2011 yılının Türk bilişim ve internet sektörü açısından oldukça başarılı bir yıl olduğunu belirten TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, özellikle internet kullanımında artış görüldüğünü belirterek “TTNET olarak önemli ürün ve servislerimizle 2011 yılını oldukça verimli geçirdik. Bilişim sektörü açısından en önemli projelerimizden biri IPTV teknolojiyle çalışan Tivibu Ev platformumuzu hayata geçirmek oldu. Bu sayede Türkiye’de TV yayıncılık anlayışını tamamen değiştirdik ve yeni bir teknoloji ile televizyonun kontrolünü izleyiciye verdik. Mayıs ayında Tivibu Cep uygulamamız ile Tivibu platformumuzu cep telefonları ve tabletlerden ulaşılabilir hale getirdik” dedi.
Yılmaz, 2012 hedeflerini ise “TTNET olarak iletişimin üç temel bileşeni olan bilgisayar, televizyon ve telefon alanında hizmetler sunuyoruz. Bu üç alanı da yakından takip ediyor, çok yönlü çalışıyoruz. İnternet temelli sunduğumuz hizmetlerimizi ve katma değerli servislerimizi geliştirmeye ve bu servislerimize yenilerini eklemeye devam edeceğiz. 2012 boyunca Tivibu platformumuz aracılığıyla 4 ekranda sunduğumuz içeriklerin ve anlaşmalı olduğumuz kanalların sayısını artıracağız.” şeklinde ifade etti.
2011 yılı internet sektörü açısından nasıl geçti, hangi gelişmeler etkili oldu?
2011 yılı Türk bilişim ve internet sektörü açısından oldukça başarılı bir yıldı. Özellikle internet kullanımında artış görüldü. BTK 2011 3. Çeyrek verilerine göre 2003 yılında 18 bin olan genişbant internet abonesi sayısı, sekiz yılda yaklaşık 690 kat artarak 2011 yılı üçüncü çeyreği itibariyle yaklaşık 12,79 milyona ulaştı. Dünya internet istatistiklerine göre Türkiye’de internet kullanıcı sayısı, son 10 yılda 2 milyondan, 35 milyona yükselerek yüzde 1.750 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan “2011 Yılı Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması” raporuna göre ise Türkiye’de internete erişim imkânı olan hane oranı %42,9’a yükseldi.
Bu oran 2010 yılının aynı ayında %41,6 idi. İnternet erişim imkânı %42,9’luk hanenin dağılımı iseise kentsel yerlerde %51,0 iken, kırsal yerlerde %22,7’ye çıktı. Aynı araştırmaya göre hanelerin %39,3’ünün genişbant ile internete erişim imkanına sahip oldukları görülmektedir.
Türkiye, son yıllarda bilgi toplumuna geçiş açısından çok önemli adımlar attı. Özellikle 2010 senesi Türk bilişim sektörü için oldukça olumlu gelişmelerin yaşandığı bir yıldı..
2011 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yetki alanlarının genişlemesiyle adının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak değişmesi, bilişim sektörünün ve teknolojinin sahiplenilmesi ve bu alandaki çalışmalar konusunda yetkili bir adres belirlenmesi, Türkiye ve bilişim firmaları açısından yararlı bir karar oldu.
Türk Telekom’un yaptığı yatırımlar sayesinde internet altyapısının gittikçe gelişmesi ve bu yatırımların Avrupa’ya kadar uzanması da 2011 yılının olumlu gelişmeleri arasında yer alıyor. TTNET olarak önemli ürün ve servislerimizle 2011 yılını oldukça verimli geçirdik. Bilişim sektörü açısından en önemli projelerimizden biri IPTV teknolojiyle çalışan Tivibu Ev platformumuzu hayata geçirmek oldu. Bu sayede Türkiye’de TV yayıncılık anlayışını tamamen değiştirdik ve yeni bir teknoloji ile televizyonun kontrolünü izleyiciye verdik. Mayıs ayında Tivibu Cep uygulamamız ile Tivibu platformumuzu cep telefonları ve tabletlerden ulaşılabilir hale getirdik.
2011 yılı TTNET açısından nasıl geçti, hangi yenilikler yapıldı?
2011 yılı TTNET için yepyeni ürün ve servislerimizin heyecanıyla geçti. 2011 yılında 5. yılımızı doldurmanın gururunu yaşadık ve heyecanımızı müşterilerimize sunduğumuz yeni ürün ve servislerle pekiştirdik. Ocak ayında TTNET Alo hizmetimizi, Şubat ayında ise televizyon platformumuz Tivibu’nın Ev versiyonu olan Tivibu Ev hizmetimizi müşterilerimizin beğenisine sunduk. Mart ayında bulut bilişim hizmetlerimizden biri olan NETDİSK’i hayata geçirdik. NETDİSK, TTNET kullanıcılarına özel olarak geliştirilmiş bir çevrimiçi depolama ürünü. Şu anda 50 binin üzerinde kullanıcısı var ve hızla büyüyor. Şu anda TTNET bulutu NETDISK üzerinde 80 TB üzerinde data bulunmaktadır. Yine Mart ayında Türkiye’nin ilk ve tek dijital oyun platformu Playstore’u hayata geçirdik.
