Çinli şirketler, DeepSeek’in düşük maliyetli yapay zeka modellerine artan talep nedeniyle Nvidia’nın H20 yapay zeka çipine yönelik siparişlerini hızla artırıyor. Konuya aşina altı kaynağa göre, siparişlerdeki bu patlama, Nvidia’nın pazardaki hakimiyetini pekiştirirken, DeepSeek’in AI çip talebinde düşüş yaratabileceği yönündeki endişeleri de hafifletebilir.
İlk kez Reuters tarafından bildirilen bu sipariş artışı, ABD ihracat kontrolleri nedeniyle Çin’e özel olarak üretilen H20 çipine olan talebin önemli ölçüde arttığını gösteriyor. Tencent (0700.HK), Alibaba (9988.HK) ve ByteDance, DeepSeek’in geçen ay küresel kamuoyunda öne çıkmasının ardından H20 siparişlerini önemli ölçüde artırdı.
Bu üç teknoloji devi, gelişmiş yapay zeka çiplerine olan kendi iç ihtiyaçlarının yanı sıra, bulut bilişim hizmetleri sağlayarak diğer firmaların da AI araçlarına erişmesini sağlıyor.
Daha küçük ölçekli şirketler de devrede
Çin’in önde gelen sunucu üreticilerinden birinde çalışan bir kaynağa göre, sağlık ve eğitim gibi sektörlerde faaliyet gösteren küçük ölçekli firmalar da DeepSeek modelleriyle donatılmış AI sunucuları satın almaya başladı. Önceden yalnızca büyük finans ve telekomünikasyon şirketleri AI destekli sunucular satın alıyordu.
ABD’nin Olası İhracat Kısıtlamaları
Reuters’ın haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, H20 çipinin Çin’e satışına yönelik kısıtlamalar getirmeyi değerlendiriyor. Ancak siparişlerdeki artışın arkasındaki ana faktörün bu olası kısıtlamalar değil, DeepSeek’in yaygın kullanımı olduğu belirtiliyor.
Kaynaklar, siparişlerin boyutuna dair spesifik bilgiler vermedi ve medya ile konuşma yetkileri olmadığından kimliklerinin açıklanmasını istemedi.
Nvidia, Çin’den gelen H20 talebine ilişkin sorulara doğrudan yanıt vermedi ancak şirketin “rekabetçi bir ortamda kalitesinden dolayı tercih edildiğini” vurguladı. Şirket, Çarşamba günü çeyreklik kazanç raporunu açıklayacak.
DeepSeek, AI Pazarını Nasıl Etkiliyor?
DeepSeek’in büyük dil modelleri, Batılı AI sistemlerine kıyasla çok daha düşük maliyetle benzer performans sunuyor. Bunun nedeni, DeepSeek’in ham işlem gücüne daha az bağımlı olup, “çıkarım” (inference) sürecine odaklanarak hesaplama verimliliğini optimize etmesi.
“DeepSeek piyasaya sürüldüğünde, birçok kişi AI hesaplama gücüne olan talebin duraksayabileceğini ya da azalabileceğini düşündü. Ancak gerçekte, daha gelişmiş AI modelleri günlük yaşama daha fazla entegre oldukça, ‘çıkarım düzeyindeki’ hesaplama ihtiyacı katlanarak artıyor.”
– Nori Chiou, White Oak Capital Partners yatırım direktörü
24 Ocak’ta DeepSeek nedeniyle başlayan küresel AI hisselerindeki düşüş dalgası, Nvidia hisselerinin değerinin bir ara %20’ye kadar düşmesine neden oldu. Ancak hisseler büyük ölçüde toparlanarak yıl başından bu yana sadece %3’lük bir kayıp gösteriyor.
DeepSeek’in Çinli çip üreticileri, özellikle Huawei (HWT.UL) için iç pazarda rekabet avantajı yaratabileceği düşünülse de, Nvidia’nın H20 çipi hâlâ Çin pazarında endüstri standardı olarak görülüyor.
Analistler, Nvidia’nın 2024 yılında yaklaşık 1 milyon adet H20 çipi sattığını ve şirketin buradan 12 milyar dolardan fazla gelir elde ettiğini tahmin ediyor.
ABD-Çin Teknoloji Çatışması ve H20 Çipi
H20, Nvidia’nın Çin’e yasal olarak satmasına izin verilen birincil çipi konumunda. Bu çip, ABD’nin Ekim 2023’te yürürlüğe koyduğu yeni ihracat kısıtlamalarının ardından piyasaya sürüldü. Washington, 2022’den beri Nvidia’nın en gelişmiş çiplerinin Çin’e ihracatını yasakladı. Bunun nedeni, ABD’nin Çin’in bu ileri teknolojileri askeri kapasitesini artırmak için kullanabileceğinden endişe duyması.