Yeşilay… Küçükken bizden zorulu olarak bağış toplayan, duvarlarda içki ve alkol de ne kötü şeydir, uyuşturucu adamın hayatını kaydırır diyen kuruluş. O zamanlar gerçekten ciddiye alıyordum bu kurumu ve gerçekten de içki ve sigaraya karşı yoğun bir nefret yaratıyordu bende. Sonradan internet ve sosyalleşmeye karşı yaptıklarını görünce içki ve uyuşturucu konusunda söyledikleri kafamda bambaşka bir yere geldi. Bunların hepsi internetin ciddi bir bilgilendirme oramı olmasından sonra gerçekleşti.
Yeşilay bir bülten gndermiş, noktasına dokunmadan sizinle paylaşıyorum:
Günümüzde hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen akıllı telefonlar, bir çok zararının yanı sıra sosyalleşmenin de önüne geçiyor. Uzmanlar, teknolojinin ölçüsüz kullanımının yarattığı psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklara karşı uyarıyor. Toplumda özellikle gençler arasında hızla yayılan teknoloji bağımlığına dikkat çekmek için farkındalık çalışmaları yapan Yeşilay’ın gündeminde de teknoloji bağımlılığı var. Yeşilay Dergisi, aralık sayısında Kırgın Çiçekler dizisinin Feride Hoca’sı İpek Karapınar ile gerçekleştirdiği söyleşide, günümüz gençliğini tehdit eden teknoloji bağımlılığına dikkat çekiyor.
Akıllı telefonlar çıktıktan sonra kendisini sürekli telefona bakarken yakaladığını söyleyen Karapınar, “Bağımlılıktan korunmak için telefon detoksu yapıyorum. Evde olduğum zamanlarda çok önemli bir işim yoksa ve mesajlarına bakmam gerekmiyorsa kesinlikle telefonu elime almıyorum” diyor.
Sosyal medyada çok fazla vakit geçirildiğine dikkat çeken Karapınar, “Akıllı telefonların hayırlı durumları da var. Haberleri oradan okuyorum, bilgileri oradan ediniyorum. Aklıma gelen şeyleri oradan sorgulatabiliyorum. Ama gün içinde uzun süreli detokslar yapıyorum. Telefonla uğraşmamak, elimden bırakmak, varlığını unutmak gibi” diye konuşuyor.
Karapınar’a göre, teknoloji bağımlılığından korunmak için aile ve arkadaş sohbetleri ideal yöntem. Evlerinde televizyon bağımlısı da olmadıklarını dile getiren Karapınar, “Televizyonu kapatır ve sohbet ederiz. Herkes gün içinde ne yaptığını anlatır, eleştirisini ve yorumlarını yapar. Şu an ayrı bir eve taşınmış olsam da ailemle çok sıkı ilişkilerim var. Müzik dinliyorum. Konservatuvarda müzik bölümünde okumuştum zaten. Kitap okuyorum. Günlük hayatımda telefonu iletişim için kullanmaya çalışıyorum. Eve girdiğimde elimden bırakıyor, yaydığı radyasyondan uzak durmayı amaçlıyorum. Telefondan uzakta, zamanımı verimli geçirmeye çalışıyorum ” diyor.