Bankalararası Kart Merkezi (BKM) her geçen gün büyüyen dijital girişimcilik ekosistemin gelişimine ve paydaşlarına daha fazla katkı sunabilmek için Türkiye de bir ilk olan projeye destek oldu. Startups.watchhemyatırım işinin daha matemaktiksel olması hem de büyüyen girişimlerin daha kolay keşfedilmesi amacıyla web ve mobil tabanlı olarak kuruldu. Bu platform sayesinde üye olan müşteriler teknoloji tabanlı girişimleri, fimaları takip edebilecek, web trafiği , mobil uygulama indirilme oranları, sosyal medya performansları gibi bilgileresahip olabilecekler.
Startups.watch platformu kurucusu Serkan Ünsal, dijital girişimciliğin dünyada ve Türkiye’de geçmişe göre çok fazla kişiyi etki alanına aldığını söyledi. Dijital girişimciliğin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bugüne kadar başarılı örnekleri olduğuna dikkati çeken Ünsal, şöyle konuştu: “ Geleneksel girişimciliğin olmazsa olmazları tuğla ve harç dönemi artık yerini akıl ve fikir işlerine bırakıyor. Küresel ölçekte yapılan dijital girişimlerin günlük hayatımızı ne denli değiştirdiğini, bu yatırımların insanlara zaman açısından büyük kazanımlar sağladığını söylemek yanlış olmaz diye düşünüyorum. Gelişime bu denli açık olan ve girişimci sayısının her geçen yıl arttığı dijital mecranın bir bilgi havuzunun olması gerektiğini düşündük. BKM’nin de destekleriyle bu platformu hayata geçirdik. Startups.watch, dijital mecra paydaşlarının bugüne kadar yaptıkları yatırımların, verilerin ve analizlerin ve yer aldığı bir bilgi havuzu. Geleceği dijitalde görenler açısından geçmiş 5 yılın tüm analizlerinin ve sayısal verilerinin yer aldığı bir mecra. Akıl-fikir yatırımlarının verileri bu platformda toplanıyor. Bu işe merakı olan herkese siteyi incelemelerini tavsiye ederim.Üstelik BKM’nin yeni nesil ödeme sistemleriyle üye olmak oldukça basit.’’
Bu kapsamda TKNLJ olarak Serkan Ünsal’a girişimiyle ilgili sorular gönderdim. İşte ondan gelen cevaplar:
1. Fikir nasıl çıktı?
Ülke olarak veri eksikliğini yıllardır hissediyordum. Amerika’daki benzer girişimlerin verilerini gördükçe imrendiğim bir gün “bu işi ekosistemi tanıyan biri olarak neden ben yapmıyorum” dedim ve ekosistemden güvendiğim insanlarla görüştüm. Sonrasında 3 ay kapalı beta ile girişimi yatırımcılara kullandırttım ve beğendiklerini görünce de bunu bir işe çevirmeye karar verdim.
2. Veriler nasıl ve hangi kaynaklardan toplanıyor?
Hızlandırma programları, teknoparkların büyük bölümü bizim veri tedarikçimiz. Belli metrikler (web, iphone, android) otomatik olarak API’lerle sisteme işleniyor. Medya taraması için kullandığımız ayrı bir platform da blog, arama motoru ve sosyal medyayı tarayarak bize sonuçlar üretiyor ve onları editor görüşünden geçiriyoruz.
3. Güncellikleri nasıl sağlanıyor?
Her gün dinamik veriler otomatik olarak işleniyor. Bir girişimin trafiği ciddi şekilde düşerse ve yükselirse otomatik uyarı alıyoruz ve incelemeye başlıyoruz. Özetle alarm ve her gün işlenen verimiz bizi güncel tutuyor.
4. Girişimcilere nasıl hizmetler veriliyor?
Aslında hedef kitle yatırımcılar. Girişimciler bu platformu kendi girişimleriyle ilgili metrikleri takip etmek veya rakiplerini takip etmek veya yatırımcıların dinamiklerini inceleyip en doğru zamanda kime gitmesi gerektiğini araştırabiliyorlar.
5. Site kullanım ücreti nasıl belirleniyor?
Site aslında Amerika’daki benzerlerinin (Mattermark.com ve cbinsights.com) neredeyse 10’da biri fiyatında. Kapalı betada iken hedef kitlemize A/B testleri yaptık, en çok hangi fiyatlara tıklanıyorsa onu baz aldık, sonrasında ise ülke şartlarına göre rakamları biraz güncelledik. Sonrasında BKM’nin de desteğiyle daha geniş kitleler erişsin diye indirim yaptık.
6. Site salt bilgilendirme mi yoksa networking özelliği de taşıyor mu?
Site bir analiz aracı. Networking yok fakat site tüm girişimciler ve yatırımcılarla ilgili bilgi içerdiği için o amaçla da kullanabilirler fakat networking yapmaları için bir araç yok içeride. Şimdilik sadece iletişime geçebilirler.
7. Kaç kullanıcıya sahipsiniz ve bunu kaça çıkarmayı hedefliyorsunuz?
Daha birinci haftamızdayız. İlk haftayı 150’ye yakın kullanıcı (ücretli+ücretsiz) ile kapattık. Bunların %2’si yabancı. Hedef kitlemizin Türkiye’de 500 kişi olduğunu düşünüyoruz. O yüzden ilerleyen aylarda sitenin yabancı kullanıcı oranını %30’lara çekmek istiyoruz.
8. Vizyon ve misyonunu konusunda bilgi alabilir miyim?
Amacımız yatırım öncesi araştırma ve veri ihtiyacını karşılamak. Bu konuda bölgedeki en kapsamlı platform olma vizyonumuz var.
9. Bu girişimin girişimcilere nasıl ve ne gibi faydalar sağlanayacağını düşünüyorsunuz?
Girişimciler değil de yatırımcılar artık daha veriye dayalı analizler yaparak yatırım yapabilecekler.