ABD’nin önde gelen teknoloji şirketi yöneticileri, AOL’dah Tim Armstrong, Apple’dan Tim Cook, Dropbox’tan Drew Houston, Facebook’tan Mark Zuckerberg, Google’dan Larry Page, Linkedin’den Jeff Weiner, Twitter’dan Dick Costolo, Microsoft’tan Satya Nadella, Yahoo’dan Marissa Mayer, ortak bir metnin altına imza attılar.
Metin ana hatlarıyla şöyle:
- Hükümetin dinleme ve interneti izlemesiyle ilgili başlıklarının basına yansımasının üstünden yaklaşık bir sene geçti.
- Hükümetin halkını korumak gibi bir görevinin olduğuna inanıyoruz.
- Ancak birçok ülkede denge, kişisel haklardan hükümetin lehine doğru kaydığını görüyoruz. Kişisel haklara zarar geliyor ve buna bir son verilmeli.
- Son bir yılda şirketler şeffaflaşmak ve bilgi güvenliğini güçlendirmek için ciddi adımlar attılar. Ama hükümet daha fazlasını yapmak zorunda.
- Gelecek birkaç hafta boyunca Senato’nun Özgürlük Yasası çıkarma, dünyada ve ABD’deki vatandaşların internete olan güvenini tazeleme fırsatı olacak
- Mevcut düzende metadata toplanması konusunda kurumlar izinli gözüküyor. Meclis daha çok verinin toplanabilmesi için firmalardan istekli olacakmış gibi duruyor.
- İnternete güven bir sene içinde oldukça zedelendi ve şimdi harekete geçme zamanı. Şeffaflık sağlama ve kanunlar çerçevesinde dinlemelerin yapılacağı konusu halka anlatılmalıdır
Bunlar şirket sahibi ve tepe yöneticilerinin söyledikleri. Peki bizdeki telekomünikasyon ve internet şirketleri neler söylüyor?
- Başbakanımız ne diyorsa doğrudur
- Bakanımız ne diyorsa doğrudur
- Kanunlarımız harikadır ve kanun kapsamında ne istenirse veririz