Bülent Yılmaz
Uluslararası telefon istatistikleri konusunda uzman TeleGeography firmasının paylaştığı bilgilere göre Skype uluslararası on-net (Skype’dan Skype’a) yapılan görüşme trafiği 2013 yılına göre %36 artarak 214 milyar dakika olarak gerçekleşmiş.
Benzer şekilde uluslararası sabit ve mobil telefon trafikleri de %7 artış göstererek 2013 yılında 547 milyar dakika olmuş. Ancak bu büyüme oranı, son 20 yılın ortalama büyüme rakamı olan %20’nin altında kalmış durumda ki bu büyümenin ana sebeplerinden birisi de operatörlerin fiyatlarda yaptıkları düzenli indirimler.
Toplam pasta içinde geleneksel uluslararası ses trafiği büyüklüğü, Skype uluslararası on-net trafiğine göre çok daha büyük bir yer tutsa da Skype’in tek başına geçen yıl eklediği 54 milyar dakika aslında dünyadaki telekom operatörlerinin uluslararası tarfiklerinin toplam büyümesinden 50% daha fazla ! Bu kayda değer büyüme dikkate alındığında aslında Skype tarafındaki büyümenin bir kısmının geleneksel operatörlerden çalınan trafik olduğunu söylemek hiç de zor değil.
Skype’ın ortaya çıkışının 10. yılında böylesine ciddi büyüme kaydetmesinin arkasında aslında çok fazla sayıda alternatif OTT mobil uygulamalarının yaygınlaşması yatıyor. Popüler mobil OTT uygulamaları arasında Skype’ın yanısıra WhatsApp, Facebook Messenger, Viber, Line, Tango, Google Hangouts ve Samsung ChatOn yer alıyor ki bunlar sadece Google uygulama dükkanından 100 milyon’dan fazla defa indirilmiş durumda.
TeleGeopgrahpy analisti Stephen Beckert yaptığı açıklamada ‘OTT servisleri tarafındaki bu hızlı büyüme elbette uluslararası servis sağlayıcıları için hayatı daha da zorlaştıracak ama kimse yakın bir zamanda PSTN altyapılarının yok olmasını da beklemesin. Erişim ve yaygınlık anlamında başka hiç bir alternatif çözüm PSTN şebekelerinin eline su dökemez. Örneğin Facebook’un yaklaşık 1,2 milyar kayıtlı kullanıcısı varken aynı dönemde sabit ve mobil kullanıcı sayısı toplamı yaklaşık 8 milyar’ı aşmış durumdadır.’ diyerek görüşlerini paylaştı.
Kişisel olarak Skype’ı yaklaşık 6-7 yıldır kullanıyorum.
İlk zamanlar test etmek amacı ile kurcalarken daha sonraları ise yurtdışındaki proje kontaklarımla daha sık görüşmeye başlayınca yoğun kullanmaya başladım ve servis kalitesinden memnun kalmıştım. Akıllı telefon dönemine geçince de ilk yüklediğim uygulamaların başında geldi her zaman. Şimdilerde özellikle WiFi kapsaması yakaladığımda sadece yurtdışı değil aynı zamanda yurtiçinde, özellikle görüntülü görüşmelerimi Skype ile yapıyorum. Tabi karşı tarafta da Skype olduğunu biliyorum ve on-line olduklarını görünce de konuşuyorum.
Haberde de belirtildiği gibi aslında Skype geleneksel operatörlerden trafik ve gelir çalıyor. Çalmaya da devam edeceği büyüme trendinden anlaşılıyor. Fakat Skype’ın kazanacağı konusunda ben kat-i düşünmüyorum. Zira maliyetten ziyade servis kalitesinin öne çıktığı, kaliteli bir iletişimin şart olduğu çoğu durumlarda mevcut operatörümü ve tarifemi kullanıyorum. Ancak öylesine laflamak, zaman öldürmek için görüşme yapacağım zaman servis kalitesine çok takılmadan Skype üzerinden görüşmelerimi yapıyorum.
Skype’ın en son Microsoft tarafından satın alınması, Microsoft’un da Nokia satın alması ile akıllı telefon pazarına girmesi ve Skype’ı Outlook ve diğer mesajlaşma uygulamaları ile entegre etmesi gibi gelişmeleri de dikkate alınca operatörlerin Skype ve diğer mobil OTT oyuncularının yaratacağı tehlikeleri daha fazla dikkate alması gerekeceği de aşikar.