Tüm dünyada her dakika yeni bir girişim ve inovasyon öyküsü görüyoruz Beni çok etkileyenler var. Ancak Amazon Web Services’in destek verdiği MalariaSpot kadar beni etkileyenini çok az gördüm.
Madrid Teknik Üniversitesi’nden Miguel Luengo Oroz ve ekibi, Amazon Web Services’in çözümlerinden yola çıktı, her gün binlerce insanın ölümüne sebep olan hastalıkların teşhisine yardımcı olmak için dünyanın dört bir yanındaki oyuncuların ortak zekasını kullanmaya karar vermiş.
MalariaSpot’un fikri 2012 yılında ortaya çıkmış. “Birleşmiş Milletler’de küresel sağlık sorunları üzerine çalışırken, sıtma teşhis sürecinin elle yapılan ve çok zor olması dikkatimi çekti” diyen Oroz, ‘bir kan örneğinde hastalığa neden olan parazitleri belirlemenin ve saymanın 30 dakika kadar bir zaman aldığını ve dünyada tüm vakaları teşhis edebilecek yeterli sayıda uzman olmadığını’ görmüş.
Bir bilgisayar oyunu tutkunu olan akademisyenin aklına o an bir fikir gelmiş: “Neden uzay gemilerini vurmak yerine parazitleri araştırdığımız bir oyun yaratmıyoruz?” Bilgisayar ve mobil cihazlar için tasarlanan oyunda “sıtma avcısı”nın dijitalleştirilmiş gerçek bir kan örneğinde parazitleri bulmak için 1 dakikası var.
Yayımlandığı tarihten bugüne, 100 ülkede 100 binden fazla kişi 1,5 milyon parazit “avlamış” ve sonuçlar oldukça umut verici: Aynı örnek görüntü üzerinde yapay zeka tarafından bir araya getirilen birçok oyuncunun yaptığı tıklamaların sonucu, bir uzmanın sayımı kadar kesin; ancak çok daha hızlı.
Oroz konuyu şöyle açıklıyor: “Bilgisayar oyunu aracılığıyla ortaklaşa teşhis koymanın çılgınca bir şey olmadığını gösteren bir çalışma yayımladık. Fakat şimdi bunun tıbbi açıdan değerlendirilmesi gerekiyor.”
Oroz’un ekibi Mozambik’teki bir klinikle işbirliği yapıyor. Ekibin yaptığı gerçek zamanlı testler Afrika kökenli sıtma türünün ilk uzaktan teşhisini gerçekleştirmiş.