Bir genelev patroniçesi olarak Google

Son zamanlarda tam olarak böyle düşünüyorum Google hakkında. Sebebi çok basit aslında: Sadece kendini düşünüyor, kendi mutluluğu için geri kalan herkesi hiçe sayıyor, kendi kurallarını koyuyor ama dışarı karşı birilerinin kurallarına uyuyormuş gibi görünüyor. Yaptığı işin toplum için çok gerekli olduğunu söylüyor, kanunlara uygun olduğunu söylüyor ama kimse ahlaklı olduğunu düşünmüyor.

Genelevler para basar, ama oradaki birkaç istisna dışında kadınların tamamına yakını sefalet içinde ölür. İşte Google olayında da tam bu durum söz konusu: Diyelim ki reklamverenler dünya üstünde 100 birim reklam veriyor. Bunun kaçı içerik üreticilerine gidiyor sizce? Yarısı mı? Çeyreği mi? Onda biri mi? Keşke öyle olsa. Kaynaklar üretilen reklam gelirlerinin sadece yüzde beş kadarının, iyi ihtimalle yüzde 10’a yakın bölümünün içerik üreticilerine aktığını söylüyor.

Bu sizin aklınıza ne getirdi bilmem ama bana başlıktaki kişiliği çağrıştırıyor. Bazı insanlar değer yaratabilmek için çok “zorlu” şeylere katlanıyor, ama ücretin çok küçük bir kısmını alıyor, büyük bir kısmı salonda oturup içerdeki “muhabbetin” bitmesini bekleyen patronuna kalıyor.

Bu arada Google parayı peşin alıyor müşteriden, “kızlarına” de yapmaları gereken her şeyi yaptırıyor. Ama sonra iş kızlara para vermeye gelince diyor ki ama sen yeterince göstermemişsin, belli limitlerin üstüne çıkmamışsın, sitende o varmış, bu yokmuş, içine üstünde ads.txt yazan bir dosya eklememişsin, reklamlarını hede hödö yapamamışsın… Reklamları göstermek için insanlardan para alırken “ben senin paranı alamıyorum çünkü…” diyor mu? Kesinlikle hayır. Tam bir patroniçe ahlakı bu…

Çalışanlarına, yani içerik sağlayıcılarına daima kötü davranıyor. Benim dilimde konuşacaksın diyor ki onun dili SEO diye uydurma, kimsenin ne okumayı ne de konuşmayı sevmediği bir dil. Başlıklarında onu kullanamazsın bunu yapamazsın diyor. Resimlerin onun altında bunun üstünde olmasın diyor. Ben yapay zekayla baktım yaptıklarının şurası yanlış burası bozuk diyor ki öyle değil çünkü yapay zekasının genelev peçeteleri kadar aklı yok.

Ama en önemlisi Google tam bir genelev patroniçesi gibi hiçbir şey yapmıyor hiçbir içerik üretmiyor, müşterilerle “topa girmiyor” onun yerine kendi için çalışan sermayelerin kanını emerek para kazanıyor. O sermayelerin hangisinin ne kadar kazanacağı, nasıl yaşayacağına da hiçbir somut sebep olmadan karar veriyor.

Diyelim ki siz güzel bir içerik hazırladınız… Bunu koydunuz ortaya. Google müşteri geldiğinde onu sizden çalan, sırtından daha çok kazandığı büyük sermayeyi öne oturtuyor. Müşterinin size gelmesi imkansız çünkü büyük sermaye bütün parsayı topluyor en önde olduğu için. İçeriği sizin üretmiş olmanız, ötekinin sizden çalmış olması filan umurunda değil patroniçenin.

Google seni kimse sevmiyor. Kötüsün ve giderek daha zararlı hale geliyorsun. İşin daha da kötüsü sağa sola para yediriyorsun kendini meşrulaştırmak için. İnsanlar sana muhtaç değiller ama henüz bunu bilmiyorlar.

Yakında öğrenecekler…