İnternetin sosyal etkilerini araştırmak amacıyla kurulan TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu, görebildiğimiz kadarıyla şimdiye dek birçok bilim adamı, siyasi, şirket sahibi ve benzeri internet tutkunlarıyla görüştü. Bunların bir çoğu gazetelere haber olarak yansıdı, ajanslar hakkında haberler yaptı. Toplam haberlere baktığımızda Zaten çıkış noktası internetin zararlarını araştırmak olan komisyon, nabzına göre şerbet bulmuy ve konuştuğu herkesten internete özel negatif geri dönüşler almış.
Negatif geri dönüşler üreten kurumların başında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi geliyor. Onların yaptıklarını daha önce sitemizde değerlendirdim ve onlara da açıkça meydan okudum. Çok başarılı bir iletişimimiz olmadı bir türlü bir araya gelemedik.
BRSHH İnternet Bağımlılığı Polikliniği’nde incelemelerde bulunan komisyon üyeleri, Uzm. Dr. Ömer Şenormancı tarafından bilgilendirildi. Şenormancı, komisyon üyeleriyle BRSHH’ın internet bağımlılığı alanında oluşan bilimsel deneyimlerini paylaştı.
TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Ak Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, internet bağımlılığı ve internetin sosyal etkileri konusunda Türkiye’yi nasıl bir geleceğin beklediğine ilişkin konuların önemli olduğunu belirterek, “İnternet teknolojisini sadece bir tehlike olarak görmüyoruz; çünkü biz komisyon olarak internetin sağladığı fırsatların arttırılmasını ve barındırdığı risklerin de azaltılmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.
Yapılanlar bilimsel değildir. Yapılanlar ahlaki değildir. Geleceğimizi oluşturacağımız bir şeyi büyük bir önyargı ve sansürü anlamlandırmak için kullanamazsınız. UZman doktor ve profesörlerimiz internetin zararlarını araştıramaz. Veya bunu yapıyorlarsa ben bilim adamıyım diyemez. Doktorlar internetin etkilerini araştırır. Bunun içinden zarar çıkarsa bunu bildirir. Ama daha başlangıçta zararlarını araştırıyoruz derseniz o arayştırma olmaz sizin önyargılarınızı besleyecek argüman arayışı olur.
Mesela domatesin zararlarını araştırma komisyonu diye bir şey kurulabilir mi? Sigaranın zararlarını araştırabilirsiniz o barizdir ama internet bu kadar bariz midir?
Oradaki doktorların içi bunu kaldırıyor olabilir ama Türkiye’de bilimi seven insanlar bunu hazmedemez. Bu yüzdendir ki o doktorlar bizlerle bir araya gelmekten birkaç adım geri duruyorlar.
Pazar günü Bilgi Üniversitesi’nde İntetrnet Komisyonu üyeleri bizlerle bir araya gelmek istediğini belirtti. Gerçekten bulgu paylaşmak için mi bizi çağırıyorlar yoksa “bak ne güzel daha çok adam filtre kullanıyor zaten kullanmaları da şart” mı diyecekler göreceğiz. Ben onların çizdiği imaj kadar önyargılı olsam kafadan ikinci seçenek derdim. Ama onların göründüğü kadar önyargılı değilim.