Vodafone Wi-Fi soslu mobil internete hazırlanıyor

vodafone testVodafone ilginç bir test yaptı: Geleceğe yönelik bir hız testi bu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan aldığı izinler kapsamında yaptığı testte lisanslı 2600 MHz ve serbest kullanımlı 5400 MHz’lik iki farklı bantta dört taşıyıcıyı birleştirerek 4G teknolojisinde 613.1 megabit veri indirme hızına ulaştı.

Bu haberi birçok basın organında göreceksiniz. Şimdi göremeyeceklerinize TKNLJ formatında geçelim:

  • Böylesi teknolojileri test etmek harika. Ancak bunlar kullanıma geçtiği zaman unutulmamalı ki 5400 gibi serbest kullanımlı frekansları da çekebilen cihazların üretilmiş olması gerekiyor. Şu andaki mevcut iPhone ya da Samsung ile biz hazırız haydi verin bize 600 megabiti derseniz komik duruma düşersiniz.
  • Vodafone’un bu bant genişliklerini test etmesi enteresan. Ben başta diğer frekansları kullanamadığı için bu testi 5.400 KHz Wi-Fi frekansı üstünden yaptıklarını düşünmüştüm. Ama bülten sonrası yaptığımız özel konuşmalarda bunu kullanmaya yönelik cihazların piyasaya çıktığı günlerde böylesi bir frekans saçağından faydalanmak isteyebileceklerini dile getirdiler.
  • Bir dostumla konuşurken bunu neden 3G ile yapmıyorlar peki diye sordu. Çok güzel bir soru. Cevabı da çok basit: Çünkü 3G ölmekte olan bir frekans. (Şu haberi okuyun mutlaka) Peki bu sorudan yola çıkarak 2020 yılında yenisi gelecek 4G ile neden uğraşıyorlar derseniz… Ona diyeceğim bir şey yok. Kurumlar 2020 yılında yenisi gelecek bir sistem için ürün geliştirir mi? Evet geliştiriyorlar.
  • Yine sizlerle paylaştığım konuyla ilgili bir haberi okumanızı rica ediyorum. Samsung Kore’de KP isimli operatörle ortaklık kurarak 4G ile karışık Wi-Fi denemelerini başlatmıştı. Orada öngörülen hızlar 500-600 megabit değil, 1,1 gigabit hızlar öngörülüyor. Ülkemizde de bu olsa demiştim ki Vodafone bunu yapacağını duyurdu. Bir donanımcıyla birlikte iyi iş yapabilirler.
  • Bu hizmetler için sağlam internet altyapısı gerekecek. Herşeyin ötesinde artık gigabiterden bahsediyoruz. Vodafone ile diğerlerini kıyasladığımızda TTnet ve Superonline yardımcı şirketleri ve onların döşediği fiberle diğerleri daha bir önde gibi. Ama bu vizyonu paylaşmak, oradan yürümek gerekiyor.
  • Bu arada 5G konusundaki dedikodular, bu bağlantının içinde şu anda mevcut Wi-Fi sistemi içinde kullanacağımız frekansların olabileceğini söylüyor zaten. Yani bir yandan 5G’ye hazırlık olabilir gibi geliyor diğer yandan da sanki Amerika’yı yeniden keşfetmek anlamına gelecekmiş gibi geliyor bana…
  • En büyük korkum da 5.400 gibi serbest kullanımlı, lisans gerektirmeyen frekansların para kazanmak için kullanılması devletin bir anda kulak kesilmesini sağlar ve “dur 2 milyar Euro da oradan çakalım” demesine neden olur mu? Olmaz inşallah.
  • Son olarak… Lütfen bültenlerinizi 4.5G isimli garabetle çıkmayın. Bu bir standart değil, endüstride de böylesi bir resmi tanım yok. Dostlar aramızda konuşurken ona 4.5G diyebiliriz, ismini Şuküfe ya da Kantelbriklamasyon da koyabiliriz. Ama 5G çağrışımına ortak olacağız diye 4.5G denmesi çok saçma.