Eric Lefkofsky, net serveti yaklaşık 4 milyar dolar olarak tahmin edilen seri girişimci. KMurduğu üç şirketi halka arz etmiş durumda. Şimdi sıra dördüncüde… Şu anda genomik test ve veri analizi şirketi Tempus’un kurucusu ve bu şirket halka arz için hazırlık yapıyor. Ancak Lefkofsky, en çok 2011’de yaklaşık 13 milyar dolar değerlemeyle halka açılan günlük fırsatlar öncüsü Groupon’un kurucu ortağı olarak tanınıyor.
Groupon’un halka arzı ve sonrasındaki yıllar oldukça sorunlu geçti, ancak Lefkofsky’nin diğer iki şirketi olan InnerWorkings (2006) ve Echo Global Logistics’in (2009) halka arzları yatırımcılar için ciddi sorunlar yaratmadı ve Lefkofsky için iyi sonuçlar verdi. 2001 yılında kurduğu tedarik zinciri startup’ı InnerWorkings, 2021’de özel sermayeye IPO piyasa değerinin bir kısmına satıldı.
Groupon ile ilgili tartışmalar arasında, Lefkofsky’nin halka arz öncesi turdan 300 milyon dolardan fazla kazandığı ve şirkete çok az işletme sermayesi bıraktığı raporu yer alıyor. Tüm bunlar, Lefkofsky’ye, en azından kendisi için, ama belki de uzun vadeli yatırımcılar için değil, altın bir dokunuşa sahip olduğu itibarını kazandırdı.
Tempus ile Lefkofsky, uzun ömürlü ve değerli bir şirket yaratma şansını bir kez daha deniyor. Söylentilere göre, Tempus’u kurmasına eşi için başarılı bir meme kanseri tedavisinin ilham verdiği belirtiliyor: “Forbes’a geçen yıl söylediği gibi, “Onun bakımında ne kadar az verinin kullanıldığını görmek beni şaşırttı,” “Başka endüstriler için yaratılmış olan bu teknolojilerin kanser bakımına uygulanabileceği ve doktorların veri odaklı kararlar almasına yardımcı olabileceği fikrine takıntılı hale geldim.”
Tempus henüz ana hissedarlar tablosunu doldurmadı, sadece Lefkofsky’nin bu hissedarlar arasında olduğunu ve şirketin en az yüzde 5’ine sahip olduğunu ortaya koydu. Ancak, milyarder, şirket halka arz edildikten sonra tam kontrolü elinde tutmak istiyor. Tempus, hisse başına 30 oy hakkı tanıdı. Süper oy hakkı hisseleri alışılmış bir uygulama. Ancak hisse başına 10 oy hakkı daha yaygındır ve 20 oy hakkı yüksek kabul edilir. Bu nedenle, bu, bir sağlık şirketi CEO’su için alışılmadık derecede yüksek bir hissedar etkisi.
Tempus, yatırımcılardan 1,42 milyar dolar topladı, bunlar arasında Lightbank, NEA, Revolution Growth, T. Rowe Price, Novo Holdings, Franklin Templeton ve Baillie Gifford bulunuyor. Şirket, en son Ekim 2022’de 8,1 milyar dolar değerindeydi. Tempus’un S-1 dosyası ayrıca SoftBank’tan 200 milyon dolar aldığını da açıkladı.
Tempus, halka arzında ne kadar sermaye toplarsa toplasın, şirketin prospektüsü, “gelecekte ek sermaye toplaması gerekeceğini” açıkça belirtti. Çoğu kârsız şirket genellikle bu detayı prospektüslerinde belirtir, ancak yatırımcıların Tempus’un bir noktada halka açık bir ek teklif yapmasını beklemeleri muhtemeldir, bu da hisse fiyatları üzerinde baskı oluşturabilir.
Tempus, 2023’te yalnızca 5,5 milyon dolar gelir elde eden AI gelirleri toplam gelirinin yaklaşık yüzde birini oluşturmasına rağmen, kendisini bir AI şirketi olarak konumlandırmaya çalışıyor.