Nisan ayında; TTNET Müzik, TTNET WiFi, TTNET Vitamin, TTNET Güvenlik gibi servislere ve kota bilgilerine tek tıkla ulaşmayı mümkün kılan TTNET Akıllı Çubuk’u müşterilerimizin kullanımına sunduk. Mayıs ayında Tivibu Cep uygulamamız ile Tivibu platformumuzu cep telefonları ve tabletlerden ulaşılabilir hale getirdik. Böylece izleyicilere 4 ekrandan TV izleme keyfini yaşattık. Tivibu’nun şu anda 1 milyonu aşkın kullanıcısı bulunuyor. Temmuz ayında ise kişisel ve mesleki gelişim için eğitimler içeren uzaktan eğitim aracımız TTNET ProG platformumuzu tamamladık ve kullanıma sunduk. Eylül ayında ise Tivibu’ya özel ilk spor kanalı olan SPORTİVİ, yayın hayatına başladı.
Müşterilerimizin tüm iletişim ihtiyaçlarını, avantajlı fiyatlarla tek elden karşılama hedefiyle “Üçü Bir Yerde” paketlerini hizmete sunduk. Bu paketlerimiz ile müşterilerimiz internet, televizyon ve telefon hizmetlerinden uygun fiyatlarla üstelik tek faturada faydalanabiliyor.
Diğer taraftan üç internet teknolojisi olan ADSL internet, Mobil internet ve WiFi internet hizmetini tek faturada HEPNET kampanyamızla sunduk. Böylece Türkiye’de bu kapsamda hizmet sunan ilk ve tek operatör olduk. HEPNET kampanyası kapsamında ADSL tarifelerinden biri ile beraber tercihe göre 4 GB veya 6 GB TTNET Mobil 3G paketi ve sınırsız WiFi dakikası sunuluyor.
2012 yılı telekom sektörü açısından beklentileriniz neler, hangi gelişmeler etkili olacak?
2012 yılında Türkiye’de bilişim sektörü gelişmeye, iletişim ve eğlencenin önemi artmaya devam edecek. İnternet iletişim ve eğlencenin merkezindeki yerini sağlamlaştıracak. İnternet penetrasyonunun ve internet hızlarının artmasıyla, internet kullanıcılarının video, oyun, müzik, gazete gibi içerikleri tüketme oranı daha da artacak. Günümüzde interneti video izlemek için kullananların sayısının hızla arttığını görüyoruz. 2012 yılında da devam edecek. Bu sayede dijital kampanyaların sayısında da hızla artış olacak. Aynı zamanda internetin gelişimi, Sosyal Medyanın yükselişine de ivme kazandıracak. Önümüzdeki yıl sosyal medyanın daha etkin ve farklı alanlarda kullanılacağına tanıklık edeceğiz.
Oyun sektöründe sosyal oyunların yükselişi devam edecek. Müzik alanında yasal müzik içeriklerine ilgi daha da artacak, internetten televizyon izleme alışkanlığı yaygınlaşacak. Kullanıcıların aynı fatura üzerinde satın aldığı ürün ve servislerin sayısı fazlalaşacak. Dijital pazarlamanın ve sosyal medya uygulamalarının yükselişi de sürecek. Sosyal mecralarda oynanan oyunların sayısı ve bu oyunların pazarı da büyümeye devam edecek gibi görünüyor.
Bilişim sektöründe en temel unsurlar bilgisayar ve internet. Özellikle Türkiye bilgi toplumuna dönüşürken, internetin ve teknolojinin kullanımı konusunda bilincin artması gerekiyor. Ayrıca bilgisayar penetrasyonunun artışı da çok önemli. Biz düzenlediğimiz bilgisayar kampanyalarımız ile uygun fiyatlar ve uzun zamanlı taksitlerle müşterilerimizi bilgisayar sahibi yapıyoruz. Bu sayede internet penetrasyonunun artışına katkı sağlıyoruz.
Bilişimin, Türkiye’nin en stratejik ve öncelikli ekonomik alanlarından biri olması ve bilişim başlığı altında yer alan sektörlerin desteklenmesi şart. Yenilikçilik bilişim sektörünün gelişmesinde en büyük etken. Bu nedenle gerek yazılım gerek donanım alanında yenilikçi projelerin geliştirilmesi, nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi için uzun vadeli bir insan kaynağı politikasının belirlenmesi gerekiyor. Üniversite sanayi işbirliği kapsamında geliştirilen Ar-Ge projelerinin arttırılması ve hem devletin hem de firmaların desteğiyle bu projeleri sürdürülebilir hale getirerek sanayiye aktarması gerekiyor.
