BTK’dan ilginç bir açıklama geldi: Kurum e-devlet şifreleri çok önemli, bunlarla her şeyi yapabilirsiniz ama neme lazım kimseye vermeyin babında bir açıklama yaptı. Bayram değil seyran değil neden bu açıklama geldi anlamak güç… İşte açıklamanın metni:
e-Devlet Kapısı, kamu hizmetlerinin elektronik ortamda, erişimi ve kullanımı kolay ortak bir platformda vatandaşlara, işletmelere ve kamu kurumlarına sunulması amacıyla Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkisinde hizmet vermektedir.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu e-Devlet Kapısı bünyesinde IMEI Kaydetme, IMEI Sorgulama, IMEI Kayıt Hakkı Sorgulama, IMEI – MSISDN Eşleşme Sorgulama, Numara Taşıma Sorgulama ve Mobil Hat Sorgulama hizmetlerini vermektedir. Bunlardan aşağıdaki hizmetler e-devlet şifresi veya diğer yollarla e-Devlet Kapısına giriş yapmayı gerektirmektedir.
“IMEI Kaydetme” hizmetiyle yurtdışından bireysel yolla getirilen elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların vergi dairelerine veya bankalara gerekli ödemeleri yapıldıktan sonra e-Devlet şifresine sahip kişiye ait cihazın Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne kayıt işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
“IMEI Kayıt Hakkı Sorgulama” hizmetiyle e-Devlet şifresine sahip kişinin cihaz kaydı yapıp yapamayacağı bilgisinin sorgulanması işlemi gerçekleştirilmektedir. Kişi iki yılda bir kere cihaz kaydettirme hakkına sahiptir. “Mobil Hat Sorgulama” hizmetiyle e-Devlet şifresine sahip kişinin üzerine kayıtlı olan mobil hatları görebilmesi imkanı sağlanmaktadır.
e-Devlet Kapısı şifreleri, vatandaşlara T.C. Kimlik Numarasıyla eşleştirilerek verildiğinden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun e-Devlet Kapısı üstünden verdiği hizmetlerden faydalanırken şifrelerin korunması yüksek derecede öneme haizdir. Kamu kurumlarınca verilen diğer hizmetlerden de faydalanırken e-Devlet Kapısı şifrelerinin gizliliğinin sağlanması kullanıcının kendi sorumluluğundadır.
e-Devlet Kapısı şifrelerinin gizliliğinin sağlanması birinci öncelikli olarak üçüncü şahıslarla paylaşmamaktan geçmektedir. Şifrenin diğer şahıslarla paylaşılması, görünür yerlere kaydedilmesi, e- posta yoluyla şifre istemlerine cevap verilmesi gibi işlemler şifre gizliliğinin ihlal edildiği anlamına gelir.
Şifre güvenliği için e-Devlet Kapısı şifrelerinin doğum tarihi, ardı ardına sıralanan rakamlar gibi tahmini kolay şifreler yerine, büyük harf, küçük harf ve rakam içeren tahmin yöntemiyle bulunamayacak şifrelerden oluşturulması şiddetle tavsiye edilmektedir. e-Devlet şifresinin gizliliği sağlanmadığında aynı şifre ile e-Devlet Kapısı üzerinden şifre sahibi adına işlem yapılması, dolayısıyla istenmeyen durumlarla karşılaşılmasının söz konusu olabileceği göz önünde bulundurularak e-Devlet şifresinin gizliliğini sağlamak amacıyla gerekli özen ve hassasiyet gösterilmelidir.