Bilgilerimizi elektronik ortama taşıdık hoop elektronik devlet olduk sananlara özel bir haber…
Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) giren kimliği belirsiz kişilerin, Kocaeli İnfaz Savcılığı’nda 5 yıllık hapis cezası bulunan Oktay D.’nin infazım sistemden sildikleri belirlendi. Olay, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nda infaz kayıtları incelenirken tesadüfen ortaya çıktı. Durum Adalet Bakanlığı’na bildirildi ve soruşturma başlatıldı.
Yapılan ilk tespitlere göre UYAP’a, Ankara’nın Bala Adliyesi’nden 24 Kasım Pazar saat 03.30’da giriş yapıldı.
Sisteme adliye dışında bir bügisayarm tanıtılarak girildiği, Ankara Cumhuriyet Savcısı AÇ.’nin elektronik imzası ve şifresinin kullanılarak infazın silindiği tespit edildi. Cumhuriyet Savcısı AÇ., olaydan soruşturma kapsamında haberdar olduğunu beyan etti.
İşlemi gerçekleştiren kimliği meçhul kişüerin, sistemden çıkarken yapüan işlemleri de silmeye çalıştığı belirlendi. Skandali tesadüfen Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı ortaya çıkardı. Başsavcı Emin Özler Hürriyet’e, “Arkadaşlarımız kayıtlan dönem dönem kontrol ederler. Genel kontrol esnasında kayıtlar elden geçirilirken tesadüfen fark edildi. Olayla ilgili soruşturma açüdı. Biz durumu Adalet Bakanlığı’na bildirdik” dedi. Olayın ortaya çıkması üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da geniş çaplı bir soruşturma başlattı.
İnfaz bürosunda görevli personelin ifadelerine başvuran savcılık, olayın gerçekleştirildiği Bala Adliyesi ve çevresinde incelemelerde bulundu.
Hâkimler elektronik imza ile girebiliyor
UYAP, yargı birimlerinin ve Adalet Bakanlığı’nm merkez birimlerinin iş süreçlerini hızlandıran bilgi sistemi olarak biliniyor. Teknolojik gelişmeleri kullanarak, Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatının, bağlı ve ilgili kuruluşlarının, adli ve idari tüm yargı ve yargı destek birimlerinin donanım ve yazılım olarak iç otomasyonunu ve benzer şekilde bilgi otomasyonu sistemlerini kurmuş kamu kurum ve kuruluşları üe dış birim entegrasyonunu sağlayan ve e-Dönüşüm sürecinde e-Adalet ayağım oluşturan bir bilişim sistemi olan UYAP, e-Adalet Bakanlığı teşküati üe yargı birimlerinin tamamında kullanılıyor, bu bir ünlerin her türlü yargısal, idari ve denetim faaliyetleri bu sistemle elektronik ortamda yürütülüyor. Savcılar ve mahkemeler, her türlü hukuki işlemlerini elektronik ortamda UYAP üzerinden yapıyorlar. Sisteme ancak savcüar ve hakimler, özel şifre ve elektronik imzalarıylagirebüiyor ve bu yolla sadece baktıkları soruşturma ve davalarla ilgili dosyalar üzerinde işlem yapabiliyor. Ancak birçok hakim ve savcı, iş yoğunluğu nedeniyle kalemlerindeki memurlara şifrelerini vererek işlem yapılmasını sağlıyorlar.
Bizim bu durumdan ne gibi dersler almamız lazım?
- Sistemleri internete sokunca elektronik devlet olmuyoruz.
- İnternette olabilmek için bu farklı alanın bize kazandıracaklarının yanında kaybettireceklerinin de hesaplanması lazım
- İnternete sokulan sistemlerin üstünde kötü niyetli insanlar gibi düşünüp onlara karşı önlem almayı düşünmek lazım
- Yargıyı belki de tam olarak internete sokup oradaki insanlar özgürlük ya da tutukluluğunu tek hakimin şifresine bağlamamak lazım. Hiçbir insan hayatı ya da hukuk sistemi bu kadar ucuz olmamalı