1990’lı yılların başından bu yana teknoloji haberleri yapıyorum. Gazetelerdeki ilk teknoloji haberlerini yaptım. Dergileri bir kenara bırakalım, Milliyet, Akşam, Bugün ve Yurt gibi gazetelerde kalıcı teknoloji köşelerine sahiptim. Star, Cumhuriyet gibi gazetelerde teknoloji yazılarım çıktı. 6 sene gazetelerde teknoloji haberlerinin çıkması için masanın diğer tarafında, iletişim uzmanı olarak çalıştım. Sanırım bunlar beni bir gazetenin teknoloji sayfalarında ne gibi haberler olması gerektiğine dair konuşacak kadar uzman yapar.
Teknoloji haberleri sadece “aa ne güzel alet çıkmış lan alsak ya” dedirten sayfalar değildir.
Gazeteler ne ekonomi, ne siyaset, ne spor ne de magazin sayfalarınadn vizyon veremezler. Çünkü bu tip haberler genellikle olanı anlatmak üstüne kuruludur. Teknoloji sayfaları gazetelerin en önemli vizyon sayfalarıdır. Gazetelerin geleceğe dair, ülkenin gideceği yön için çok önemli ipuçlarını bulmanız gereken sayfalardır.
Bilişim çok enteresan bir alandır: Doğru yatırımlar yaptığınız zaman gerçekten de sizi kral yapar. Ama yatırımlarınızın raydan çıkması halinde ülkeye verebileceğiniz en büyük zarar da buradan oluşur. Birileri sizi hep yeni mallar almaya, kendi mallarını satmaya teşvik eder. Buna karşı olarak uzmanların ortaya çıkması, neyi niye almanız ve özellikle de almamanız gerektiğini göze sokmalıdır.
Ancak gazetelerde teknoloji sayfaları hep magazine çok yakın alanlar olarak görülmektedir gazete yöneticileri tarafından… Güzel görsellerle bezeli, enteresan satın alma vaatleri sunan boyalı basına çok yakın alanlardır gazete yöneticilerinin akıllarından geçen. iPhone 8 ve Samsung S23 değildir anlatılması gereken. Bu anlamda da yakın olunması gereken şirketler değil veya hükümet değil halktır.
Bugün gazetelerin bilişim sayfaları hafta sonları çıkan boyalı sayfalar değil, ülkenin telekomünikasyon rekabetini tartışan, gereksiz şeyleri satın almaktan alıkoyan, FATİH diye bir proe çıktığında onun yanlışlarını açık yüreklilikle söyleyebilen, gerektiğinde başbakan ve onun alt kurumlarını eleştirebilecek kadar cesur ama onların yaptığı doğruları sırf muhalif olma adına görmezden gelmeyecek kadar dürüst olmalıdır.
Şimdi önünüze gazeteleri koyun ve böyle sayfalara sahip gazeteleri yaşatmaya çalışın. Eğer bir gazete yöneticisiyseniz en azından bir alanda, bilişimde doğruları yapmak için ileri doğru adım atın.
Ne enerji, ne tekstil, ne maden ne de tarım… Bu ülkenin bilişimden gayrı bir çıkış yolu yok. Bunu sizler de biliyorsunuz…