir göstergesi. 2 sene içinde işlemcilerin hızlanması ve duyurulan teknolojilerin iyileştirilmesiyle PS4 ve XBOX tarafını ciddi bir şekilde sarsacaklardır, çünkü iPad ve iPhone bir ihtiyaç, oyun konsolu ise nice-to-have :).
6. Swift. Objective C zordur, öğrenmesi uzun sürer, sadece Apple için öğrenilmez derken Apple Swift diye yeni bir yazılım dili duyurdu. Yine sadece iOS 8 (geriye dönük değil) için bütün dünyanın öğrenmek zorunda kalacağı bu dil, Apple’ın dediğine göre daha az kodla daha çok iş yapmayı ve üstelik Objective C’ye göre 2,5 kat daha hızlı çalışan programlar yazmayı sağlıyor. Performans olarak bilemem ama bunun sektöre aşağıdaki etkileri olacak;
– Bu sene iOS öğrenmek isteyen yazılımcılar ciddi bir bocalama süreci yaşayacaklar. Swift öğrenirlerse piyasadaki firmalar sadece iOS8 isteyen uygulama yazmayacağından iş bulamayacaklar. Objective C ise yüksek öğrenim süresi ile max 1,5 – 2 sene daha yaşayacak bir dil için aşırı maliyetli olacak. Dolayısıyla piyasa bir süre junior sıkıntısı yaşayacak.
– Objective C eğitmeni bir elin parmaklarını geçmezken Swift eğitmeni mumla aranacak. Üstelik şu anda Swift ile ilgili dünyadaki doğru dürüst tek kaynak iBooks ‘ta bugün yayınlanan 600 sayfalık Apple’ın Swift kitabı!
– Mevcut projelerin hepsi 2 sene içinde Swift’e geçmek zorunda kalacağından (iOS 10’da Objective C desteğinin kalkacağını varsayarak) çoğu proje baştan yazılacak, geri kalanı da ölecek. Bu da firmalara ciddi ek maliyetler getirecek.
– Önümüzdeki sene (2015 Q2) hem Swift hem Objective C bilen yazılımcılar ciddi paralar kazanacaklar. Bunun sebebi hem Swift bilen kişi sayısı az olacak ve yeni projeler Swift ile yazılmak istenecek (yeni projelerin iOS 8 gönderilme zorunluluğu) hem de eski kodlara yeni özellik eklemek için Objective C bilen kişilere ihtiyaç duyulacak
7. Gözden kaçan ve beni şahsen çok etkileyen klavyenin akıllı tamamlama özelliği yapay zekanın sessizce cihazı ele geçirmesine güzel bir örnek. İçinde bulunduğu ortama göre öğrenen ve tepki geliştiren bu sistem, “cümlelerinizi sizin yerinize tamamlar” olarak anlatıldı ancak gidebileceği noktalar sonsuz. Çok uzak olmayan bir gelecekte “sizin yerinize telefonla konuşur”, “sizin yerinize toplantınızı yapar”, “bugün uyuyun, iPhone’u fişe takın, o sizi idare eder”  gibi tanıtımlarla da karşılaşacağız gibi geliyor.
8. Zaten bekleniyordu ama HealthKit’de önemli bir ilerleme. Ama asıl büyük ilerlemesini seneye göreceğiz gibi görünüyor.
9. Son olarak Apple’ın söndürdüğü iki firma var; Dropbox ve Parse.com. Bunların fiyat konusunda da Apple’la rekabete girebileceğini düşünmüyorum, dolayısıyla Google veya Samsung gibi bir dev tarafından satın alınma yoluna gidebilirler. Bir de Candy Crush ve Clash of Clans’in gelirlerinde Family Share yüzünden bir düşüş bekliyorum.