Yapay Zeka Psikolog Olur mu?

Yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı Character.ai platformu çok enteresan. Harry Potter, Elon Musk, Beyoncé, Super Mario ve Vladimir Putin gibi gerçek veya kurgusal karakterlere dayalı chatbotlar oluşturulabiliyor. Bu platform, ChatGPT benzeri AI teknolojisini kullanmasına rağmen, kullanıcılar tarafından daha fazla vakit geçirilen bir site haline gelmiştir. Özellikle “Psikolog” adlı bir bot, diğerlerinden daha fazla talep görüyor.

Bir yıl önce Yeni Zelandalı Sam Zaia tarafından yaratılan bu bot, şimdiye kadar toplam 78 milyon mesaj almış, bunların 18 milyonu son Kasım ayından bu yana gönderilmiş. Platform, günlük 3.5 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor. Ancak bu bot için kaç farklı kullanıcının olduğunu açıklanmıyor. Bot, yaşam zorluklarına yardımcı olan biri olarak tanımlanıyor.

Platformdaki en popüler botlar arasında anime veya bilgisayar oyunu karakterleri yer alsa da, “terapi”, “terapist”, “psikiyatrist” veya “psikolog” gibi isimler taşıyan toplamda 475 bot bulunuyor. Bunlar arasında en popüler olanlar, 12 milyon mesaj alan “Terapist” ve 16.5 milyon mesaj alan “Kendini Nasıl Hissediyorsun?” gibi zihinsel sağlık yardımcıları.

30 yaşındaki Sam Zaia, Psikolog botunu, arkadaşları meşgul olduğunda ve insan terapisinin pahalı olduğu bir dönemde, konuşacak “birisi veya bir şey” ihtiyacıyla yaratmış. Psikoloji öğrencisi olan Zaia, botu, depresyon ve anksiyete gibi yaygın zihinsel sağlık koşullarına verdiği yanıtları şekillendirmek için kendi derecesinden aldığı prensiplerle eğitmiş.

Profesyonel psikoterapist Theresa Plewman, Psikolog’u denemiş ve bu tür terapinin genç nesiller arasında popüler olmasına şaşırmadığını belirtmiş, ancak etkinliğini sorgulamıştır. Plewman’a göre, bot, bir insanın toplayacağı tüm bilgileri toplamıyor ve yetkin bir terapist değil, ancak acil ve spontan doğası, yardıma ihtiyacı olan insanlar için yararlı olabilir.

Character.ai, 20 milyon kayıtlı kullanıcıya sahip ve analitik şirketi Similarweb’e göre, insanlar ChatGPT’den daha fazla zaman bu sitede geçiriyor. Şirket, sohbet günlüklerinin kullanıcılara özel olduğunu ancak koruma nedenleriyle personelin bunları okuyabileceğini belirtiyor.

Her sohbet, “Unutmayın, karakterlerin söylediği her şey uydurmadır” uyarısıyla başlıyor. Bu, AI’nin insan gibi düşünmediğini, AI’nın eğitildiği diğer yazılarda kelime dizilerinin muhtemel görünümüne dayalı olarak kelimeleri bir araya getirdiğini hatırlatıyor.