10 kuruşluk devlet FATİH’te ne yapacak?

10 kurusBir öğretmen arkadaşımla konuşuyordum. Okullarındaki sorunları anlatıyordu. Öyle şeyler anlattı ki bir noktadan sonra başım dönmeye başladı. Öğretmenlerin öğrencileri geçirmek zorunda olması… “Kaynaştırma öğrencileri” tamlamasının manası… Müfettişlerle olan muhattabiyetleri… Öğrencilerin hayatı ve okul çevresi… Bunları buradan anlatmak bana düşmez ama anlatmak isteyen öğretmenler olursa mutlaka onlar için doğru sayfaları açmaya çalışacağımı beyan ve taahhüt ederim.

Ama konuşmalar sırasında arada geçen bir bilgi vardı ki… Çok acayipti: Okul çocuklara imtihan yapıyor. Bunun için imtihan kağıtları dağıtıyor tabii ki. Sorular fotokopiyle çoğaltılmış kağıtlar vasıtasıyla veriliyor çocuklara. Ancak okulların fotokopi çektirecek parası yok. Varsa da okul böyle bir para vermek istemiyor. Öğretmenlere öğrencilerden imtihan kağıdı bastırmak için para toplamasını istiyor.

Bahsettiğimiz para beher imtihan için öğrenci başına 10 kuruş. Yani 45 kişilik bir sınıfın bir imtihan maliyeti 4.5 TL. Ama bunu çocuklardan almak zorundasınız. Çocuğu yılda 20 bin dolarlık ilkokullara giden veliler buna muhattap kalmıyorur muhtemelen. Ama İstanbul’dah Ardahan’a kadar okullardaki çocuklar ve öğretmenleri buna maruz kalıyor.

Okul öğretmenden bu paraları toplamasını istiyor. Yoksa imtihan kağıtlarını bastırmak için ona fotokopu odasının kapısını açmıyor. Öğretmenlerin çocuklardan para toplaması yasal değil, meşru da değil. Bir diğer bakış açısıyla doğru da değil. Belki de 10 kuruşu dahi veremeyecek durumda ailesi olan çocuklardan para isteyen koskoca öğretmenler… Öğretmenin o anda içinde olduğu utanç tablosunu düşünün.

Ne oluyor sanıyorsunuz? Öğretmen bu paraları çocuklardan toplayamıyor. Öğretmen bu paraları kendi cebinden veriyor. Sırf çocuklar karşısında zor durumda kalmamak için. Sırf çocuklar 10 kuruş için zor durumda kalmasın diye…

Ve bu devlet FATİH Projesi için 3 milyar dolarlık tablet ve akıllı tahta satın almaya çalışıyor. Öğrenci başına 10 kuruş veremeyen, üç otuz para verdiği öğretmenlerinin günlük simit parasından kesip imtihan kağıdı fotokopisi parası verdiği devletten bahsediyoruz.

Bunları duyunca FATİH Projesi için yazdığım her yazıdan, teknolojiden bahsedeceğiz diye bu ülkenin gerçeklerine bu kadar yabancılaşmış olmamdan çok tiksindim.