Vodafone yarına hazırlamak için çalışıyor

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy

Televizyonda reklamlarda Vodafone’un dijitalleştirme işiyle alakalı her hafta değişen şeyler seyrediyoruz. Ben de o merakla acaba bu dijitalleşme işi nedir diye öğrenebilmek için birkaç soru gönderdim Vodafone kurumsal iletişimine…

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy sorularımı yanıtladı. Onları çok fazla nokta ve virgülüne dokunmadan sizlerle paylaşmak istiyorum:

Bu fikir Türkiye için orijinal midir? Vodafone’un diğer ülke operasyonlarında benzeri var mı?

Vodafone olarak, Türkiye’nin Dijital Dönüşümüne liderlik etme vizyonumuz doğrultusunda Accenture işbirliğiyle Temmuz 2014’te hizmete sunduğumuz Yarına Hazırım Platformu ile Türkiye’deki işletmelerin değişen iş dünyasında yarına ne kadar hazır olduklarını ve hazır olmak için neye ihtiyaç duyduklarını anlamalarını sağlıyoruz. Dijitalleşme Endeksi, “Yarına Hazırım” konsepti altında Vodafone Türkiye tarafından oluşturulmuş orijinal bir fikir. Türkiye’de ilk kez hayata geçirdiğimiz bu endeks ile dünyaya örnek olduk. Bugün Vodafone İngiltere, Vodafone Hollanda, Vodafone Hindistan ve Vodafone Yeni Zelanda, endeksimizi model olarak aldı ve uyarlama çalışmalarına başladı.

Daha çok hangi sektörlerden başvurular yapılıyor?

İşletmeler, www.yarinahazirim.com sitesindeki uygulamayı kullanarak, Vodafone kullanıcısı olsun veya olmasın, hiçbir ücret ödemeden Dijitalleşme Endeksini hesaplayabiliyor. Dijitalleşme Endeksi hesaplanırken, esnaflar, KOBİ’ler, büyük işletmeler ve kamu olmak üzere 40 farklı sektöre; işletme büyüklüğüne ve profillerine göre farklılaşan sorularla ulaşılıyor. Yarına Hazırım Platformumuz kurulduğu günden bugüne 2 milyon defa ziyaret edildi. Toplamda 36 bin işletme Dijitalleşme Endeksini hesapladı ve ihtiyaçlarını öğrendi. Bunların içinde 684 büyük işletme, 73 kamu kurumu ve 48 belediye var. Sektörel dağılıma baktığımızda, Dijitalleşme Endeksinin en çok inşaat, gıda, tekstil, turizm, lojistik gibi sektörlerde doldurulduğunu görüyoruz.

Şirket büyüklükleri hangi aralıkta oluşuyor? Genelde 100 kişinin altındaki şirketler için seçenek belirtmemişsiniz. Onların yararlanabileceği hizmetleriniz var değil mi?

Her ölçekten şirket, Yarına Hazırım Platformu’ndan yararlanabiliyor. Dijitalleşme Endeksini dolduran işletmelerin %41’i 1-9 arası, %40’ı ise 10-99 arası çalışana sahip bulunuyor.

Yaptığımız pazar araştırmalarına göre, 100 kişinin altında çalışanı olan şirketler teknoloji ihtiyaçları açısından farklılık göstermiyor. Dolayısıyla, küçük ve orta ölçekli işletmeler olarak adlandırdığımız bu firmaların öncelikle Dijitalleşme Endeksini doldurup ihtiyaçlarını öğrenmelerini, sonrasında bu ihtiyaçlarına hitap eden geniş ürün portföyümüzden yararlanmalarını sağlıyoruz. Vodafone İş Ortağım adı altında topladığımız çözümlerle işletmelerin farklı ihtiyaçlarına özel verimliliklerini artırmaları için öneriler sunuyoruz. Makineler arası iletişim, bulut, sabit ve mobil iletişim altında topladığımız bu çözümlerle işletmelere dijital hizmetler, dijital operasyonlar, dijital teknoloji platformları ve bilgi güvenliği konularında yol gösteriyoruz. Böylece, firmaların Dijital Dönüşüm süreçlerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Sorduğunuz sorulara gelen cevaplardan birkaç temel başlık alabilmemiz mümkün mü?

Halihazırda Türkiye’nin Dijitalleşme Endeksi %53. Bununla birlikte, şirketlerin ancak %40’ı bu ortalamanın üzerine çıkabiliyor. Bu da sektörlerin teknoloji adaptasyonunun gelişime açık olduğunu gösteriyor. Elde ettiğimiz zengin verilerle önümüzdeki dönemde, kurumsal firmaların ihtiyaçlarını ve teknoloji kullanımları detaylandıracağımız analizleri paylaşacağız.

Sizin dokunmadan önceki dijitalleşme endeksi ortalamasıyla önerilerinizin ardından oluşan ortalama ne düzeye geliyor?

Vodafone Yarına Hazırım Ekibi olarak, 18 ay gibi bir sürede 15 bin işletmeye ücretsiz danışmanlık verdik. Yola çıktığımızda %48 olan Türkiye Dijitalleşme Endeksi’nin yaptığımız görüşme ve yatırımlar sonrasında %53’e ulaştığını görüyoruz. Hedefimiz daha büyük; Türkiye Dijitalleşme Endeksi’ni %75’e çıkarmak için çalışıyoruz. Firma bazında profil ve ihtiyaçların farklılaştığını, dijitalleşmede olgunluk düzeyinin değiştiğini göz önünde bulundurduğumuzda, 30-40 puana varan bir artıştan bahsedebiliriz.

