Yapay zeka ile içerik nasıl yaratılır…

İçerik yaratmak çağın en önemli gereksinimlerinden biri. Çok kolay gibi gözüküyor. Klavyenin tuşlarına parmakları yeten herkes bundan bir tane çıkarabileceğini düşünüyor. Bir anlamda çıkarabilir de. Ve şimdi yapay zeka çıkınca “bana bilmem ne ile ilgili bir yazı yaz” diyebilen ve 150 kelimelik çıktı alabilen herkes kendini yetenekli bir içerikçi zannetmeye başladı. Bunun böyle olmadığını, asla da olamayacağını birkaç kelime ile tartışalım…

Yapay zekanın prensipleri neler?

Yapay zekanın prensipleriyle başlayalım konuyu incelemeye: Bir insanın birçok hayatta okuyamayacağı kadar yazıyı okur yapay zeka. Sonra hangi kelimenin ardından hangi kelimenin geldiğini inceler. Bunu kendi bakış açısıyla olağanlaştırır. Siz bir konu ya da kelimeyle ilgili bir bağlam verdiğinizde onu elde ettiği birikimle yoğurur ve doğru art arda gelebilecek kelimelerle süsleyip size sunar. Kendine öğretildiği biçimde kavramları sıralar ve yazı olarak döker.

Yani yapay zekaya şu konuda bir yazı yaz dediğinizde aslında yazılmış konulardan bir tanesini alıp onu kombinasyonlarla zenginleştirip size geri verir. Bu bir içerik yaratmak değildir. Kopyalamaktır, hatta bir anlamda çalmaktır. Bu suçu yapay zekanın işliyor olması sizi daha az hırsız yapmaz.

O zaman ne yapıyoruz? Yapay zekayı hiç kullanmıyoruz, sevgiler saygılar deyip konuyu kapatacağımı düşünmüyorsunuz değil mi? Elbette yapay zekanın içerik üretiminde kullanılacağı çok fazla alan var…

Aslolan karşılaştırma

Yapay zeka gerçekten bugünkü haliyle çok iyi bir yazım aracı ve arama motoru. Sizin internet üstünde yapacağınız bir çok aramayı karşılaştırmalı olarak size getirme imkanı sağlıyor: Diyelim ki seçim şarkılarıyla ilgili bir çalışma yapacaksınız. İnternetten ülkelerde söylenmiş seçim şarkılarını bulmanız mümkün. Bunu size yapay zeka da yapabilir. Ama seçim kazandıran seçim şarkıları derseniz o zaman seçim şarkılarını aratacaksınız, onların listesini iyice toparladıktan sonra söylendiği zamanların seçime katılan partilerini bulacaksınız değişik ülkeler için. Sonra hepsini toplayıp kazananların seçim şarkılarını eşleştireceksiniz. Ciddi bir iş bu. İşte yapay zeka o iş yükünü alıp bir nefeste size kazanan partilerin seçim şarkılarının dökümünü yapabiliyor.

Eğer siz zeki ve birikimli biri değilseniz seçimlerle ilgili bana enteresan bir şey bul derseniz size kazanan seçim şarkılarını getiremiyor yapay zeka. Öyle bir dünya yok. Bunu siz düşüneceksiniz ve yapay zekayı kullanacaksınız.

Bu bakış açısıyla yapay zekayı mutfak robotu gibi değerlendirebilirsiniz. O mutfak robotuna bana bir patlıcan musakka yap derseniz mutfak robotu size tuhaf tuhaf bakar. Ama musakka için gereken malzemeleri saatlerce kesme zahmetinden kurtarır sizi ve işinizi kolaylaştırır. Eğer musakka yapmayı bilmiyorsanız mutfak robotunun buna yapabileceği hiçbir şey yok.

Peki biz nasıl kullanıyoruz?

Ben yapay zeka ile nasıl içerik yaratıyorum size aktarayım:

  • Yapay zekayla bir pencere açıp o gün aklımdan geçen konularla ilgili ona sorular sorup cevaplar alıyorum.
  • Aldığım cevaplar içinde bana tanıdık gelmeyen kavramları açmasını istiyorum
  • Laf lafı açıyor babında konu dallanıp budaklanırken belli limitler koyup çok konu dışına taşmamaya gayret ediyorum
  • Özellikle isimler ve tarihler konusunda kendime küçük notlar alıp bunları internet ansiklopedilerinden doğruluyorum
  • Eğer yapay zeka ve internet kaynakları çelişiyorsa internetten gelen bilgileri doğru kabul ediyorum
  • Sonra her içerik yaratıcısının yapması gereken şeyi yapıp bunları belli bir fikir akış sıralamasına koyuyorum.
  • İçerikler ne kadar iyi olursa olsun görsellik onları daima daha iyi hale getirir. O yüzden yapay zeka araçlarını kullanarak gerçekten fırlama bir görsel hazırlatıyorum.

Olmazsa olmazlarımız

Genel olarak yapılması gereken şey bu adımlardan ibaret. Ama olmazsa olmazlarımızı yukarıdan aşağı yine de dizelim:

  • Yapay zekanın söylediklerine asla yüzde yüz inanmayın. Arada kesinlikle çok büyük hatalar olabiliyor.
  • Fikirler içinde kaybolmayın. Bir noktada durun ve sonrasında gelenleri yeni içerik katmanınıza ekleyin.
  • Arama motorunda bulabileceğiniz şeyleri değil, karşılaştırmayla bulmanız çok uzun sürecek şeyleri oradan almaya çalışın.