Fütürizm telefonları gözlük yapabilir

Eskiden cep telefonları çok akıllı değildi. İşletim sistemleri varla yok arasında bir şeydi. Ekranları renkli değildi. Ses yetenekleri azdı. Bırakın onunla internete girmenizi, içinden müzik bile dinlemeniz çok zordu. Sonra hepsi akıllandı ve telefon dünyası bu dönüşümle birlikte büyük bir başkalaşım geçirdi.

Şimdi sizlerle birlikte yaşanan bu başkalaşımı ve bunun fütürist bakış açısıyla neleri değiştirebileceğini beraberce inceleyelim ne dersiniz?

Öncelikle bugünü değerlendirelim:

  • Cep telefonlarının akıllanmasıyla birlikte ekran büyüdü. Bu da telefonların hepsinin büyük ekranlı cihazlar haline dönüşmesine neden oldu. Yani hepsi tek tip hale geldi.
  • Cep telefonlarının işletim sistemlerinin aynı olmasıyla birlikte bunların çalıştırdığı düğmeler de sıradanlaştı. Bir tane aşağıda Back düğmesi. Telefonu açıp kapatma düğmesi, ses açıp kapatma düğmesi… Yani tek tip olma olayı katmerlendi.
  • Bugün telefonları birbirinde ayıran şey nedir? Ekran büyüklüğü, kamera kalitesi, işlemci kalitesi, hafıza büyüklüğü, ses ve görüntü derinliği…
  • Telefonların fiyatlamasında her zaman akıl mantık tam anlamıyla çalışmadı. Örneğin Apple ürünleri, diğerlerine kıyasla daha yetersiz gibi görünen donanım için diğerlerinin üstünde ücretler talep etti ve bu ücretlerle çok telefon sattı. Peki her telefonun birbirine benzediği yerde bu mantıksızlık sonsuza dek çalışmaya devam edecek mi?
  • Kullanıcılar neden pahalı telefon alıyorlar? Çünkü 200 bin TL fazla para verip aldıkları lüks otomobilin sağladığı prestiji 2 bin TL fazla vererek aldıkları telefonla elde ettiler. PEki telefonların hepsi birbirine benzeyince fazla para vermeye gerek kalacak mı? Hayır.

Yarınlarda olabileceklere bakalım:

  • Telefonların prestiji kazanabilmesi için şekil olarak farklılaşması gerekiyor.
  • Telefonların pil tüketimi kabul edilebilir limitlerin altına doğru geliyor. Bunun nedeni de giderek büyüyen ekran ve  güçlenen işlemci. Bunu sağlamak için ekran özelliğinin telefondan koparılması lazım. Kask veya gözlükle bunun sağlanması mümkün olabilir.
  • Bilgisayar ve tabletler ile telefonların işlemcileri arasındaki fark kapandı. Telefonlar diğerlerini yaptığı çoğu şeyin fazlasını hayata geçirebiliyor. Bunları kullanabilecekleri ekranlara ihtiyaç var. Giyilebilir ekranlara
  • Saat ve benzeri giyilebilir cihazlar işlevleri için değil prestijleri için kullanılıyor. Yerlerini gözlük gibi giyilebilir ekranlar alabilir.
  • Gözlük her zaman her yerde giyilebilir üstelik prestij unsuru olan bir şeydir
  • Kişisel asistanlar telefonların ekran gücünü elinden alabilecek özelliklere sahip. Ama her dilde ve o dille teknolojiyi birleştirebilecek şekilde ilerlemesi lazım. Kulak içine takılan ve asla bitmeyecek şarjı olan aletler gerekiyor. Şu anda kulak içi cihazların şarjı maksimum 3 saat sürüyor.