Laf değil patent dönemi başlıyor

ideaTurkcell açıklamasına göre, Türk Patent Enstitüsü’nün 2012 yılı patent başvuruları değerlendirme ve şirket sıralama sonuçlarına göre, Turkcell Teknoloji, 82 başvuru ile sektöründe birinci, Türkiye genelinde tüm sektörlerde üçüncü olurken, Teknoloji Serbest Bölgesi’nin de içinde yer aldığı Kocaeli ilinde yine ilk sırada yer aldı. Turkcell Teknoloji, 2011 yılında da sektörün patent şampiyonu olmuştu.

2013 yılı itibariyle 450’ye yakın yüksek nitelikli mühendisle yoluna devam eden Turkcell Teknoloji, bugüne dek ürettiği projelerle 218 ulusal, 45 uluslararası ve ülkesel patent başvurusunda bulundu. 2008 – 2009 yılları arasında toplam 18 başvurunun patent tescilini aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin teknolojiye en çok yatırım yapan şirketi Turkcell’in Ar-Ge ve inovasyon üssü Turkcell Teknoloji, kuruluşundan itibaren gözünü teknolojide sürekli öncülük hedefinden bir an olsun ayırmadı. Turkcell olarak biz, Türkiye’nin adını teknoloji dünyasının küresel aktörleri arasına yazdırmak için ilk günden bu yana çok çalıştık. Patent başvurularımız, bu çalışmaların en somut kanıtı. Dünyada Ar-Ge ve teknoloji şirketleri sıralamasında bakılan önemli parametrelerden birisi patent sayısı. Ar-Ge, inovasyon, teknoloji üretimi kadar, bunların sonucunda ortaya çıkan değerin fikrî haklarının korunması da önemli. Patentlendirme, teknoloji üreticilerine rekabette kazandıran faktörlerden biri. Turkcell Teknoloji Ar-Ge ve inovasyona yaptığı yatırımlar sonucu ürettiği patentlerle fikri haklar konusunda, Türk Patent Enstitüsü tarafından ortaya koyulan sıralamanın da gösterdiği gibi sektörüne liderlik ediyor. Sıralamaya göre Türkiye çapında elde ettiğimiz üçüncülük ise Turkcell’in yalnızca bir iletişim şirketi değil aynı zamanda bir teknoloji şirketi olarak varlık gösterdiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.”

Bu haber vesilesiyle patent konusunu gündeme getirmek istiyorum. Bu ülkede Ar-Ge yapılması çok önemli şeylermiş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Ancak yapılan Ar-Ge’nin resmi çıktısı olan patent konusunda rakam verilmediği sürece yapılanların çok da tutarlı şeyler olmadığını söylemek gerekiyor. Biz ülke olarak kaç patent aldık? Aldığımız patentleri bir telefonun içinden tüm dünyaya satabiliyor muyuz? Bizim burada ürettiğimiz bilgi birikimiyle elde edilen patentleri şirketler yurt dışına çıkarıyorlar mı? Bizim beyinlerin üstünden global pazarda para kazanıyorlar mı? Biz bundan sebeplenebiliyor muyuz?

Lütfen Bakanlık, BTK ve Türkiye’de Ar-Ge yaptığını söyleyen merkezi Türkiye’de olmayan yabancı şirketler bu sorulara cevap versinler.