f klavyeye doğru adım adım

Sabah gazetesinde Meliha Okur aslında hep üstünde durulması gereken bir noktayı, F klavyeyi gündeme taşımış. Okur Q’ya paydos derken 2011 yılında artık F kullanmaya başlayacağını müjdeliyor.

F klavyeyi ilk kez 1955 yılında 10 yıllık bir etimoloji ve parmak ergonomisi çalışmasının ardından İhsan Sıtkı Yener tasarlamış. 30 bir kök kelimeyle 184 bin harf kullanımını incelemiş. Türkler dünya klavye yarışmasında F klavye sayesinde 59 kez şampiyonluk kazanmış. Hatta 25 şampiyonlukta dünya rekorumuz var. F klavye ile yazanlar Q ile yazanların 2, 3 katı sürate ulaşıyor. Q klavyede sesli ve sessiz harflerin gelişigüzel sıralanması, sağ ve sol elin parmaklarının ritmik kullanımını olumsuz etkiliyor. Ortalama süratte yazan bir F klavye kullanıcısı saniyede 3-4 vuruş yapıyor. Q klavyede parmakların en rahat ulaşabileceği orta yatay ve orta dikey sıradaki parmakların kullanım sıklığı yüzde 76, F’de ise oran yüzde 85. F ile yazanlar anlayarak yazabiliyor, yazarken anlayabiliyor. F Türkçe dışında İngilizce, Fransızca gibi başka Latin dillerinde de hızlı yazmayı sağlıyor.

En önemlisi, Bilgi Teknolojileri Kurumu el attı. İthal edilen mobil cihazlara Türkçe karakter zorunluluğu getirdi, işin rengi bir anda değişti. Üstelik AK Parti’nin ArGe’den sorumlu Genel Başkan yardımcısı Reha Denemeç, konuyu yakın takibe aldı.