Üç ayda bir yayımlanan ve sektör tarafından merakla beklenen BTK raporları yayımlandı. Her üç ayda bir olduğu gibi bu raporları ve içeriğinden ilginç noktaları küçük notlar eşliğinde sizlerle TKNLJ farkı ve hızıyla paylaşıyoruz…
BTK raporuna yansıyan satış gelirlerinde en düşük artış Türk Telekom’da gerçekleşirken Turkcell en yüksek artışı yakaladı ve 2 milyar TL barajının üstüne çıkan ilk şirket oldu. Vodafone önemli satış artışıyla ikinci, Avea ise üçüncü. Satış arışından ziyade gerçekleşmelere baktığımızda Turkcell yine birinci, Türk Telekom ikinci, Vodafone ve Avea üçüncü ve dördüncü. Toplam satış gelirleri 5.7 milyara çıktı.
Yatırımlarda ikinci çeyrekte TT 278 milyonla birinci sırayı alırken uzun zamandır ilk kez Avea 215 milyonla GSM şirketleri arasında birinciliğe, genelde ikinciliğe yükseldi. Birinci çeyreğe kıyasla TT gibi yüzde 100’ün üstünde artış yapan Turkcell 200 milyonla üçüncü, geçen çeyreğin açık ara farkla lideri Vodafone yüzde 50’ye yakın azalmayla, 190 milyonla dördüncü sıraya geriledi. 6 aylık rakamlara baktığımızda Vodafone yılın ilk yarısını açık ara lider kapadı. Yıl sonuna kadar 1 milyar TL yatırım sözü veren Turkcell şu anda toplamda dördüncü sırada.
Konuşma trafiğinde GSM sektörü 4 milyar dakikanın üstünde bir artış yaşadı. Sabit hat telefon trafiği az da olsa arttı. Mobil konuşma artarken mobilden mobile konuşmanın yüzdesinin de artması bu aralar ceplerin çok revaçta olduğunun göstergesi. Sabitten sabite arama yüzdesel ve dakikasal olarak düştü. 40 milyon dakikalık bir kayıp söz konusu. Bu düşüşler ilginç bir şekilde sabitten mobilin aranmasıyla kapatıldı.
38 bin 200 kişilik sektörün yüzde 67’si Türk telekom’da yüzde 20’si mobil sekörde çalışıyor.
Türk Telekom’un müşteri kaybı sürüyor. 15.75 milyona gerileyen müşteri sayısıyla TT operatörler arasında üçüncülük sırasına iyice oturdu. Alternatif operatörlerin ise abona sayıları 800 bine kadar yükseldi. Pazarda Millenicom birinci, Superonline ikinci Turknet ise üçüncü sırada. Aynı GSM pazarındaki kontörlü hatlar gibi sabit pazarda da alternatif operatörlerin sattığı ön ödemeli kartların sayısı 4.3 milyona geldi. Bu pazarın lideri Vodafone tarafından satın alınan Koç.Net.
Sabitten arama gelirleri, kaybedilen kullanıcılara rağmen artıyor. 1.4 milyar TL’lik gelirin ortalama üçte birinden fazlası sabit ücretlerden geliyor. 2010 yılının son çeyreğinden bu yana yaşanan yüzdesel serbest telekom operatörü kullanıcısı geliri bu çeyrekte de sürdü. Ama trafiksel olarak bakıldığında STH’lere doğru konuşma binde bir de olsa artmış durumda.
Sabit telefonlardan yurt dışına doğru gönderilen trafikte bir ara serbest telefon iyletmecileri Türk Telekom ile farkı çok ciddi kapatmış yüzde 65 TT yüzde 35 STH oranına gelmişlerdi. Ama TT bu çeyrekte inanılmaz bir atak yaparak bir sene öncesine getirerek rakiplerinden yüzde 6 pazar çaldı.
Türkiye’yi en çok arayan ve Türkiye’den aranan ülke doğal olarak Almanya oldu. Türkiye’den aranan ülkeler sıralamasında İngiltere ikinci, Rusya üçüncü, Bulgaristan dördüncü ve ABD beşinci sırada. Türkiye’yi en çok arayan ülkelerden ikincisi ise ilginç bir şekilde İtalya oldu. Hollanda üçüncü, Suudi Arabistan (hac mevsimi yüzünden) dördüncü ve Belçika beşinci sırada…
Sabit hatların ortalama kullanım süresi ucuz tarife ve geceleri ücretsiz aramayla birlikte 205 dakikada kalmaya devam etti. Bu rakam, geçen çeyreğe göre artsa da bir yıl öncesine oranla hemen hemen sabit kaldı.
Abone başı aylık ortalama gelir geçen çeyreğin tıpkı koplası olarak 22.1 TL olarak devam etti. Yine belirtmekte fayda var bu gelirin önemli bir kısmı sabit ücret.