Enerji konusu çok fazla takibimde olan bir alan değil. Genellikle bu konuda olan biteni hızlı okumalarla sevgili Mehmet Kara’nın Enerji Günlüğü sitesinden öğrenirim. O sitede biraz da üstadın dürtmesiyle okuduğum bir haber oldukça fazla sıktı canımı. Neler olup bittiğini bizim her zamanki formatla size aktarmak isterim…
Yeni bir yönetmelik giriyor devreye. Enerji santrallerindekiler gün öncesi piyasasında üretim tahminlerini kendilerine sunular ekranlara girmek durumundaymış. Ancak insanlar nasıl gireceğini bilmiyorlarmış hatta şifrelerini almamışlar. Orada adı geçen birimlerin ne anlama geldiğini dahi anlamayanlar varmış. O yüzden de gün öncesi piyasasındaki fiyatlar bir süre doğru dürüst oluşamamış.
Tam bu sorunların üstesinden geliniyor derken bu girişlerin yaptığı ekranlarda sorunlar yaşanmaya başlamış. Uzmanlar bu tıkanmanın sebebini yazılımın o zamana kadar hiç bu kadar çok insanla çalışmamış olmasından kaynaklandığını düşünüyor. Çünkü sistemin tüm kullanıcılar devreye girince nasıl çalışacağı test edilmemiş…
İşin en acayip tarafına geliyoruz: Yazılımın kaynak kodları Türkiye’nin elinde yok. Bu yüzden ne yapıldığını da görememiş kimse. Programı geliştiren Ariba adlı yazılım şirketinin son sahibi olan GE üzerinden konuya çözüm bulunması istenmiş.. Hızlı bir yazılım güncellemesiyle sorun çözülmüş ve sistem normal şekilde çalışmaya başlamış.
Mehmet Kara’nın konuştuğu uzmanlar yakın vadede bir daha sorun çıkmamasını umuyor. Olacak iş değil bunlar…
Öncelikle siz enerji piyasasında fiyat optimizasyonu gibi bir iş için uygulama geliştiriyorsanız bunu stres testi yapmadan, adam gibi denemeden yayına alamazsınız. Burası köy pazarı değil. İkincisi bu yazılımı kaça aldınız bilmiyorum. Ama mesela bir noktalı virgül hatası yapan, kendinden istenen bilgileri biraz geç giren şirketlere ne ceza verildiğini hepimiz biliyoruz. Böylesi önemli bir uygulamanın değil kaynak kodlarını almak, onu yapan adamın kan şekeri sayısını, Candy Crush uygulamasındaki son puanını ve annesinin kızlık soyadını dahi almamız gerekir. Şaka mı yapıyorsunuz siz?
Bu uygulama şirketlerin ürettiği üreteceği enerjinin fiyatlandırmasını yapıyorsa ciddi bir paradan bahsediyor olmalıyız. Gidin bakın bakalım bir bankanın ATM cihaz.arının yazılımlarının on dakika çalışmaması için nasıl cezalar öngörmüştür enerji sektörüyle hacmi karşılaştırılmayacak mini bankalar…
Bazı şeyleri düşünmek için bilişimci olmaya gerek yok. Sektördekilerin titreyip kendine dönmesi lazım…