Google’ın trend anketi: Evet mi çıkacak hayır mı?

Google’ın en önemli hizmetlerinden biri trend anketi. Belli kelimelerin ne kadar arandığını soruşturulduğunu ve kullanıldığını ölçerek kullanıcılara belli konularda fikir veriyor.

İçinde bulunduğumuz şu günlerde ülke gündemi evet ve hayır üstüne kurulu. Birçok anket firması değişik yollarla anketler yaparak halkın nabzını tutuyor. Her seçimdeki gibi belirgin bir sonuç çıkmıyor karşımıza. Ben de Google’ın trend raporlarına bakarak bu konuda bilgi edinebilir miyiz sorunsalını masaya yatırmaya çalıştım.

Tahmin edeceğiniz gibi evet ve hayır araştırması yaptım. Ancak evet ve hayır kelimeleri günlük hayatın her alanında kullanılan, jenerik bir kelime. O yüzden kafamızın bir tarafında hep bu bilgiyi tutalım ve rapora o gözle bakalım istedim.

Öncelikle bu konunun tüm yönleriyle devreye girdiği yılbaşından, trend raporlarının gidebildiği kadar eskiye giderek normalde evet ve hayır kavramları ne kadar kullanılıyormuş görmek istedim.

2004 yılının ocak ayından 2017 yılının başına kadar hayır kavramı zaten önde giden bir yapı içeriyor. Google trendleri bunları belli bir algoritmayla ölçüyor. Bu algoritmaya göre kullanılan her 9 evet kelimesi için 7 hayır kelimesi göze çarpıyor. Yani zaten eşit kullanımı olan kavramlar değil bunlar.

2017 yılına geldiğimizde toplam kullanımlar 43 evete 30 hayır gibi bir ortalamaya gelmiş. yüzdesel olarak baktığımızda yaklaşık yüzde 14-15 bandında bir artış yaşanmış evet kelimesi kullanımında…

Bunu seçimden evet çıkacak diye yorumlamak çok yanlış bir okuma olur. Çünkü Google sadece internet sitelerinin ne kadar çok bu kelimeleri kullandığını ölçüyor. Bu bir seçim sonucu araştırması değil.

Bir de şu açıdan düşünelim: Ülkenin en çok ziyaret ve satışı olan gazete ve internet sitelerinin bir şekilde evet kelimesini desteklediğini aklımızdan çıkarmayalım. Bunların internet kullanımına etkisi aynı şekilde gerçekliği bozucu bir faktör olabilecektir.

Gözümüzü tüm bu gerçeklere kapatıp baktığımızda Google bize daha çok evet kullanıldığını, bu kullanımın da geçmişe oranla belirgin bir artış gösterdiğini önümüze koyuyor.

ÖNEMLİ NOT: Google Trend tabloları merkezden dinamik bir veri çekmektedir. Eğer sayfaya girdiğinizde iki ayrı grafik görmüyorsanız bağlantı hızınız veya o anda oluşan bir sorun yüzünden verileri çekememişsiniz demektir. Bunun için sayfayı tekrar yenileyin.

ÖNEMLİ NOT2: Trendlerin ne zaman ne kadar değiştiğini görebilmek için farenizin imlecini çizgiler üstünde dolaştırın. Detaylı bilgi kutucuk olarak önünüze gelecektir.