TTNET’in 2012 planları ve hedefleri neler? 2012 yılından neler bekliyorsunuz?
IPTV teknolojimiz sayesinde Tivibu platformu üzerinden sunduğumuz yenilikler sürecek. Tivibu Ev’i daha da interaktif bir platform haline getirmek üzere Sosyal TV uygulamasını yayınladık. Deneme süreci devam eden bu uygulama sayesinde Tivibu Ev kullanıcıları, TV üzerinden arkadaş listesi oluşturabiliyor, diğer Tivibu Ev kullanıcılarını arkadaş listesine ekleyebiliyor. Tivibu Ev kullanıcıları, listelerindeki arkadaşlarına TV üzerinden mesaj atabiliyor, birebir mesajlaşma gerçekleştirebiliyor. Arkadaşlarının tamamına veya bir kısmına bu liste aracılığıyla ulaşabiliyor.
Tivibu Ev kullanıcıları, mesajlaşma dışında herhangi bir filmi, diziyi, canlı yayını, uygulamayı, Flickr üzerinden beğendikleri resimleri ve hatta yemek tariflerini bile önerebiliyorlar. Öneriyi alan kullanıcı tek tuşa basarak önerilen canlı yayını veya içeriği izleyebiliyor. Önerilen programın yayını ileri tarihli ise hatırlatma fonksiyonu ile işaretleyebiliyor ve yayın saatinde programı izlemeye başlayabiliyorlar.
Bu uygulama sayesinde televizyon karşılıklı haberleşme aracına da dönüşüyor. Tivibu Ev kullanıcıları, TV üzerinden mesajlaşmanın yanı sıra, cep telefonları aracılığı ile de Tivibu Ev ekranına mesaj gönderilebiliyor. SMS ile gönderilen mesajlar, TV ekranında telefon numarası ile birlikte görünüyor. Aboneler, cep telefonları aracılığıyla SMS göndererek istedikleri kanalın kaydını da başlatabiliyorlar.
Tivibu 2012 yılında akıllı telefonları ve tabletleri de Tivibu platformu için bir uzaktan kumandaya dönüştürecek. Dünyada en çok kullanılan elektronik cihaz, TV uzaktan kumandasıdır. Fakat artan kanallar, programlar ve Türkiye’de sadece Tivibu’da bulunan film, dizi, müzik ve belgesellerden oluşan zengin içerik için uzaktan kumandadan çok daha gelişmiş bir cihaza ihtiyaç doğdu. Tivibu’nun yeni uygulaması ile iPhone ve Android telefonlar ve iPad’ler televizyon kumandası haline gelecek. Bu sayede kullanıcılar istedikleri içeriğe çok daha hızlı ve kolay şekilde ulaşabilecekler. Dünyada bir-iki operatörün kullandığı bu uygulamayı Tivibu ile ilk kez Türkiye’ye getirmiş olacağız.
Türkiye’yi dünyanın gittiği noktaya götürmek istiyoruz. Dünyanın yöneldiği teknolojilerden biri de OTT. OTT’yi 2012 yılında hizmete almayı planlıyoruz. Bu konuda hazırlıklarımız devam ediyor. OTT, IPTV’nin değişik bir versiyonu. OTT düşük hızlarda ya da kısıtlı bant genişliğinde görüntüyü daha kaliteli verebiliyor.
TTNET olarak iletişimin üç temel bileşeni olan bilgisayar, televizyon ve telefon alanında hizmetler sunuyoruz. Bu üç alanı da yakından takip ediyor, çok yönlü çalışıyoruz. İnternet temelli sunduğumuz hizmetlerimizi ve katma değerli servislerimizi geliştirmeye ve bu servislerimize yenilerini eklemeye devam edeceğiz. 2012 boyunca Tivibu platformumuz aracılığıyla 4 ekranda sunduğumuz içeriklerin ve anlaşmalı olduğumuz kanalların sayısını artıracağız.
Önümüzdeki dönemde Tivibu ile izleyiciye yaşattığımız yepyeni televizyon deneyimi, katma değerli servislerle beslenmeye devam edecek. Platformu, güçlü interaktif özelliklerle zenginleştireceğiz. 2012 yılında akıllı telefonları ve tabletleri de Tivibu platformu için bir uzaktan kumandaya dönüştürecek. IPTV teknolojisi sayesinde izleyicimizi yakından tanıdığımız için kişiye yönelik reklam uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz.