Cepten internet limitinizi yiyip bitiren yazılımlar

Eğer siz de cep telefonunuzda limitli data paketi kullanıyorsanız, limitinizi yiyip bitiren, çok para vermenize neden olan programlara dikkat etmeniz gerekiyor. Kim ne kadar yiyor diyorsanız işte size bir kara liste:

Video indirmek ve video konferans: En büyük tehlike. 1 dakikalık YouTube kalitesindeki videolar 2 megabyte’ı yiyiveriyor. Eğer aylık 200 megabitlik bir data paketi kullanıyorsanız, Lady Gaga’nın bitmek bilmeyen “Telephone” videosunu izlemeseniz iyi edersiniz.
– Müzik indirmek: İkinci büyük tehlike ve belki de en ciddi olanı. Videoyu izleyerek kendimize eğlence yaratabiliriz ama internet radyosu öyle bir şey değil. Radyo başka işleri yaparken bir yandan kendi kendine çalarken zamanın nasıl geçtiğini anlamayız bile ve böylece saatler boyu çalabilir. Ses, videonun çeyreği kadar data harcıyor ama günde 10 dakika radyo dinleseniz, ay sonunda kabarık bir faturayla karşılaşmanız kaçınılmaz.
– Fotoğraflar: Devamlı fotoğraf çekiyor, bunları internet aracılığıyla yolluyor ya da görüntülüyorsanız, bu da bir başka tuzak. Bir günde paylaşacağınız 10 fotoğraf 200 megabytelık paketinizin çoğunu emer götürür.
– Haritalar: Navigasyon uygulamaları, harita görüntülemede kullanıldığında bir dakikada 1 megabyte gibi bir data kullanımı yapıyor. Araba kullanırken ya da benzer durumlarda Wi-Fi erişiminiz olmadığınıda aman dikkat.
– Webde gezinme: Web sayfaları boyut bakımından çok fazla çeşitlilik gösteriyor. Dolayısıyla grafik açısından zengin sitelerdense çoğunlukla yazı içerikli siteleri kullanmayı tercih ederseniz daha az data harcaması yapmış olursunuz. Ama yine de günde 10 web sayfasını ziyaret etseniz 200 megabytelık plandan baya harcamış olursunuz.
– Facebook: Web sörf gibi, statü güncelleme çok fazla data harcamaz. Ama fotoğraf paylaşımı yapmak ya da arkadaşlarınızın fotoğraflarına bakmak size zor zamanlar yaşatabilir.
– E-posta: Çoğu e-posta boyut açısından oldukça küçüktür. Ancak fotoğraf gibi büyük boyutlarda ekli dosyalar içeren e-postalar data harcama açısından tehlike yaşatabilir.
– Twitter: E-postalar gibi bu kısa mesajlar da çok fazla data kullanmaz ancak çok fazla insanı takip ettiğinizde sık sık gelecek güncellemeler ve paylaşılan linkleri açmalar data kullanımınızı sınırlandıracaktır.
– Hava durumu uygulamaları: Küçük ama gerekli olduğu kadar bilgi veren hava durumu uygulamalarını kullanırsanız gereksiz data harcamalarından kaçınabilirsiniz.