BTK her çeyrekte sektörden aldığı rakamları bir araya getirerek önemli bir rapor çıkarıyor. Bu rapora bakarak aslında iletişimin önde giden firmalarının karnelerini görebilir, onlara not verebilir, arzu ederseniz bisiklet alır arzu etmezseniz dövebilirsiniz.
Bu senenin en önemli maddeleri ne yazık ki kar zarar tabloları. Avea, her ne kadar basına açık toplantılarda bunu hiç dile getirmese de inanılmaz bir zararın içinde. 2013 yılını da 723 milyon TL zararla kapattı. 2008 yılından bu yana oluşan rakamlara baktığımızda ise toplam zararın 5 milyar TL’yi aştığı dikkati çekiyor. Neyi yanlış yaptıkları çok belli: Ucuz hizmet vermekle zararına hizmet vermek arasında ince bir çizgi yok. Avea için o çizgi çoktan lisans almak için verdikleri parayı geçmiş…
Tablolara baktığımızda yine çok enteresan bir Türk Telekom çıkıyor karşımıza: 2012 yılıyla 2013 yılı arasında net satışı hemen hemen aynı olan, sadece 16 milyon TL düşen kurumun net karı aynı dönemde 1.7 milyar TL’den fazla düşmüş. Satışlar aynı kalırken zarar niye artar? Ya yatırımdan (yatırım da o dönemde 60 milyon TL’ye yakın düşmüş) ya da bizim tablolarda göremediğimiz bir takım maliyetlerden. Türk Telekom’un hala bir kısmı halka ait. Hepimizin üzülmesi gerekiyor bu karlılık düşüşüne.
İnternet konusunda yoğun bir şaşırtmacayı yaşıyoruz: 35 milyona yakın internet kullanıcımız var gözükürken aslında cepçileri çıkarırsanız geriye 8 milyonu zorla geçen bir kitle kalıyor. Bu rakamlarla da OECD ülkeleri arasında Meksika, Şili ve Slovakya Cumhuriyeti gibi teknoloji gurusu ülkelerin ardında son sırada yer alıyoruz.
Bu arada neden bu kadar takıntılıyım mobille sabit internetin bir araya getirilmesine? Çünkü bize gösterilen 25 milyon mobil cepten internetçinin yüzde 33’ü yani 8 milyonu aşkın 5 megabaytın altında internet kullanmış bir ayda. Bu ne demek? İnsanlar interneti kullanmamış yanlışlıkla telefonu oradan geçerken internete değmiş demek. 5 megabayt! Kimse kimsenin aklıyla fikriyle dalga geçmesin.
Raporun ve Türk Telekomünikasyon tarihinin en önemli verisi bence mobil iletişim sektörünün payda değişimi: Cep telefonu Türkiye’ye geldiği günden bugüne Turkcell ilk kez toplam pazar payında yüzde 50’nin altına düştü ve yüzde 49,62 oldu. Bakalım bu rakamlarla pazar hakimi kavramına bakış açısı değişecek mi BTK’nın…
Son olarak… Bizim en çok övündüğümüz şeylerden biri de konuşturma gücümüz. Şu anda Avrupa’nın kişi başı en çok konuşturan ülkesiyiz. En yakınımız Fransa’nın yüzde 25 üstünde konuşturmuşuz. Ama kişi başı gelirde Avrupa’nın sonuncusuyuz. En yakınımız Portekiz’in yarısı, konu birincisi Norveç’in beşte biriyiz. “Konuş bebeğim konuş sefan olsun” yaklaşımındayız biz… Para kazanmak umurumuzda değil.
(Bu köşe yazısı 13 Haziran 2014 Cuma günü Yurt Gazetesi’nde yayımlanmıştır)