Bu yapılanlarla ekonomiye ve şirketin büyüklüğüne yaptığınız katkı ne oluyor?

Araştırmalar, tüm dünyada Dijital Dönüşümünü tamamlayarak yarına hazır olan şirketlerin, kaynaklarını artırmadan gelirlerini sektörlerinin %9 üzerinde büyüttüğünü, kârlılıklarını sektörlerinin %26 üzerinde gerçekleştirdiğini ve pazar değerlerinin sektörlerinin %12 üzerinde belirlendiğini gösteriyor. Vodafone Türkiye olarak, Yarına Hazırım Platformu ile Türkiye’nin dünya dijitalleşme liginde üst sıralarda yer almasını hedefliyoruz.

Dijitalleşme Endeksi ile ekonomiye ve şirket büyüklüklerine yaptığımız katkıyı birkaç örnekle açıklamak mümkün:

• En Group (İstanbul)
2009 yılında kurulan En Group, 10 şehirde 500’e yakın çalışanı ile Türkiye’nin en büyük otel ve restoran zincirlerine özel temizlik hizmeti veriyor. Hızlı büyüme ile artan iş hacmi ve süreçlerinin kağıt-kalem usülü ilerletilmesi, hem işleri yavaşlatıyor, hem de firmaya operasyonel yük getiriyordu. En Group, öncelikle Dijitalleşme Endeksini hesapladı. Vodafone Yarına Hazırım Ekibi’nin detaylı analizi sonucunda En Group kat temizlik görevlisi çalışanları Vodafone SüperNet’li hatlar, Vodafone Mobil Form servisi ve Vodafone Araç Takip kullanmaya başladı. En Group, müşterilerine sunduğu temizlik hizmetinin kontrolü, takibi ve raporlamasını Vodafone Mobil Form servisi ile tamamen dijital ortama taşıdı. Vodafone Araç Takip sistemi sayesinde, çamaşır sevki yapan araçlarını aciliyet durumuna göre en hızlı şekilde müşterilerine yönlendirebilir hale geldi. Dijitalleşme Endeksi %20’den %60’a yükseldi. Araç Takip Sistemi sayesinde çamaşır teslim hızında %28 artış oldu. Personelin iş verimliliğinde %18 artış oldu. Otel odalarında yapılan temizlik işinin anında otel yönetimine raporlanabilmesi ile otel müşterilerinin odalarına yerleşme hızında %25 artış oldu.

• Note Kozmetik (İstanbul)
2010 yılı sonunda kuruldu. Note ve Ellaro markalarıyla tanındı. Pazarda köklü geçmişe sahip uluslararası markalarla rekabet ediyor. Öncelikle Dijitalleşme Endeksini hesapladı. Vodafone Locate mobil uygulamasını ve Vodafone SüperNet’li tabletleri kullanmaya başladı. Ürünler satış noktasına ulaştıktan sonra Vodafone SuperNet’li tabletler ile anlık stok durumlarını görebiliyor, müşterilerinin cari hesaplarını kontrol edebiliyor, siparişleri anında sisteme girebiliyor. Dijitalleşme Endeksi %65’ten %90’a yükseldi. Bir yıl içinde 600 satış noktasına ulaştı. Satış ve dağıtım süreçleri %50 hızlandı. Perakende nokta ziyaretlerinde %25 artış yakaladı.

• LightApp (İstanbul)
2011 yılında biri elektrik diğeri elektronik mühendisi olan iki girişimci arkadaş tarafından kuruldu. 4 yılda hızla büyüdü ve Türkiye’nin önde gelen aydınlatma projelerini yürüttü. İşlerinin büyümesi ile birlikte farklı teknolojik ihtiyaçları ortaya çıktı. Vodafone Yarına Hazırım ekibinin analizi sonucunda Red Business, Microsoft Office 365 ve CRM çözümlerini kullanmaya başladı. Böylece, kurum içindeki tüm dokümanlar bulut ortamına taşınmış oldu. Tüm çalışanlar, her cihazdan her an kolayca erişebilecekleri e-posta hizmeti sayesinde çok daha büyük kapasitelere sahip e-posta alanları elde etti. Dijitalleşme Endeksi %50’den %75’e yükseldi. Teklif süresini 4 günden 4 dakikaya indirdi. Aylık verdiği teklif sayısı %300 arttı. 50 müşteriyi defter, Excel gibi manuel süreçlerle kontrol edebilirken, şu anda 1.500 müşterinin doğum gününü, ziyaret ettikleri zamanı ve ilgili müşteriye ne sattıklarını bile takip edebiliyor.

• Opak Lens (İstanbul)
2004 yılında kurulan Opak Lens, 15 ayrı ildeki 21 deposu ile dünyanın önde gelen lens markalarının satış ve pazarlamasını yapıyor. Sıcak satışın ve Türkiye’nin dört bir yanındaki satış noktasına hızla ulaşmanın önemli olduğu bir sektörde hizmet veriyor. Satış noktalarında müşteri kazanımını artırmak için Opak Lens ilk önce Vodafone Yarına Hazırım Ekibi ile bir araya geldi. Ekibin önerileri doğrultusunda, tüm saha ekibine Vodafone SüperNet’li akıllı telefonlar verilirken, bu telefonlara Vodafone Mobil Saha Yönetimi uygulaması yüklendi. Uygulama sayesinde saha ekibi anlık olarak bilgileri cep telefonlarından girebilir hale geldi. Opak Lens, dijitalleşme sayesinde 15 dakikada 800 müşterisine ulaşabiliyor. Dijitalleşme Endeksi %47’den %87’ye yükseldi.