BİP sesini kaldırınca kanser vakaları mı azalacak?

bipNumara taşınmasında yaşanan en büyük tartışmalardan biri bip sesiydi. Numarasını taşımış bir kişinin sizinle aynı operatör içinde olup olmadığını anlamak neredeyse imkansız. Bunun için de halkı uyarmak için bir bip sesi konmuştu. Ama numarayı daha çok taşıtan Avea ve Vodafone bu bip sesinin duyulmasını hiç istemiyordu. Çünkü onlar insanlar uzun uzun konuşsun istiyorlardı.

Konuyu TKNLJ farkıyla bundan tam bir yıl önce “Yavrum amcanlara bipini göster” başlıklı bir yazıyla dile getirdim. Amacım insanlar dakikada 3 kuruş mu yoksa 10 kuruş mu veriyorlar bilsinler idi… Sonra BTK bir açıklama yaparak beni hayal kırıklığına uğrattı: “BTK kimse bipini göstermesin dedi” başlığıyla bunu yine TKNLJ sütunlarına taşıdım. BTK öyle bir şey yapmaz derken aradan bir yıl geçti ve polemik devam ediyor.

BTK Başkanı Tayfun Acarer, kamuoyunun görüşüne açılan “Numara Taşınabilirliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” kapsamında tartışılan “uyarı tonu-bip sesi” uygulamasına yönelik, “Gelinen noktada, her yöne tarifelerin ağırlık kazanması ile birlikte uyarı tonunun önemi azalmış durumda” dedi.

Eğer şunu deseydi kabul ederdim: “Biz kurum olarak her yöne tarifelerini zorunlu hale getirdik. Bu yüzden artık herkes herkesi aynı paradan arayacak…” Ama hayır. Başkan öneminin azaldığını dile getiriyor. Yani birilerine giriyor ama sayıları az onlara girse de biz üzülmeyiz demeye getiriyor.

Tüm Tüketicileri Koruma Derneği TTKD Başkanı Mehmet Barak da tüketicilerin cep telefonlarında numara taşımayla beraber getirilen “bip” sesinden duydukları rahatsızlığı dile getirerek, “Bazı operatörler çıkarları gereği uygulamanın sonlanmasına karşı çıkıyor, artık tüketiciler birini aradığında bu sesi duymak istemiyor” dedi. Yani Barak diyor ki insanların bip sesinden manen duyduğu rahatsızlık, ceplerinden çıkn paradan daha önemli… Bunu yakından tanıdığım Barak’a yakıştıramadım. Olacak iş değil.

Elbette 3 operatörün de her yöne tarifeleri mevcut. Ama o tarifeleri kullanmayanlar ne olacak? Onlar ölsün mü? Bu sorunun cevabı BTK ve TTKD başkanında yok. Tüketicinin fazladan para vermesi onların umurlarında değil gibi duruyor. Hatta Barak’ın bunu demokratikleşmeye bağlamaya çalışması, bu hafta okuduğum en mizahi yazı oldu.

Avea CEO’su Erkan Akdemir, başlatılan bu algı operasyonunun içinden inanılmaz bir hızla çıkıp kendi cümlelerini de eklemiş: “Bip” sesi geçici olarak uygulamaya konuldu ama artık aboneleri rahatsız ettiği için uygulamasına son verilmesi gerekiyor.” Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel de bunaü benzer sözlerle tartışmaya taraf olmuş: “Günümüzde müşteri alımına açık yeni tarifelerin tamamına yakınının her yöne tarifelerden oluşuyor. Dolayısıyla,  işlevini tamamlamış bu fonksiyonun ülkemizde de kaldırılması ve rekabetin önünün biraz daha açılması gerekiyor.”

Turkcell konuya farklı bir yönden yaklaşmış: “Turkcell olarak uyarı tonunun kaldırılması konusunda herhangi bir gereklilik olmadığı görüşündeyiz. Konuyla ilgili abonelerin uyarı tonunun kaldırılması yönünde bir talep ya da şikayetleri yoktur. Abonelere verilmiş bir hakkın, operatörlerin isteği nedeniyle ellerinden alınmamasi gerektiği görüşündeyiz.”

Kusura bakmayın ama numarasını Avea ve Vodafone’a taşımış yılda 15 kere operatör değiştirenler mutlu olacak diye kimi hangi tarifeden aradığımı öğrenme hakkımı elimden alamazsınız beyler… Bunun için yaratacağınız her tür algı operasyonunun karşısında olacağımı beyan ve taahhüt ederim.