Dünyanın en büyük filo kiralama şirketi olarak beş kıtada ve 32 ülkede rekor bir rakama ulaşarak 1,5 milyon adeti aşan araç filosunu yöneten LeasePlan, global düzeyde hazırladığı sürüş alışkanlıkları anketiyle dikkat çekici verilere ulaştı. 17 ülkedeki araç kullanıcılarını kapsayan ankete göre, sürücülerin yüzd 81’i araç kullanırken birden fazla şeyle uğraştığını itiraf ediyor. Araştırmaya göre, direksiyon başında yaygın olarak yapılan faaliyetler arasında telefonla konuşmak yüzde 69’la birinci, bir şeyler içmek yüzde 36’yla ikinci ve yemek yemek yüzde 32’yle üçüncü sırada yer alıyor. Türk sürücülerin alışkanlıkları biraz farklılık gösterse de, direksiyon başında telefonla konuşma alışkanlığı Türkiye’de de ilk sırada yer alıyor. Türk sürücülerin yüzde 65’i araç kullanırken telefonla konuşurken, yüzde 23’ü sigara içtiğini, yüzde 16’sı sosyal medyayı aktif olarak kullandığını ve yüzde 13’ü mesajlaştığını belirtiyor. Ankette sürücülerin 3’te 1’nden fazlası olan yüzde 34’lük bir kısmının otomobilleriyle ile telefonları arasında seçim yapamaması dikkat çeken bir diğer önemli detay olurken, Türkiye’de bu durum yüzde 47 ile dünya ortalamasının üzerinde seyrediyor.
Bu noktada LeasePlan’a teşekkürerimizle Türk sürücülere şunu sormamız gerekiyor:
- Son yıllarda satılan arabaların tamamına yakınında hands free telefon kulanabilme özelliği var. Bunu kullanıyor musunuz?
- Eğer arabanızda hands free sistemi yoksa telefonunuzu radyoya bağlayıp konuşabileceğiniz sistemlerin 100 liranın altında olduğunu biliyor musunuz?
- Sosyal medyaya yolda girmezseniz bunun sizi öldürmeyeceğinizi biliyor musunuz?
- Bir yol ne kadar uzun sürerse sürsün mesaj atmama durumunda sağlığınıza zarar gelmeyeceğini biliyor musunuz?