Apple, konuşma metnine dönüştürme (speech-to-text) aracında bazı sosyal medya kullanıcılarının “racist” (ırkçı) kelimesini söylediklerinde, iPhone’larının bunu “Trump” olarak yazdığını fark etmesi üzerine sorunu gidermek için çalıştığını açıkladı.
Teknoloji devi, Dikta (Dictation) hizmetinde yaşanan bu sorunun, “r” harfi içeren kelimeler arasında ayrım yapmakta zorlanmasından kaynaklanabileceğini öne sürdü.
Apple sözcüsü, “Dikta hizmetini çalıştıran konuşma tanıma modelinde bir sorun olduğunun farkındayız ve bugün bir düzeltme yayımlıyoruz.” dedi.
Ancak bir konuşma tanıma uzmanı BBC’ye yaptığı açıklamada, bu açıklamanın “kesinlikle mantıklı olmadığını” belirtti.
Edinburgh Üniversitesi’nde konuşma teknolojileri profesörü olan Peter Bell, sorunun büyük olasılıkla aracın kullandığı temel yazılımın birisi tarafından değiştirildiğini söyledi.
Çevrimiçi paylaşılan videolarda, kullanıcıların Dikta aracına “racist” kelimesini söylediği görülüyor.
Bazı durumlarda kelime doğru şekilde yazılırken, bazen “Trump” olarak çevrildiği ve ardından hızla düzeltilerek asıl kelimenin geri getirildiği fark ediliyor.
BBC, hatayı yeniden üretmeyi başaramadı; bu da Apple’ın düzeltmesinin halihazırda etkisini gösterdiğini düşündürüyor.
Prof. Bell, Apple’ın fonetik benzerlik açıklamasının mantıklı olmadığını, çünkü “racist” ve “Trump” kelimelerinin yapay zeka (AI) sistemlerinin karıştırabileceği kadar benzer olmadığını belirtti.
Konuşma metnine dönüştürme modelleri, insanların gerçek konuşma kayıtlarıyla birlikte doğru transkriptler girilerek eğitiliyor.
Ayrıca kelimeleri bağlam içinde anlamaları öğretiliyor. Örneğin, “bir fincan çay” (a cup of tea) ifadesindeki “cup” kelimesi, “cut” kelimesinden ayırt edilebiliyor.
Prof. Bell, Apple’ın İngilizce dil modelinin yüz binlerce saatlik konuşma kaydıyla eğitildiğini ve bu nedenle doğruluk oranının oldukça yüksek olması gerektiğini belirtti.
Daha az kaynak ayrılan dillerde bunun bir yapay zeka eğitimi sorunu olabileceğini, ancak bu vakada “büyük olasılıkla süreç üzerinde erişimi olan birisinin müdahale ettiğini” söyledi.
Apple’ın yapay zeka asistanı Siri üzerinde çalışmış eski bir çalışan, New York Times’a yaptığı açıklamada, “Bu, ciddi bir şaka gibi kokuyor.” dedi.
Apple geçen ay, BBC ve diğer haber kuruluşlarından gelen şikayetler üzerine bir başka yapay zeka destekli özelliğini geri çekmek zorunda kalmıştı.
Şirket, haber başlıklarının yapay zeka tarafından özetlenmesini sağlayan özelliğini askıya almıştı. Zira bu özellik, tenisçi Rafael Nadal’ın eşcinsel olduğunu belirten yanlış bir bildirim de dahil olmak üzere, hatalı bildirimler yayımlamıştı.
Şirket dün, önümüzdeki dört yıl boyunca ABD’ye 500 milyar dolar (395 milyar £) yatırım yapacağını duyurdu. Bu yatırım kapsamında, Apple Intelligence’ı destekleyecek büyük bir veri merkezi Teksas’ta inşa edilecek.
Apple CEO’su Tim Cook, ayrıca, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (DEI) programlarının sona erdirilmesi çağrısının ardından şirketin bu konudaki politikalarını değiştirmek zorunda kalabileceğini belirtti.