CES 2014’ten ilk haberler

ces

Bülent Yılmaz

Bilindiği gibi Tüketici Elektroniği Fuarı CES (Consumer Electronics Show) yeni yılın ilk günlerinde Amerika’nın Las Vegas kentinde düzenleniyor. Her yıl özellikle tüketici elektroniği alanındaki dev markalar en yeni ürün ve teknolojilerinin ilk lansmanlarını bu fuarda paylaşıyorlar. Fuar bu yıl 6-10 Ocak tarihleri arasında yapılacak.

1. Giyilebilir IT ürünleri
Artık neredeyse insanoğlunun her bir uzvu için giyilebilir bir cihaz geliştirilmek üzere. Bileğimize, gözlerimize, belimize. Kısaca her yerimize… Fakat bu ürünler teknolojik açıdan ne kadar ileri olurlarsa olsunlar henüz yaygın bir tüketici kesimi tarafından fark edilmiş, kullanılmış değil. Özellikle spor yapmaya düşkün bir kesim, son bir kaç yıldır FitBits, Jawbone gibi ürünleri kullanıyorlar ancak bundan daha öteye de gidilemedi. Samsung’un akıllı saati Gear ve Google Glass da farklı form faktörlerdeki ürünler ancak görünen o ki Apple gibi ‘kullanıcı deneyimi’ konusunda uzman bir şirketin buna el atması gerekecek. Belki kadınların da ilgisini çekecek bir tasarım, günlük yaşamın kolayca bir parçası olabilecek bir ‘değer teklifi’ sunan ürünler, tasarımlar pazarı silip süpürebilir.

2. Akıllı Evler
Sadece kolumuza taktığımız saatlerin veya bilekliklerin akıllı olmasını beklemek doğru olmaz. Artık evlerimizde akıllı. Zaten enerji tasarrufu sağlamak üzerine kurgulanmış, uzaktan cep telefonu ile kumanda edilebilen çözümler bir süredir piyasada. Ancak sorun farklı üreticilere ait akıllı ev cihazlarının birbirleri ile nasıl konuşacağı ? Aralarında bir endüstri standartı protokolün kullanılması belki de bu pazarın önünü hızla açacak. Bu alanda Zigbee ve Z-Wave teknolojileri işin kaymağını yemeye çalışıyor. Üreticiler tarafında ise Lowe gibi firmalar pastanın tamamını yutmak isterken SmartThings gibi küçük firmalar ise geleceğin farklı üreticilere ait ürünlerin birbirleri ile güzel güzel anlaştığı bir dünyayı ön görüyor. Bakalım kim kazanacak ?

3. Televizyonlar
TV ürünleri bu yılda fuarın en fazla gürültü koparılan bölümü olacak gibi. Sony, LG, Sharp ve Samsung öne çıkanlar ama tüketicilerin dikkatini çekmek için sundukları yenilikler bükümlü, geniş ve yüksek çözünürlüklü ekranlardan öte gidemeyecek gibi. Geçen yıl duyurulan 4K özelliği ise henüz yaygın bir kesim tarafında kullanıma başlamadı. Belki bunun için 4K desteği olan fotoğraf makinesi ve kamera cihazlarının da yaygınlaşmasını beklemek lazım. Öte yandan Google’un YouTube için üzerinde çalıştığı, bandgenişliğini yutmayan 4K servisi de pozitif gelişmeler arasında. Yeni streaming formatı olan VP9’un da öncü TV üreticileri tarafından fuarda tanıtılması bekleniyor.

4. Akıllı Otomobiller
Araç kullanmak ve akıllı telefona göz atmak sürüş güvenliği açısından doğru değil ama otomobil üreticileri bu konuda yoğun bir çalışma içindeler. iOS ve Android işletim sistemleri arasındaki tahakküm savaşı akıllı otomobil segmentine sıçramış durumda. Örneğin Audi Google ile bu konuda anlaşma yaparken Apple da boş durmamış ve BMW ile anlaştığını açıklamıştı. Öte yandan araç içi eğlence olayın küçük bir boyutu. Asıl tantana sürücüye gerek duymadan kendi kendine yol alan araçlar alanındaki çalışmalar ve bu alandaki gelişmeler oldukça çarpıcı. Belki tamamen insan müdahelesi olmaksızın sürüş noktasından biraz uzaktayız ama araçlar arası iletişim, aracın sizin sürüş profilinizi çıkartması ve dur-kalk trafiğinde sorumluluğu tek başına ele alması da yakında duyacağımız gelişmeler arasında.

5. Oyunlar
Aslında CES Fuarı oyun konusu için çok doğru bir adres değil zira oyun konsolları genellikle yeni yıl arifesinde yeni modellerini tanıtırlar ve yılbaşı alışveriş trafiğinden nemalanırlar. Fakat yine de kimi küçük oyun geliştirici firmaların akıllı telefon ve tablet oyunlarını, aksesuarlarını, hareket-sensörlü kontrol cihazlarını, sanal gerçeklik sunan kafa başlıklarını bu yıl görmek mümkün olabilecek.