2012 Amerikan Seçimlerinin Savaş Alanı: Twitter

Amerikan seçimleri yaklaşırken Obama ve Romney twitter’daki yerlerini aldı. Hayranlar etraflarında toplandı ve her bir hamleleri incelenmeye başladı. Amerika’da bunlar olurken sosyal bir fenomen olan site akademisyenler ve analistler tarafından incelenmeye başladı bile. Buna göre sadece Amerikalı oyverenlerin %13’ü Twitter’da. Ancak bu siteyi daha önemsiz bir yere koymuyor. Zira kullanım rakamları gerçekten çok ilginç.

Hatırlanacağı üzere 2008’deki seçimlerde Obama’nın başarısının ardında Twitter olduğu söyleniyordu. Ancak o zamanki rakamlarla şu andakiler arasında ciddi fark var. Geçen seçimlerde Obama’nın kampanyasına toplam 1.8 milyon tweet atılmıştı. 2012’de Obama’nın gerçekleştirdiği ulusa sesleniş konuşması 800 bin tweet aldı. Bu basit örnek bile şu anda bu kitlenin ne kadar büyüdüğünü ve ne kadar aktif olduğunu gösteriyor.

İki aday da politikalarını önce Twitter üzerinden paylaşıyor. Obama, kampanyasında yarattığı hayali Julia karakterinin üzerinden politikalarını kullanıcılara sunuyor. Cumhuriyetçiler de buna yine aynı hashtag üzerinden cevap veriyor.

Türkiye’de durum tabi ki bunun çok çok gerisinde. Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yazmış olduğu tweet’ler ve tartışma seviyesiyle buradaki örneği yanyana koyduğumuzda ne kadar yol katetmemiz gerektiğini daha iyi anlayabiliriz.