TTnet televizyonu asli işi yaptı

Konuyu 10 maddede inceleyelim:

  1. Şimdiye dek kurulan bütün internet tabanlı video platformları tencere kapağını anten olarak kullandığınızda dahi bedavaya görebildiğiniz ulusal kanalları yayımlamanın ötesine geçemedi. Bunlar için para vermek, evinden içeri yepyeni bir kutu sokmak saçmalığın daniskası.
  2. Şimdiye kadar kurulan platformlar film olarak eski püskü, modası geçmiş şeyleri önümüze koyuyorlar. En iyi filmi getirebilmeniz için çok film almanız gerekiyor. “Ben tek filmi göstereceğim o da bu senenin en kral filmi olsun” dediğiniz zaman yabancı film üreticileri gülüyor size. Çünkü onlar ancak B Movies dediğimiz düşük bütçeli yapımları ve aptal aşk filmlerini ve eskileri gösterdiğiniz zaman yeni filmleri satıyorlar. Eğer iyisini göstermek istiyorsanız çok satın alacaksınız bunun başka yolu yok. (O yüzden Digiturk şimdiye kadar film gösteriminin kralıydı)
  3. Eğer film gösterimi yapıp insanların buna para vermesini sağlamak ve onları mutlu etmek istiyorsanız bir film seçim ekibi kuracaksınız. Bunun başka yolu yok. Şimdiye dek başkalarının seçtiği filmleri ve paket sinema kanallarını kullanan TTnet akıllıca bir hareket yapıp bu işin uzmanı bir film seçim ekibi kurmuş. Ekibin başına TV kökenli bir içerik direktörü, Volkan Üst’ü atamış. Bilerek seçiyorlar, çocukluklarında yengelerinin çok hoşlandıkları filmleri değil.
  4. Normalde filmler önce sinemada gösteriliyor. Sonra DVD, sonra da herkese açık TV kanallarında. Ancak sizin Tivibu, Turkcell TV+ ve Digiturk gibi şifreli bir platformunuz varsa ve bunu “herkese seyrettirmeme” garantisi veriyorsanız o zaman DVD öncesinde size veriyorlar gösterim hakkını. Yani şifreli bir yapı kurmuş olmak çok önemli.
  5. Türk Telekom özelleştiğinde 20 milyonun üstünde abonesi vardı. 2008 yılından bugüne abone sayısı neredeyse yarıya indi. Bu düşüş devam edecek gibi duruyor. Eğer acil adım atılmazsa veya bir mucize olmazsa 2023 yılında karasal hatları sadece müzelerde yahut eski Hollywood yapımlarında görebileceğiz. TV, bu abonelerin kaçışını durdurabilir.
  6. Televizyon çapraz sübvansiyonlar için ideal bir ortam oluşturuyor: Maçlar bir yandan çok seyredilmek istenen diğer yandan para verilmemek istenen bir şey. “Eğer benim internetime ayda 100 lira verirsen maçları bedava seyredersin” veya tam tersi “maçlara 100 lira verirsen internet bedava” derseniz ne televizyonda ne de internet ortamında rakibiniz kalmaz.
  7. Spor yayınlarını ve filmleri çok iyi veren bir platform ister istemez ülkenin en garantili A sınıfı kitlesini kucağına alacaktır. Bu kitleyi yakalamak için 50 milyon kişiye reklam göstermeniz gerekecekken burada A sınıfı kitlenin bırakın ev adresini ve kredi kartı numarasını, romantik mi yoksa aksiyonsever mi olduğunu dahi bileceksiniz
  8. Video seyretmek için en çok gereken şey ne? Tabii ki hızlı bağlantı, yani fiber. Peki ADSL dünyasında toplam pazarın yüzde 95’inden fazlasına sahip Türk Telekom grubu en çok rekabeti nerede yaşıyor? Evet yanlış tahmin etmediniz, fiber yarışında. Fiber kullanmak için premium içerik veya sportif bir motivasyonu olan şirket yarışa sizce kaç adım önde başlar?
  9. Keşke demeseler dediğim iki nokta var. Ellerin bu kadar sağlam olduğu bir konuda 24 kanal var demek biraz tuhaf. Çünkü kanalların çoğu birbirinin tekrar kanalı veya aynı kanalın HD sürümü. Yani 24 farklı kanal var izlenimi uyandırılarak paket satılırsa insanlarda yüksek hayal kırıklığı yaratılabilir.
  10. Bültende anlamadığım bir nokta var: Hizmeti 2.8 milyon kişi deneyimlemiş. Ama 1.6 milyon abone var.Deneyen her 2 kişiden biri beğenmiyor anlamı çıkar mı bundan?