1983 yılından bir global Commodore bakış açısı

1980’li yılları yaşamış olanlar Commodore markasını hatırlayacaktır. O zamanlarda mikrobilgisayar kavramının olduğunu kabul etmekte sorun yok ama bunun ne anlama geldiğini ve ne kadar hayatımızı değiştirdiğini görebilmeniz adına o zamanlarda yazılmış bir yazı buldum. Noktasına dokunmadan paylaşıyorum:

Mikrobilgisayarların yaygınlaşması ile birlikte Ingiltere bu alanda Avrupa’nın en önemli pazarı haline geldi. Ingiltere’de bugün kişi başına düşen bilgisayar sayısı ABD’nin 2, Japonya’nın 1,5 katı. Avrupa’da satılan ev bilgisayarlarının üçte ikisi alıcılarını Ingiltere’de buldu. Pazar gözlemcileri Ingiltere’nin özellikle 1982’de tam bir “Mikromanya” yaşadığını belirtiyorlar.
Geçtiğimiz yıl 459 bin kişi fiyatları 200 sterlinin (65 bin lira) altındaki mikrobilgisayarlardan evlerine aldılar.
Bu pazarı kaplayan bilgisayarların büyük bölümünün Ingiltere’de yapılmış olması da ilgi çekici.
Mikro pazarının önderliğini Sinclair tutuyor. Bir tek modelinin (ZX 81) geçen yılki satışı 220 bin adet. Bu pazarın ikinci önemli firması Amerikan Commodore (CBM). Bu Amerikan firmasının İngiltere pazarına verdiği önem, ev bilgisayarları üretimini Batı Almanya’daki tesislerinden alarak, İngiltere’de yeni kurduğu 20 milyon sterlinlik (6,5 milyar lira) fabrikasına aktarmasından anlaşılıyor. CBM, üretiminin neredeyse yarısını İngiltere’de satmayı umuyor.
Bürolarda kullanılan mikrobilgisayarlarda ise Apple Ingiltere’de lider durumda.
İngiltere’de bilgisayarın okullarda kullanılması hükümet tarafından desteklendiği için eğitim alanı da önemli bir pazar oluşturuyor. Pazarın yıllık kapasitesinin 15 milyon sterlin (yaklaşık 49 milyar lira) olduğu belirtiliyor. ingiltere’de mikrobilgisayar pazarındaki patlamanın satışlarda yıllık yüzde 100 artışla 1985’e kadar sürmesi bekleniyor. IBM ve Digital gibi firmaların da bu pazarda ağırlıklarını hissettirmekte geç kalmayacakları üzerinde birleşiliyor.

Size de