Meta ve Spotify Avrupa Birliği’nin yapay zeka bakışını eleştirdi

Meta ve Spotify, yapay zeka konusunda bir araya geliyorlar. Şirketler, bu teknolojilerin regülasyonlar nedeniyle engellendiğini iddia ediyor. Cuma günü her iki şirketin web sitelerinde yayımlanan ortak açıklamalarda, Meta CEO’su Mark Zuckerberg ve Spotify CEO’su Daniel Ek, Avrupa Birliği’nin (AB) yapay zeka ile ilgili gizlilik düzenlemelerinin inovasyonu engellediğini dile getirdiler. Örneğin, Meta, Facebook ve Instagram’daki halka açık veriler üzerinde yapay zeka modellerini eğitemediklerini belirtiyor çünkü düzenleyiciler, bu konunun nasıl ele alınması gerektiğine dair henüz bir yasama oluşturmuş değil.

Meta’nın blog yazısında şu uyarı yapılıyor: “Kısa vadede, diğer bölgelerde rutin olarak kullanılan verilerin geciktirilmesi, en güçlü yapay zeka modellerinin Avrupa’nın kolektif bilgi, kültür ve dillerini yansıtmayacağı anlamına geliyor. Avrupalılar, en yeni yapay zeka ürünlerinden yararlanamayacaklar.” Blog yazısı ayrıca, Avrupalıların en yeni açık kaynak teknolojilere erişim sağlayamayacakları ve bunun yerine “başkaları için yapılmış” yapay zeka ürünleriyle yetinmek zorunda kalacakları vurgulanıyor.

Meta ayrıca, AB’deki müşterilere bir sonraki çoklu model yapay zeka modelini sunmayacağını doğruladı. Meta, Llama gibi görüntüleri anlayabilen yeni modellerin, düzenleyicilerden gelen netlik eksikliği nedeniyle kullanıma sunulamayacağını belirtiyor.

Spotify ise, erken aşamalarda yapay zeka teknolojisine yaptığı yatırımın, hizmetinin kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmasını sağlayarak bu denli başarılı olmasına neden olduğunu ifade ediyor.

Spotify’ın açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Yayıncılığın geleceğine bakarken, açık kaynak yapay zekayı kullanarak sektöre büyük fayda sağlama potansiyeli görüyoruz. Bu, özellikle yapay zekanın daha fazla sanatçının keşfedilmesine nasıl yardımcı olacağı konusunda önemlidir. Daha basit bir düzenleyici yapı, yalnızca açık kaynak yapay zekanın büyümesini hızlandırmakla kalmayacak, aynı zamanda Avrupa’daki geliştiricilere ve bu yeniliklere katkıda bulunan geniş yaratıcılık ekosistemine de hayati destek sağlayacaktır.”

Açıklamalardan çıkarılabileceği üzere, Spotify’ın da Meta’nın yapay zeka teknolojisini ürünlerini geliştirmek için kullanmak istediği, ancak AB’deki yapay zeka regülasyonları konusundaki belirsizlikten olumsuz etkilendiği anlaşılıyor.

Elbette, bu iki şirket, regülasyonların kendilerine avantaj sağladığı durumlarda karşı çıkmıyorlar. Örneğin, her iki şirket de Apple’a karşı ortak bir tavır sergiliyor. AB, Apple’ı büyük teknoloji şirketleri arasında “kapı bekçisi” olarak nitelendirmiş ve iPhone üreticisini alternatif uygulama mağazalarına, uygulama dağıtım yöntemlerine ve ödeme sistemlerine açılmaya zorlamıştı. Meta ve Spotify, bu düzenlemeye karşı çıkmamış, yalnızca Apple’ın verdiği tepkiyi eleştirmişlerdi. Zuckerberg, AB’nin Dijital Pazarlar Yasası (DMA) kapsamında Apple’ın AB’deki geliştiricilere yönelik yeni iş kurallarını eleştirerek, bu kuralların o kadar ağır olduğunu ve hiçbir geliştiricinin bu kurallara uyum sağlamak istemeyeceğini belirtmişti. Spotify da Apple’ın uyum planını “zorbalık” ve “tam anlamıyla bir aldatmaca” olarak nitelendirmişti.

Meta ve Spotify, son yıllarda birçok kez iş birliği yapmışlardı. Bu iş birlikleri arasında, Facebook’ta doğrudan Spotify’dan müzik akışı sağlayan bir mini oynatıcı da yer alıyordu.